Brad Pitt és Angelina Jolie, Johnny Depp, Sean Penn, Charlotte Gainsbourg és Charlotte Rampling, Penélope Cruz vagy Catherine Deneuve - néhány név azon filmcsillagok közül, akik május 11. és 22. között biztosan felvonulnak a cannes-i Fesztiválpalota vörös szőnyeggel borított lépcsőin.

A világ egyik legrangosabb filmes seregszemléje ugyanakkor szokásához híven nem feledkezik meg a hazájuk politikai forrongásai miatt nehéz helyzetbe került filmesekről, illetve az aktuális politikai témákat feldolgozó alkotásokról sem.

 

larsvontrier_500

Lars von Trier: Melankólia


A hivatalos programban lesz látható május 20-án - versenyen kívül - a hat év börtönre ítélt iráni rendező, Dzsafar Panahi legújabb filmje. Az Ez nem film című, illegális körülmények között videóra forgatott alkotásban a rendező arról mesél, hogyan várja teheráni házi őrizetben hónapok óta a fellebbviteli bíróság ítéletét. Az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű kategóriában mutatják be egy másik iráni alkotó, a szintén hatéves börtönbüntetés veszélyével szembenéző Mohammad Raszulof filmjét.

Egyiptom lesz a cannes-i filmfesztivál első díszvendége. Az afrikai ország filmművészete különvetítéseken és május 18-án egy egész napos ünnepségsorozattal mutatkozik be a fesztiválon. A szervezők hagyományteremtőnek szánják az új kezdeményezést: a díszvendégséggel ezentúl minden évben egy-egy ország filmművészetére kívánják ráirányítani a figyelmet. Az arab országot rendezők, színészek, producerek és technikai munkatársak fogják képviselni az ünnepségen, valamint levetítik a január 25-én kirobbant forradalom eseményeiről készült 18 nap című filmet, amelyet tíz egyiptomi rendező jegyez.



Till Attila filmje a "Rendezők Kéthete" szekcióban. Nézd meg az előzetesét!


A hivatalos programban összesen 54 alkotást mutatnak be 33 országból, közülük húsz játékfilm indul a fődíjért. Négy film rendezője egyszer már hazavihette az Aranypálmát, amiért idén két elsőfilmes is versenghet.

Hatalmas várakozás előzi meg a Sivár vidék és Az őrület határán rendezője, az amerikai Terrence Malick legújabb filmjét, a The Tree of Life (Életfa) című alkotást, a főszerepben Sean Penn-nel és Brad Pittel. Hasonló érdeklődésre számíthat az Olaszországban már bemutatott legújabb Nanni Moretti-film, a Habemus Papam (Van pápánk), amelyben a rendező a Michel Piccoli által alakított depressziós pápa pszichológusát játssza. A spanyol Pedro Almodóvar La Piel Que Habito (A bőr, amelyben lakom) című komédiájában Antonio Banderas egy plasztikai sebészt alakít. Lars Von Trier Melancholia (Melankólia) című lélektani katasztrófafilmjében Kirsten Dunst oldalán ismét Charlotte Gainsbourgot láthatjuk, aki a dán rendező előző filmjében, az Antikrisztusban is főszerepet alakított.

woody_cannes_500

Woody Allen a 63. Cannes-i fesztiválon, idén legújabb filmje nyitja a mustrát


Kavasze Naomi filmjének érdekessége, hogy egy évvel ezelőtt készült egy akkor még képzeletbeli hatalmas japán természeti katasztrófáról. A japán alkotó mellett három másik női rendező, az ausztrál regényíró Julia Leigh, a francia Maiwenn és a skót Lynne Ramsay filmje is a fődíjért száll ringbe.

Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei válogatás sokszínűséget tükröz a filmrendezők nemzetiségét, korát és filmes stílusát illetően egyaránt. Ugyanakkor egyetlen latin-amerikai film sem kapott helyet a versenyben, Kelet-Európát pedig csak a Romániában született, de Franciaországban élő és alkotó Radu Mihaileanu képviseli a versenyprogramban, Marokkóban forgatott La source des femmes (A nők forrása) című filmjével. Az Un certain regard szekcióban szintén a román Catalin Mitulescu Loverboy című alkotása versenyezhet Kelet-Európából.

almodovar_500

Almodovar: A bőr, amelyben lakom


Magyar alkotás a Rendezők Kéthete elnevezésű párhuzamos szekcióban lesz látható: május 20-án mutatják be az alkotók jelenlétében Till Attila Csicska című rövidfilmjét. A húszperces alkotás, a rendező második játékfilmes produkciója, a vasárnap zárult Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb kisjátékfilm díját.

A 64. Cannes-i Filmfesztivál Woody Allen legújabb filmjének versenyen kívüli díszbemutatójával veszi kezdetét szerda este a francia tengerparti városban. A Midnight in Paris (Éjfél Párizsban) című filmben egy kisebb szerepben feltűnik a francia first lady, Carla Bruni-Sarkozy is. A férje, Nicolas Sarkozy államfő megválasztásának történetét feldolgozó La Conquete (A hódítás) című játékfilm premierjét szintén Cannes-ban tartják május 18-án versenyen kívül, és A Karib-tenger kalózainak újabb fejezetét Johnny Depp-pel és Penélope Cruzzal a főszerepben is a francia fesztiválközönség láthatja először május 14-én.