Másfél éve adtunk hírt arról, hogy Steven Spielberg új filmen dolgozik, melyet a saját gyerekkora ihletett. Azóta már nemcsak címet kapott, hanem el is készült a projekt. A The Fabelmans premierjét a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották nemrég, a kritikusok pedig elismerően írtak róla: dicsérték a színészeket, a forgatókönyvet, és egy újabb Spielberg-remeket kiáltottak ki.

Legutoljára a 2001-ben bemutatott A. I. Mesterséges értelem forgatókönyvét írta maga Spielberg, a The Fabelmans pedig már a személyes ihletettség miatt is hozta magával, hogy a rendező a forgatókönyvön is dolgozzon, most éppen Tony Kushner mellett. Emiatt is különösen személyes projekt lett ez a filmművészethez írt szerelmes levél, és csatlakozik az olyan varázslatos életrajzi ihletettségű filmekhez, mint Martin Scorsese Hugo és Kenneth Branagh Belfast című alkotása.

Spielberg filmbéli szüleit Michelle Williams és Paul Dano alakítja, Seth Rogen karakterét pedig nagybátyjáról mintázta a rendező. A serdülőkorú rendező szerepét egy fiatal, eddig csak kisebb szerepekben látható színész, Gabriel LaBelle alakítja. A hírek szerint David Lynch is fel fog tűnni színészként a filmben, a szerepét egyelőre nem tudni, viszont ez lesz az első közös munkája a két rendkívül eltérő stílusú hollywoodi legendának. 

A The Fabelmans november 23-án kerül az amerikai mozikba, hazai bemutatóról egyelőre nem tudni, addig is be kell érnünk a csodás trailerrel.