A Hat hét című film az 52. Lagów-i Nemzetközi Filmfesztivál J. Burskiego különdíját nyerte el. A Lagów üdülővárosában évente megrendezett filmes találkozót 1969-ben hozták létre a lengyel filmkészítők, majd 1990-ben kibővítették a fesztivál válogatását, így Lengyelország legrégebbi nemzetközi mozgóképes találkozója lett. A népszerű, teltházas vetítéseket közönségtalálkozók, szakmai programok és kerekasztal beszélgetések kísérik, az esemény csúcspontja pedig a szakmai zsűrik által odaítélt díjak kiosztása. Az előző évekhez hasonlóan, az idei válogatásba is számos magyar alkotást hívtak meg a szervezők.

Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró több évig kutatta az örökbefogadás témakörét. Egy korábbi filmjük kapcsán közelről is megismerték a nyílt örökbefogadás folyamatát, amely során a biológiai anya és az örökbefogadó pár megismerheti egymást, és az örökbeadó anya kifejezetten a megismert pár számára mond le a babáról. Elmondásuk szerint a legnagyobb kihívás az a bizonytalansággal átitatott hat hét, amíg a befogadni vágyott gyermeket az örökbeadó édesanya még jogosult visszakérni. Ez a megindító, feszült, szívfacsaró helyzet inspirálta a Hat hét című filmet.

Filmhu podcast #70: Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur

Végre a mozikban a tavalyi év meglepetésfilmje, a magyar filmkritikusok által a legjobbnak választott Hat hét. A film alkotói, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur az örökbefogadás szakértőivé váltak az előkészítés alatt, olyan szakmai dolgokat beszéltünk át, mint a rejtőzködő pozíció, vagy hogy milyen kamerával megörökíteni három gyerek felnövését egy amerikai mormon családnál. Szóba került, milyen dinamikával tudnak házaspárként együtt dolgozni, a pekingi cenzúra és a New York-i évek, vagy hogy miért kifejezetten színes náluk a budapesti lakótelep. Azt reméljük, ők lesznek a magyar Greta Gerwig és Noah Baumbach, az első nagyjátékfilmjük ebbe az irányba indította el őket.

Szakonyi Noémi Veronika filmje a Filmintézet támogatásával a SPARKS gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült. Az alkotás a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált tavaly nyáron, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel: a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját.

Nagydíjat nyert a miskolci CineFesten, a Tallinn Black Nights fesztiválon a Just Film versenyszekció nagydíjával tüntették ki, majd elnyerte a legjobb film és a legjobb női főszereplő díját a Magyar Filmkritikusoktól.

A Magyar Mozgókép Díjakra összesen 8 kategóriában jelölték a Hat hét alkotóit, amelyből Román Katalin a legjobb női főszereplőnek járó díjat nyerte el, továbbá a film a legjobb elsőfilmnek járó díjat, valamint a Diákzsűri díját is kiérdemelte. A film ifjú főszereplőjét az A-kategóriás Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazták nemrég. Legutóbb a szicíliai KinEst filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek járó díjat a nemzetközi zsűritől, a legjobb filmnek járó díjat az olasz zsűritől és a közönségdíjat is.

Forrás: NFI