A közel tíz órányi filmet magába sűrítő felhoztalban a nézők megtekinthetnek olyan, az elmúlt években számos hazai fesztiválon sikert arató hallgatói filmet, mint a tavalyi Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon versenyző A fürdés. Nagy Dániel alkotása egy baráti társaság széthullásának történetét mutatja meg egy tóparti nyaralóövezet egy meleg nyári napján. Szintén a tavalyi Friss Húson vetítették Sándor Lili Rókavadászat című filmjét is, amelyben két kisfiú keres kiutat a város bezártságából, rókalyukak dinamittal való berobbantásával.

Látható lesz továbbá a tavalyi Országos Függetlenfilm Fesztivál fődíjasa, Ress Abigél mesterszakos hallgató Háztűznéző című dokumentumfilmje, amelyben a rendező felkészíti családját indiai származású, muszlim párjával való találkozásra. A 2023-as miskolci CineFest CineWave blokkjában versenyző A történelem vége is szerepel a programban: Csókás Nándor filmjében a haldokló apját gondozó középkorú történelemtanár furcsa álmot lát, amelyben ő maga Berijaként, apja pedig Sztálinként jelenik meg.

Az érdeklődők megtekinthetik még a lengyel Euroshorts filmfesztiválon bemutatott Éhséget, Amanda Costa de Sousa számos nemzetközi filmfesztivált megjáró alkotását, a Srác a hídont, de a Budapest Short Awards-on vetített Zárt ajtók mögöttet is, amelyben Hajdu Steve a Madách Színház mosdójában fakad ki kollégájára.

Jelenetfotó az Apuval nem szoktunk ilyenekről beszélgetni című filmből

A már különböző fesztiválokon bemutatott filmeken kívül is bőven tartogat számos érdekes és figyelemre méltó alkotást az ELTE Szemle programja. Kisházy Eszter Hajnal című filmje egészen egyedi stílusban mutat be egy (vagy több) beteljesületlen szerelmet egy házibuliban. Bekő Bozó vizsgafilmje, a Tranzit egy éjszakai autóút fordulatokkal teli történetéről szól, amelyben két sofőr, egy idősebb és egy fiatalabb egy finn stoppos nőt vesz fel. Szabó Dávid András Apuval nem szoktunk ilyenekről beszélgetni című dokumentumfilmje közeli betekintést nyújt a rendező szüleinek kapcsolatába.

A szervezők a kísérleti filmek szerelmesei számára is tartogatnak érdekességeket: Fárizs Mihály Zsigereim című filmje, valamint Pánczér Eszter Fiúkja is erősen experimentális filmnyelvvel kalauzol el az emberi elme legmélyére.

Az elsőéves mozgókép szakos hallgatók (Moha4) is bemutatkoznak frissen készült vizsgafilmjeikkel. Ezentúl számos pár perces, órai feladat keretében készült filmetűd is látható lesz az egyes blokkokban. Előzetesen megírt dialógusra, előre megadott utolsó mondatra és kész hanganyagra készített rövid alkotások is vetítésre kerülnek, de pár felvételi filmmel is találkozhat a közönség.

Jelenetfotó a Tranzit című filmből

Az Alumni blokkban a nézők megtekinthetik a 2022-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Cinéfondation blokkjába beválogatott Hajszálrepedést, Szelestey Bianka diplomafilmjét, Szabó Márton István disztopikus társkereső vígjátékát, a Klímát, Asmon Stella egy kívülálló kiskamasz lányról szóló alkotását, a Terka Novát, valamint Kőrösi Máté és Szalai Márk közös filmjét, a Szupert, amely egy kiöregedő szuperhős egzisztenciális válságát mutatja be. Az Alumni blokkot Vajda Fruzsina, Hurtik Nóra, Lázár Eszter, Bajomi Eszter, Rigó Karolina és Vígh Martin mesterszakos hallgatók állították össze.

A vetítéseken kívül izgalmas kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők. Május 2-án az állásbörzés kerekasztal-beszélgetéseken szó lesz a filmipar elméleti és gyakorlati tengelyén elhelyezkedő különböző szakmákról, illetve a magyar független filmgyártás helyzetéről is. Az állásbörzéken részt vesz többek közt Petrányi Viktória producer, a Proton Cinema társalapítója, Rév Dániel a Cinema Niche-től, Varga Dénes, a Filmhu főszerkesztője, valamint Sümeghy Claudia, a Juno 11 társalapítója. A résztvevők teljes névsora a következő héten alakul ki. Az állásbörzéket Vajda Fruzsina és Hurtik Nóra mesterszakos hallgatók szervezik.

Jelenetfotó a Háztűznéző című filmből

Szintén május 2-án, 17.45-től kezdődik a zsűri kerekasztal-beszélgetés, ahol az első ELTE Szemle öt zsűritagja, Kis Hajni, Szimler Bálint, Walters Lili, Paczolay Zsófi és Lehr Juhász Péter fogják mindenekelőtt lerántani a leplet a BEST OF blokkban szereplő filmekről, majd mesélnek a zsűrizés tapasztalatairól, szempontjairól, illetve kérdezik a BEST OF-ban helyet kapó fiatal alkotókat filmjeikről.

Május 3-án a Puskinban esedékes BEST OF vetítést követően, a szervezők szeretettel várnak mindenkit az ELTE Szemle Afterére az ELTE BTK Könyvtár Klubjának teraszhelységére, amely mindössze pár perc sétára található a Puskintól. A BEST OF vetítésre a regisztrációs felület a napokban nyílik meg.

A vetített filmekről bővebben az ELTE Szemle Facebook oldalán lehet olvasni.

Borítókép: jelenetfotó a Hajnal című filmből