Kivételesen erős programmal készültek az idei Cinefest szervezői: rögtön a fesztivál első napján vetítik a Hitler Hollywoodban című áldokumentumfilmet, amely jelenleg Velencében versenyez. A film alapötlete szerint az amerikai kormány Hollywooddal összefogva próbálja megsemmisíteni a rájuk veszélyt jelentő európai filmipart a II. világháború idején. A filmből például az is kiderül, hogy Jean-Luc Godard nem más, mint a CIA ügynöke. A fergeteges alkotás most kezdte fesztiválkarrierjét, Karlovy Varyban FIPRESCI-díjat nyert. Frederic Sojcher, a filmtörténészből lett elsőfilmes rendező a CineFest vendége lesz.

 

hitler-in-hollywood_500

 

Szintén egyenesen a Lidóról érkezik Miskolcra Shirin Neshat is, aki zsűritag Velencében, miután tavaly elnyerte a legjobb rendezés díját első filmjéért. A Shahrnush Parsipur nagysikerű, hazájában betiltott regényéből készült Nők férfiak nélkül az 1953-as, CIA által támogatott iráni hatalmi puccsot követő időkben játszódik: négy, egymás számára teljesen idegen nő sorsa összefonódik. "Egy gyönyörű kertben találkoznak, ahova férfiak nem tehetik be a lábukat, itt ismerik meg egymást, és lelik meg saját szabadságukat, vigaszukat, és találnak megértő társakra a másikban." - olvasható a szinopszisban. A magyarországi premer a CineFesten lesz: ebben a filmben szerepel Tóth Orsi fekete hajjal. A vetítés után a New Yorkban élő iráni művész a közönség kérdéseire válaszol.

 

neshat1_500


Xavier Dolan új filmjétől zengett a Cannes-i Filmfesztivál, a Cinefest idei programjában a korábbi filmjét, a Megöltem anyámat címűt vetítik, amiről Rotterdamban ezt írtuk: “A cím ellenére a film egyáltalán nem egy családi drámából kinövő thriller, hanem költői és szórakoztató történet, a 20 éves rendező életkorához képest meglepő érettséggel írja le anya és fia se veled, se nélküled viszonyát. Amelyet csak megnehezít a tény, hogy Hubert, a film kamasz főhőse nem csak túlérzékeny művészlélek, hanem homoszexuális is, és ezt anyja nagyon nehezen tudja elfogadni. A film életszerűségét nyilván az is segítette, hogy az eredeti forgatókönyvet Dolan 16 éves korában írta (ennyi idős a történet főszereplője is), és, hogy az saját bevallása szerint nagyban önéletrajzi ihletésű.”

 

j-ai-tue-ma-mere_500


Az Oscar-ceremónián találkozhattunk A befagyott folyó-val: az elsőfilmes rendező Courtney Hunt írói munkásságát jelölték a Legjobb forgatókönyv díjára, valamint a legjobb női mellékszereplők közé került az egyik főszerepet alakító Melissa Leo is. A címben jelzett folyó a Szent Lőrinc folyót takarja, ennek jegén át csempésznek át embereket “Erin Brockovich és Irina Palm északi nővérei: kemény asszonyok, akik a családért nem riadnak vissza semmitől. Ray férje elszökött pénzükkel, míg Lila fiát szeretné viszszakapni, akit anyósa elvett tőle. A két nő illegális embercsempészetet folytat a kietlen amerikai-kanadai határon, a rezervátum mélyén.” - írja a szinopszis.

 

frozen-river_500


Csütörtök este egymás után vetítik majd Kocsis Ágnes Cannes-ban díjazott filmjét a túlsúlyos és apatikus ápolónőről (Pál Adrienn) valamint a Legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját elnyerő, túlsúlyos és írátudatlan tinédzserről szóló filmet (Precious) A két vetítés érdekessége, hogy a januári bemutatóig sehol sem lehet majd látni Piroska belső érzelmi utazásának történetét, a Precious magyar bemutatójáról pedig nincsenek információink, így egy különleges estében lehet részünk a fesztiválon. A Pál Adriennről írt kritikánk itt olvasható.

 

pa10_500


A Cinefest azonban mindig is híres volt arról, hogy versenyprogramja mellé színvonalas kísérőprogramot állított össze: idén a CineClassics keretében az ismeretlen Korda Zoltán munkásságát tárják fel: ennek keretében filmvetítésekkel, kiállításokkal és egy egész napos szakmai konferenciával emlékeznek meg a Korda-testvérekről, a kolozsvári némafilmes múltat fotókiállítás keretében elevenítik fel, és Dargay Attila emlékét is őrzik majd a Városi Művészeti Múzeumban. Miskolc és a régió filmes örökségét is tovább gondozzák: idén is lehet látogatást tenni a közeli Ricsén, ahol Adolph Zukor szülőházát tekinthetik meg a fesztivál vendégei.

 

korda_fiverek_500


A szokásos Cinefest Party sem maradhat el: a nyitó hétvégén a retro és a videódiszkó jegyében szórakozhatnak a vendégek, majd a záró hétvégén a tavalyi nagy sikerű Hollywood parti mellett Cinefest buli és a híres záróesemény sem marad el. Emellett lesznek szabadtéri koncertek is: Colorstar, Beat Dis, Budapest Bár, szóval sűrű 10 napra számíthatnak a miskolcra látogatók a jövő hét folyamán.

 

Jameson CineFest - Miskolc International Film Festival from Astro on Vimeo.

Bővebben a Cinefestről