Emlékéve beköszöntével Petőfi Sándor egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai film világában. A magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakja nem csak nagyjátékfilmet kap, de több kísérlet is született versei feldolgozására; ilyen Somossy Barbara Sose lesz vége című rövidfilmje és Dombrovszky Linda A helység kalapácsa című magyar westernje. A két évszázada született költő emlékére most a Toldi mozi szervez vetítés- és beszélgetéssorozatot Petőfi 200 címmel, az imént említetteknél jóval korábbi, de szintén a költő előtt tisztelgő alkotásokkal.

A repertoárban szerepel a Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte Föltámadott a tenger, ami egy nagyszabású történelmi tablóba illesztve, az 1848-as forradalom történetén keresztül foglalkozik a fiatal költő életével. A március 23-i vetítés előtt Margócsy István beszélget a Petőfi-kultuszról.

Kardos Ferenc Petőfi ‘73 című filmje teljesen más aspektusból közelíti meg a költőt; a 150. születésnapja alkalmából készült film a kor (vagyis a 70-es évek) szellemében vizsgálja őt, budapesti és pápai gimnazisták szemén keresztül, akik összevetik forradalmiságát saját szabadságvágyukkal és társadalomhoz való viszonyukkal. Az áprilisi vetítést megelőzően Imre Zoltán ad némi gyorstalpalót a 70-es évek amatőr színházi mozgalmairól, melyek fontos szerepet játszanak a filmben.

Psyché

Májusban Elek Judit Mária-napján keresztül a költő helyett felesége, Szendrey Júlia kerül a középpontba. A film az 1848-as legendákhoz képest egy kevéssé ismert történetet mesél a Szendrey családról, évtizedekkel a költő halálát követően. A filmen túl Vitekné Balogh Piroska beszélget Júliáról és a korabeli női reprezentációról.

A Petőfi 200-at júniusban a Psyché I-III. zárja. Bódy Gábor Weöres Sándor verses-regényén alapuló filmje a 80-as évek egyik legmonumentálisabb magyar produkciója; nem csak költségvetésben emelkedik ki kortársai közül, de a posztmodern film egyik úttörője, merészen kísérletező film, benne olyan meghatározó alakokkal, mint Cserhalmi György és Pilinszky János. A vetítés előtt itt sem maradhat el a felvezetés; a Bartal Máriával és Schein Gáborral való beszélgetés összeköti Weörest, Pilinszkyt, a Psychét, és visszacsatol minket Petőfihez.

A vetítésre már kaphatóak jegyek a Toldi mozi honlapján.

címlapkép: Petőfi '73