Quentin Tarantino régóta várt könyve ékes bizonyítéka annak, amit a világszerte elismert rendező nyilatkozatai és a vele készült interjúk alapján már eddig is sejthettünk: Hollywood örökifjú fenegyereke nem csupán napjaink amerikai filmművészetének zseniális alkotója, de a filmek egyik legélesebb szemű nézője, kritikusa és csodálója is.

,,A Cinema Speculation izgalmas és gyakran egészen egyedi filmelemzéseiből nemcsak az derül ki, milyen szemmel nézi Tarantino a filmeket, de az is egyértelművé válik, milyen elképesztő tudatossággal építette már a kezdetekből a saját alkotói életművét" - írtuk kritikánkban még az eredeti kiadásról. 

Forrás: A Helikon Facebook-oldala

Ebben a hatalmas ismeretanyagot megmozgató, mégis mindvégig olvasmányos könyvben Tarantino magával ragadó stílusban mesél gyerekkori moziélményeiről. így a kötet nem csak filmelméleti szempontból érdekes, hanem egyfajta életrajzként is olvasható. Tarantino meghatározó gyerekkori moziélményeiből kiindulva vizsgálja a '70-es évek amerikai filmtermésének számára legérdekesebb darabjait, megkerülhetetlen klasszikusokat és már-már elfeledett B kategóriás gyöngyszemeket egyaránt. Magával ragadóan laza stílus és irigylésre méltó profizmus - Tarantino sajátos kor- és életrajzzá összeálló elmélkedéseinek ugyanazok az ismérvei, mint utánozhatatlan filmjeinek.

Tarantino első könyvéhez hasonlóan a Cinema Speculation magyar kiadása is Sepsi László fordításában lát napvilágot, és a kötet szaklektora ismét Varró Attila volt. 

A könyvből egy részletet el lehet olvasni a Könyves Magazin oldalán.

Ha elolvasod az új könyvét, még több filmet fogsz nézni – Quentin Tarantino 60

Laza filmes esszékötetében a 60. születésnapját ünneplő Tarantino pont olyan lendületesen és izgalmasan mesél az őt érdeklő művekről és a mozihoz fűződő szenvedélyes kapcsolatáról, ahogyan azt előzetesen gondolhattuk róla. A Cinema Speculation nemcsak a rendező rajongóinak és a filmkritika iránt érdeklődőknek kötelező, de bárkit képes beszippantani, aki beszélgetett már társaságban filmekről. A magyar fordítás várhatóan ősszel érkezik.

Forrás: Helikon / Címlapkép: Quentin Tarantino / MTI / EPA