Steven Spielberg a világ egyik legismertebb és legsikeresebb filmrendezője, több mint 100 filmből és sorozatból álló életműve változatossága miatt egyedülálló az egyetemes filmtörténetben. Spielberget pályafutása során összesen 19 alkalommal jelölték Oscar-díjra, eddig három alkalommal vihette haza az aranyszobrot. Filmes díjai mellett számos kitüntetést kapott a társadalmi ügyek iránti elkötelezettségéért: 1998-ban a Schindler listája és a Shoah Alapítványa elismeréseként megkapta a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrend nagykeresztjét, 2001-ben II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Lovagkeresztjévé nevezte ki, 2015-ben Barack Obamától pedig megkapta az Elnöki Szabadság Érdemérmet.

"Steven Spielberg hihetetlen karrierjével nemcsak nézők generációit varázsolta el világszerte, hanem új értelmet adott a "mozinak" mint az álmok gyárának. Legyen szó a tinédzserek örökké tartó varázslatos világáról vagy a történelem által örökre kifaragott valóságról, filmjei egy másik szintre visznek minket, ahol a nagyvászon megfelelő felületté válik érzelmeink kiteljesedéséhez. Ha a Berlinale 2023 egy új kezdetet jelent, nem is találhatnánk jobb kezdést, mint amit Spielberg nagyszerű munkássága kínál" – mondja a Berlinale igazgatói duója, Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian.

Az önéletrajzi ihletésű A Fabelman család című filmjében a rendező személyes visszatekintést tesz a gyerekkorára. A film 2023 januárjától lesz látható a magyar mozikban.


Forrás: Berlinale