Kevesen emelkedtek olyan magasra, majd zuhantak annyira mélyre a szocialista Magyarországon, mint Onódy Lajos, az Éttermi és Büfé Vállalat egykori igazgatója. Az 1920-ban született Onódy a Ganz Villamossági Műveknél kezdte segédmunkásként, majd műszaki tisztségviselővé lépett elő. Kapcsolatba került a kommunista mozgalommal, majd a 40-es évek elején futballistaként megúszta a katonai szolgálatot. A nyilas uralom alatt vállalati pozícióját latba vetve számos kommunista, dezertőr és zsidó életét mentette meg, és azt is megakadályozta, hogy a gyár gépeit a németek hazaszállítsák. 1944-ben csak az oroszok bevonulása óvta meg attól, hogy a gestapo kivégezze.

Az éledező Népköztársaság nem feledkezett meg hősiességéről és szakértelméről sem: 1945-ben az Extra Cukorka- és Csokoládégyár nagykereskedelmi vezetője lett, 1949-ben pedig az államosított büféket és presszókat üzemeltető Büfé Nemzeti Vállalat megszervezésével bízták meg, ami vezetésével 1953-ban az Éttermi és Büfé Vállalattá nőtte ki magát.

Onódy Lajos / Forrás: Fourfourtwo.hu

A felügyelete alá tartozó 380 vendéglátói létesítmény között olyan neves éttermek szerepeltek, mint a Gresham, a Kárpátia, a Savoy, a Casino étterem, vagy a cukrászsüteményeiről is híres Mézes Mackó. Az elsőszámú vendéglátóipari szakember közben befolyásos sportvezető is lett, 1953-tól az FTC (akkoriban Budapesti Kinizsi) futball szakosztályának élére került. Bár állítólag összesen kétszer lőtt vadra életében, politikai beágyazottságát azzal is növelte, hogy vadásztársaságokat szervezett, amelyekbe főleg pártkádereket vett fel.

Egy rendkívüli képességű üzletember volt, aki hirtelen jutott a csúcsra a szocialista rendszerben. A 60-as években a világot járta, oda és akkor ment, ahova és amikor csak akart, ezt viszont mások javára, az ország fejlődéséért csinálta. Ő hozta létre az első szállodaláncot is itthon a Balatonnál. Kétségtelen, hogy mindebből neki is jutott belőle, de szerintem nem ez volt a fő mozgatórugója. Politikai kapcsolatai révén érinthetetlennek hitte magát, de aztán mégis kegyvesztett lett” – jellemezte Almási Tamás.

 Onódy szárnyalásának 1964-ben lett vége, amikor az amerikai világkiállításról hazatérve letartóztatták a hatóságok, társaival együtt sikkasztással, csalással és hűtlen kezeléssel vádolták meg. A kirakatpert egy durva lejáratókampánnyal támogatták meg, azt terjesztették róla, hogy luxusorgiákat szervezett a vállalat szórakozóhelyein, ahol pártbéli támogatói kedvükre kéjeleghettek fiatal színésznőkkel. Az állítólagosan érintett párttagok közül természetesen senki sem ütötte meg a bokáját, ellenben hírbe hozták vele Bara Margitot, mint a szexpartik egyik állandó résztvevőjét.

A Mézes Mackó büfé (1960) / Forrás: Fortepan.hu

A valóságban Bara nem is ismerte Onódyt, a rágalomhadjárat viszont kettétörte a színésznő karrierjét. A felső szinten gerjesztett pletykák ugyan nem szerepeltek a hivatalos vádiratban, de Onódy a büntetőper folyamán elvesztette minden pozícióját és a szabadságát is. “A párt feláldozta a saját erkölcsének állítólagos védelmében. Hét és fél évet kapott, abból hatot leült.” Az éjszaka egykori császára megrokkant egészségügyi állapotban szabadult a Csillagbörtönből. Korán nyugdíjazták, majd Békes megyében vállat munkát, ahol kevés megmaradt kapcsolata révén gyári szaktanácsadóként, majd büfésként dolgozott a 80-as évek elejéig. Hiába kérvényezte többször is, rehabilitációjára a rendszerváltás után sem került sor.

A Kossuth- és Balázs Béla díjas rendező Szekeres Dénes producer felkérésére kezdett el foglalkozni a témával. “Már a harmadik olyan filmem, ahol nem én találtam a témát, hanem megkerestek vele. Tavaly augusztusban kezdtem kutatni, több ezer oldalt - köztük Tischler János kiváló tanulmányát – olvastam Onódyról. Nagyon komoly kihívás, és nem csak azért, mert egy rendkívül izgalmas, 50 percben nehezen behatárolható életpályáról van szó, hanem azért, mert sem ő, sem fénykorának közvetlen szemtanúi már nem élnek.

Onódy 1996-ban elhunyt, második felesége tavaly követte őt, és ismerősei közül is csak olyan interjúalanyokra bukkantak, akik már jóval a börtönévek után, Békéscsabán eltöltött időszakából ismerték őt. “Nekik már csak Lajos bácsi volt. Viszont megtaláltuk a nevelt fiát, aki a második felesége előző házasságából származik, így kisfiúként végignézte életének utolsó szakaszát. Emellett Odze György könyvet írt róla. Tulajdonképpen ők az elsődleges forrásaink. A hatvanas évek világát, hangulatát archívokkal teremtjük meg.

Almási Tamás / Fotó: Pozsonyi Janka

Almási elárulta, hogy alkotótársaival rengeteget ötleteltek azon, hogyan férjenek bele az NFI történelmi dokumentumfilmes pályázata által meghatározott 50 perces játékidőbe. “Tőlem szokatlan módon fog felépülni. Onódy életének szinte minden pontja érdekes, de a központban a per, pontosabban ennek kiváltó okai állnak. Dramaturgiailag sűrítve lesz. Eddig általában olyan dokumentumfilmeket készítettem, függetlenül attól, hogy élő vagy elhunyt személyről volt szó, amelyek az alany cselekvésein keresztül rajzolták ki az élettörténetét. Itt viszont lesz egy központi, fikciós elem, ami meghatározza az egész film formáját és stílusát.

A dramaturgiai struktúra az MSZMP Központi Bizottságának űlése köré szerveződik, amin Onódy ügye van napirenden. “Minden ebből indul ki és ér vissza. Onódy életének fontos fordulópontjait megismerjük, de nem feltétlenül kronológiailag.” A rendező hozzátette: “Régen izgatott már ennyire egy munka, remélem a közönségnek is tetszeni fog.” A forgatásnak már többször nekiindultak, de a pandémia miatt eddig nem találtak rá alkalmas, egybefüggő időszakot. A terv szerint augusztusban kerülhet sor rá. “Nagyon pontosan megírt forgatókönyve van, várhatóan 12-14 nap alatt felvesszük, nem fog olyan sokáig nyúlni, mint mondjuk a Folyékony arany forgatása.

Az Onódy, a hatvanas évek császára a Tivolifilm Kft. gyártásában készül a Nemzeti Filmintézet 27 millió 230 ezer forintos gyártási támogatásával. Rendezője Almási Tamás, producere Szekeres Dénes, operatőre Szabó Gábor, vágója Hargitai László, hangmérnöke Balázs Gábor. A film év végére vagy jövő év elejére készülhet el.

Címlapkép: Onódy Lajos bort tölt Kádár Jánosnak és  Nyikita Hruscsovnak / Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum