Péntek este adták át a dokumentumfilmek világelső nemzetközi seregszemléje, az IDFA díjait. A dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon Hörcher Gábor Drifter című alkotásáért elnyerte a legjobb elsőfilmes díját. A rendező személyesen vette át a rangos elismerést.

Az IDFA elsőfilmes versenyébe (First Appearance) idén 15 alkotás kapott meghívást. A díjakról öttagú nemzetközi szakmai zsűri döntött, és indoklásában kiemelte a Drifter című film gyönyörű képi világát és kifinomult vágását is.

Hörcher Gábor 72 perces filmje egy Bakony-vidéki sváb, roma, magyar gyökerű fiatal fiúról szól, aki elhatározza, hogy rally versenyző lesz. A korábban Roma Rally munkacímen futó film aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről, és sajátos módon mutatja be helyzetüket. A dokumentumfilm forgatása közel négy évig tartott, a filmtervet korábban már több nemzetközi szakmai fórumon díjazták, többek között Szarajevóban és Lipcsében is.

Drifter - Teaser from KraatsFilm on Vimeo.

A Drifter a KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült. Producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György. A filmet Becsey Kristóf és a rendező Hörcher Gábor fényképezte. Az alkotók az amszterdami bemutatón a Filmalap támogatásával vettek részt.

(Forrás: Magyar Filmunió)