Hörcher Gábor Ricsi című diplomafilmje az ELTE Filmszakán készült, főszereplője Ricsi, akinek barátai búcsúbulit szerveznek, mert a fiatal srác másnap vonul be, hogy a kiszabott büntetését leülje. Ricsi a valóságban is létezik, a 15 perces alkotás főszereplője Steinbach Richárd, akiről a szintén Hörcher rendezésében készült Drifter című dokumentumfilm is szól, amely pedig a dokumentumfilmes mezőnyben versenyez. A Drifter tavaly az amszterdami IDFA-n a legjobb elsőfilm díját nyerte el, azóta számos fesztiválon megfordult, legutóbb a Németországban a Fünf Seen Filmfesztivál Dokumentumfilmes Fődíját nyerte el. (Olvasd el korábbi interjúnkat is a rendezővel és Iványi Marcell producerrel.)

Filmhu: Hol voltál és mit csináltál épp, amikor megtudtad, hogy a filmed bejutott Szarajevóba?

Hörcher Gábor: A Drifterre nem emlékszem, már régebben volt. Az amszterdami IDFA díjátadóján odajött hozzám a szarajevói fesztivál egyik munkatársa, hogy szeretné megnézni a Driftert. Egy héttel később, valamikor december közepén szólt, hogy meghívnák a filmet versenybe. Ennek azér volt jelentősége, mert szigorúak a szabályaik és így az ő régiójukban csak legfeljebb két fesztiválon lehetett vetíteni a filmet Szarajevó előtt. Négy vagy öt fesztivált mondtunk vissza Szarajevó miatt, de nem is kérdés hogy megérte-e.

A Ricsi meghívását biciklizés közben olvastam a telefonomon, éppen a könyvelőhöz tekertem.

Drifter - előzetes

Filmhu: Kinek mondtad el először a hírt?

H. G.: Iványi Marcellnak és Becsey Kristófnak a filmek producerének és operatőrének. És persze sok mindenkinek megírtam, akik már évek óta segítik ezt a két filmet, mint például Fereczi Gábor filmrendezőnek és Pálos György rendező-operatőrnek, akik tanítottak is az ELTE-n.

Filmhu: Hogyan készülsz a fesztivál részvételre?

H. G.: Javítgatom a harminc éves lakóbuszt, amivel utazni fogunk, hogy ne útközben robbanjon le. De sok munka van a fesztivál katalógusával és website-jával is. Mindkét filmnek volt már saját plakátja, de készítünk egy kombinált posztert Szarajevóra. Szeretnénk, ha a közönség és a szakma összekapcsolná a két filmet és akinek tetszik az egyik, az megnézze a másikat is. Hiszen nem csak a stáb, a főszereplő és a kulisszák azonosak, de a történet is kapcsolódik. Külön külön is egész a két film, de együtt talán még izgalmasabb.

Filmhu: Mit vársz a fesztiváltól?

H. G.: Előfordult, hogy korábbi fesztiválokon felfigyeltek a Drifterre moziforgalmazók, például Hollandiában, Németországban és Horvátországban is. Velük most tárgyalunk őszi és téli moziforgalmazásról. Talán Boszniában is lesz érdeklődés.

ricsidrifter3 600

Filmhu: A hivatalos szakmai programokon kívül mire szakítasz még időt a városban? Kaptál már tippeket?

H. G.: Azt hiszem ez az ötödik alkalom, hogy Szarajevóban leszek és eddig mindig volt valami új, amit fel lehetett fedezni. Biztos most is így lesz.

Filmhu: Kit viszel magaddal a stábból?

H. G.: Kristóffal (Becsey Kristóf - szerk.) a két film operatőrével végig lent leszünk, de jön a Marcell (Iványi Marcell, a filmek producere - szerk.) is a Drifter vetítésére és azt azt követő beszélgetésre.

Filmhu: Van olyan Szarajevóba beválogatott film, amit különösen meg szeretnél nézni?

H. G.: A Chuck Norris vs Communism-ot mindenképp meg akarom nézni. De érdekelnek a román újhullámos játékfilmek is.

Filmhu: Nagyon ritka, hogy ugyanazon a fesztiválon egy rendezőnek két filmje is versenyez, ráadásul mindkettőnek ugyanaz a főszereplője. Kaptatok valami indoklást erre a szokatlan döntésre?

