Dunaszerdahelyen rendezték meg az első szlovákiai magyar pitchfórumot. Az eseményen tíz filmterv került bemutatásra, köztük játék-és dokumentumfilm tervek is. A szakmai zsűriben Bakony Alexa  filmrendező, Kertész Zsanett  forgatókönyvíró, Bohács Tamás hangmester, Angyal Gábor operatőr és Hever Dániel filmrendező értékelték a terveket, melyek közül Monozlai Flóra Csetepaté című dokumentumfilm ötletét tartották a legígéretesebbnek. Döntésüknek köszönhetően a film további fejlesztésen vesz részt, amit gyártási támogatás követ. A film elnyerte a Szlovák Operatőrök Társaságának különdíját is.  

Monozlai Flóra

A filmterveket a Story Lab filmes mesterkurzus keretein belül 6 hónapig fejlesztették a hallgatók, miközben betekintést nyerhettek a filmkészítés alapjaiba. Bár a pilot projekt az első évben csak három szakterületen indít oktatást, filmrendező, operatőr és forgatókönyvíró hallgatóknak, mindhárom szakon fontosnak tartják a produceri alapismeretek oktatását, ezzel is elősegítve, hogy elsajátítsák a pályázatírás alapvető fortélyait és filmtervüket a hazai és nemzetközi filmpiacon egyaránt prezentálhassák. A kurzus során a hallgatók szakmai felügyelet alatt fejleszthetik és készíthetik elő első kisfilmjük pályázati anyagát, melynek nyomonkövetését igény szerint a program a kurzus befejezése után is biztosítja.

A filmrendező hallgatók osztályvezetője Podhradská Lea, az operatőröké Ollári Krisztián, a forgatókönyvíróké pedig Kocsányi András.

A kezdeményezés célja, hogy a szórványaiban létező szlovákiai magyar filmes generációt és más vizuális területen dolgozó fiatalokat a szakterületüknek megfelelő kreatív munkafolyamatokba vonja be, ezzel szoros szakmai közösséget alakítva ki közöttük. 

Az esemény a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

Címlapfotón a zsűri: Angyal Gábor, Bakony Alexa, Kertész Zsanett, Hever Dániel, Bohács Tamás