„A népszerű műsor nem egyébre vállalkozik, mint a közelmúlt kisebb-nagyobb, de mindenképpen érdekes és izgalmas történeteinek felderítésére, méghozzá első kézből: az események tanúitól, avagy az érintettek rokonaitól, közeli és távolabbi barátaitól, ismerőseitől. Így kerülhettek egymás mellé nagy filmes vagy színházi siker- és kudarctörténetek és a működő szocializmus mindennapjai, legendák és tények, közismert sztorik és meglepő, egészen eddig rejtve maradt elbeszélések: sok- sok huszadik századi történet. S ha az olvasó a dokumentumfilm-sorozathoz hasonlóan lebilincselő könyv végére ér, maga is meggyőződhet róla: „egy anekdota vagy gesztus legalább annyit elmond egy karszakról, mint egy esszé”.„– szól a kötet beharangozója.

Sohasem gondoltam, hogy megjelenik ez a könyv.” – nyitotta meg a XXI. század, avagy Hogyan éljünk túl vámpírokat és diktátorokat? című könyv sajtótájékoztatóját Kotroczó Róbert az RTL Klub hírigazgatója. Utalt ezzel a műsor születésére, amikor még senki sem sejtette, hogy az emberek észreveszik, s reagálnak rá. Aztán sorra érkeztek a nézői levelek, melyekben különböző leadott anyagokat kértek a rajongók. Ez is bizonyítja, szükség van egy ilyen történelmi bulvárra, szögezte le a hírigazgató, mert hazánkban sok a rossz történelem tanár. Kotroczó hivatkozási alapként megemlítette, hogy maga is történelem tanárként kezdte egykor. A továbbiakban kiemelte, kutatók és művészek táplálják folyamatosan sztorijaikkal a XX. század emlékezetét. Fejérvári Boldizsár az Athenaeum 2000 Kiadó részéről arról beszélt, hogy a kötet nem született meg nehezen, bár a 12 szerző 21 írásának összefésülése természetesen időt vett igénybe. A kötet, mely szerinte önmagáért beszél, ugyanolyan izgalmas lett, mint maga a műsor. A kettő közötti különbség annyi, mint egy színpadon előadott dráma és egy elbeszélés között. Lázs Sándor, a műsor főszerkesztője, egyben a kötet szerkesztője ehhez még hozzáfűzte, korábban kivágásra ítélt interjúrészletekkel, a műsor objektivitását megőrzendően elhagyott egyéni reflexiókkal, továbbá múzeumokból megszerzett fotókkal bővültek. Elmondta, a könyv lehetőséget adott arra is, hogy egy-egy anyag megszületésének körülményeiről, a filmek körüli kínlódásról is szó eshessék.

Törőcsik Mari, mint meghívott vendégművész nyilatkozott a műsorról, bár mint mondta, ő maga még sohasem szerepelt a XXI. század-ban. A művésznő, mint hűséges XXI. század néző, azt kifogásolja a leginkább, hogy nem bíznak eléggé a közönségben. Szerinte igenis volna létjogosultsága egy ilyen műsornak az este nyolc órás sávban is, s nem kellene azt éjjel 11-re száműzni. Kotroczó a felvetésre azzal reagált, hogy a kereskedelmi televíziók felmérése szerint maximum 4-500 ezer nézője lehet egy ilyen műsornak, ám köztes megoldásként főműsoridőben vetítik az RTL Klub „egyperceseit”, az Üzenet klipjeit, melyek általában a XXI. század anyagaira reflektálnak. Sándor Pál filmrendező, az esemény másik díszvendége, későnfekvőként nem kifogásolta a műsor időpontját, kiemelte viszont a formai megoldásokat, a műsor képi- és gondolatvilágát. „Abban a világban, melyben, egyre rövidebb az emlékezet, fantasztikus olyan emlékekkel szembekerülni, amiket meg kell őriznünk” – mondta. „Köszönet, hogy nem hagytok felejteni” – tette hozzá.