5. László Panna (FOMO)

18 éves volt, amikor kiválasztották a FOMO női főszerepére, ami még egy több filmes tapasztalattal rendelkező színésznőnek is komoly kihívást jelentett volna. Hartung Attila filmjében nem tölt annyi időt a vásznon, mint a Falka tagjai, mégis a legemlékezetesebb alakítást neki köszönhetjük. Ahogy az elvaduló buliban kedvesen flörtöl a főhőssel, majd a történetet beindító szexuális zaklatás áldozatává válik, és a leleplezés előtt még ő kér bocsánatot azért, ahogy viselkedett. Lányok ezreit éri napi szinten hasonló atrocitás, Panna pedig végig szívvel és lélekkel viseli el az ezzel járó traumát, a hatását akkor is érezzük, amikor csak beszélnek róla. Ő kísér minket végig ezen az érzelmi hullámvasúton: imádnivalóan flörtöl, ijesztő, ahogy lerészegedik, majd eltűnik, dühítő, ahogy bánnak vele és szívszorító, ahogy ráébred, hogy már semmi sem lesz olyan, mint azelőtt. (PJ)


4. Mészáros Blanka
(Guerilla)

Itt volt már az ideje, hogy a Katona József Színház színésznőjét végre elkezdje felfedezni magának a filmipar is: a pár évvel ezelőtti #sohavégetnemérős és a Brazilok kisebb szerepei után, idén természetes, letisztult játékával vitt új színt Kárpáti György Mór szabadságharcos drámájába. Az erdőben bujdosó, megfáradt katonák között nem könnyű reményt és életkedvet találni, de Blanka kedves és tiszta lelkű ápolónőként enyhíti a nyomorukat. A háború keserves jelenéből tényleg ő jelenti az egyetlen kiutat, nem csoda, hogy a főhős és testvére is beleszeret. Mészáros Blanka évtizedes rövidfilm-válogatásunkból kettőben is feltűnik: a Semmi bogárban és a legjobbnak megválasztott, parádés Rossz színészben is van egy kicsi, de annál fontosabb szerepe. Jövőre Gothár Péter Hét kis véletlen című filmjében is látható lesz, és kíváncsian várjuk, milyen izgalmas filmszerepek várnak még rá a következő években is. (PJ)

Mészáros Blankával itt beszélgettünk a Guerilla bemutatója idején.

3. Kerekes Vica (Apró mesék)

Az Apró mesék veszélyes szerelmi háromszögének központja egy erős anya, aki erdei vadászviskóban él, saját kezűleg darabolja fel az elejtett szarvast, mégis olyan csáberővel bír, mint bármelyik csillámló koktélruhás bárénekesnő egy film noirban. A kisfiát végsőkig védelmező anyatigris és a férfiakat vesztükbe sodró femme fatale alakjában is elragadó, ráadásul teljes természetességgel váltogatja őket, egyre erősebben fokozva a feszültséget Szász Attila thrillerjének legizgalmasabb pillanataiban. Kerekes Vica kisebb felvillanások után idén végre a magyar vásznakon is élesben tündökölhetett, és ezzel meg is tudta mutatni, hogy Csehországban és Szlovákiában miért számít valódi filmcsillagnak - eljött az idő, hogy itthon is meglássuk benne. (HB)

Kerekes Vicával az Apró mesék premierje idején itt beszélgettünk.


2. Szőke Abigél
(Akik maradtak)

A teljes ismeretlenségből lépett elő, legfeljebb azoknak lehetett ismerős, akik látták őt Pálfi György színpadi Engedj be!-adaptációjában. Még csak 20 éves, de már méltatta alakítását a nagy tekintélyű Variety filmes szaklap, jelenleg pedig az Amerikai Filmakadémia több tagja is elérzékenyülve nézheti, hogyan talál vissza lassanként az élethez a szüleit a holokausztban elvesztett Klára. Remélhetőleg a szívükre hallgatnak a tagok, és beszavazzák a legjobb öt közé az Akik maradtak-at az Oscar legjobb nemzetközi film kategóriájában. Teljes joggal fordult meg a világ Abigél körül: képes volt visszaadni karaktere sebezhetőségét és cserfességét. Érzékeny, rétegzett alakításában ott munkál a családi tragédiából fakadó mély trauma, majd ahogy a gyógyulás útjára lép, egyre inkább előtör belőle a kamaszok szeretetéhsége és életvágya. (VD)


1. Walters Lili
(Drakulics elvtárs)

Az Egynyári kaland megszállott rajongóinak szívébe már valószínüleg örökre beírta magát önfejű, kicsit dilis kamaszlányként, idei listánk első helyezését viszont egy merőben más, de szintúgy nagyszerű alakítással érdemelte ki. A Drakulics elvtárs Madárkájában egy elsőre törékenynek tűnő, a munkájában és párkapcsolatában is elnyomott ügynöknőt ismerhettünk meg, akiben idővel mégis annyi erő ébred, hogy dacolni tudjon a Kádár-rendszerrel és a vámpír csábításával is. Játéka érett és életteli, felüdítő érzékenységet hoz a 70-es években játszódó fekete-komédiába, miközben két olyan erőteljes színésztársa mellett is érvényesül, mint Nagy Ervin és Nagy Zsolt. Walter Lili csodásan bizonyította tehetségét főszereplőként, alig várjuk, hogy jövőre ismét viszont láthassuk az Űrpiknik című komédiában, vérszívó helyett ezúttal egy földönkívüli oldalán. (HB)

Walters Lilivel itt beszélgettünk egy nagyot, nem csak a Drakulics elvtársról.

A toplistát Varga Dénes, Pozsonyi Janka és Horváth Bálint állította össze. 

Hamarosan folytatjuk 2019 legjobb férfi alakításaival!