H. G.: A meghívóban ez nem került említésre. A fesztiváligazgató ismerte a doksit (Ricsi - a szerk.), mert már a Robert Bosch Koprodukciós pályázat kapcsán 2011-ben megismerkedtünk és többször találkoztunk. Később, mikor 2013-ban a Sarajevó Rough Cut Boutique fődíját megnyert a Drifter megismerkedtem a dokumentumfilmes válogatóval, de a rövidfilmes versenyprogram szervezőit nem ismerem. Nem hiszem, hogy a döntésüket befolyásolta volna a dokumentumfilm és annak a beválogatása. Viszont biztos kiderül majd ez, ha már ott leszünk a fesztiválon.

ricsidrifter2 600

Filmhu: A Sarajevo Talent Campuson találtad meg öt évvel ezelőtt a Drifter német koproducerét, te pedig most előadást fogsz tartani ott a két filmed kapcsolatáról. Milyen érzés a filmekkel visszatérni ugyanarra helyszínre?

H. G.: Fantasztikus! Annak idején nagyon jó élmény volt a fesztivál. Volt egy három perces kis demó anyagom a Drifterből, azt mutogattam. Jó érzés volt látni, hogy mindenkinek tetszik Ricsi, a film ötlete és hogy felkelti a producerek érdeklődését. Vízválasztó élmény, mert ez volt az első alkalom, hogy külföldön pitch-eltem a filmötletet. Mivel ezt követően többen is szerettek volna koproducerként bekapcsolódni, úgy tűnt mégse lesz lehetetlen megcsinálni a filmet. Aztán három évvel később újabb lendületet nyertünk Szarajevóban a dokumentumfilmes fejlesztő workshopon. Mikor megtudtam, hogy a Ricsit is beválogatták és hogy még előadni is meghívnak, nagy örömmel töltött el. Nagyon sokat köszönhetek ennek a fesztiválnak. Óriási élmény lesz visszamenni és a két filmről, a történetük kapcsolódási pontjairól, hátteréről, valamint a műfaji és a gyártási különbségeikről beszélgetni majd a Telents-en résztvevő fiatal filmesekkel.

Filmhu: A Drifterrel megjártad a Berlinalet és a legnagyobb európai dokumentumfesztivált, az IDFA-t is. Milyen tapasztalatokat szereztél ott, amit most hasznosítani tudsz majd?

H. G.: Az amszterdami és a berlini fesztivál méreténél és szakmai jelentőségénél fogva sok meglepetést tartogatott számunkra. Sokat tanultunk producer kollégámmal, Marcellal a kint lét alatt. De az igazi tapasztalat számunkra a Dok.Incubator nemzetközi filmfejlesztő program volt. Ez egy háromszor egyhetes műhely, aminek az elős felében a film szerkezetén dolgoztunk nemzetközi szakemberekkel, a második felében pedig a dokumentumfilmek forgalmazásáról, fesztiválstratégiájáról és a dokfilmes nemzetközi piacról tanulhattunk sokat.

Ricsi - előzetes

Filmhu: Berlinale előtt azt mesélted nekünk, hogy Ricsi vett egy régi BMW-t és azt tervezi, hogy azzal készül a nyári rally szezonra. Most mit tudsz róla?

H. G.: Ricsi jól van, melózik. Minden héten beszélünk. Kapott egy traktoros munkát az egyik közeli telepen. Most nincsen kocsija, meg a jogsiját is elvették, viszont újra szerelmes, van egy aranyos barátnője. Persze az álom a régi, talán nyár végére meg lesz az új autó is. Aminek nagyon örültem, hogy nem olyan régen Ricsit meghívták egy most készülő nagyjátékfilm castingjára. Igaz végül nem kapta meg azt a szerepet, de majd a következőt biztos meg fogja.

Filmhu: Iványi Marcellal állandó producer-rendező alkotópárost alkottok. Mire készültök most?

H. G.: A Drifter jól szerepel a nemzetközi fesztivál körfogásban, szinte magától lépked előre a film, Marcellal a film őszi moziforgalmazásán dolgozunk. Pár héttel ezelőtt a Magyar Nemzeti Filmalap döntött arról, hogy támogatni fogja a film befejezését, ezzel lehetővé téve a film mozi bemutatóját is. Nagyon örültünk a pozitív döntésnek. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz a díszbemutató és az Urániával együtt a Budapest Film mozijaiban fog majd menni október 6-tól.

ricsidrifter plakat 600