A Story Lab programjában az alapvető elméleti tudás mellett a hallgatók gyakorlati feladatokon keresztül nyernek betekintést a filmkészítés világába, miközben egyéni filmterveik fejlesztésén dolgoznak. A kurzus a filmötletek nyilvános prezentálásával zárul, ahol a meghívott szakmai zsűri kiválassza azt az egy filmet, amit  a hallgatók közösen leforgatnak. 

A tavasszal megrendezett első szlovákiai magyar pitchfórum győztese Monozlai Flóra volt, akinek Csetepaté című filmterve bizonyult a zsűri által a legjobbnak. A filmterv azóta megkapta a Kultminor filmfejlesztői ösztöndíjat és beválogatták a pőstyéni Dox in Vitro nemzetközi workshopra is. 

A forgatókönyv és filmdramaturg osztály vezetője Kocsányi András, aki többek közt a napokban leforgott Lefkovicsék gyászolnak (rendező: Breier Ádám) dramaturgja volt, és társírója volt a Fonica M-120 (rendező: Rudolf Olivér) című, Cannes-t is megjárt rövidfilmnek. Első nagyjátékfilmterve, a Sine Morbo bejutott a Pitch_It@Berlinale négyállomásos pitchfórumára. 

Az operatőr osztályt Ollári Krisztián vezeti, aki a pozsonyi Filmművészeti Egyetemen végzett, és nemzetközi produkciókban és számos játékfilmben, dokumentumfilmben, videoklipben és reklámfilmben szerzett szakmai tapasztalatot. A rendezők Podhradská Lea irányítása alatt tanulnak, Lea Apám lánya című kreatív dokumentumfilmterve támogatást kapott az NFI Inkubátor programjában, és jelenleg gyártás alatt van. Játék és dokumentumfilm terveivel körbeutazta Európa legfontosabb pitchfórumait és workshopjait.

A Story Lab részleteiről és az előző évfolyamról a hivatalos oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Forrás: Story Lab / Címlapon: Monozlai Flóra