2017. 08. 18. filmhu

A repülő fiú ismét a Blaha Lujza tér fölé emelkedik

Magyarok a Háztetőn Különkiadás: Jupiter holdja

Az év leglátványosabb magyar filmjét, Mundruczó Kornél sc-ifi drámáját nézhetjük meg a Budapest Rooftop Cinema, a Filmhu és a MANDA közös, nyári vetítéssorozatának pénteki különkiadásában. Az alkalom különlegessége, hogy a film javarészt a Corvin tető közelében, a Blaha Lujza téren, a Keleti pályaudvaron, és persze a fejünk feletti égbolton játszódik. A vetítés előtt a film főszereplőjével, Jéger Zsomborral beszélgetünk.

A fiatal szír menekült, Aryan (Jéger Zsombor) apjával együtt próbál átjutni a zöldhatáron, amikor váratlanul meglövik. Azonban a sérülés hatására a fiúban megmagyarázhatatlan erő ébred: nem köti többé a gravitáció és a magasba emelkedik. Aryan elrepül üldözői elől, ám apjának is nyomát veszti. A határ menti menekülttáborban köt ki, ahol Stern doktor (Merab Ninidze), a hitétől és korábbi praxisától is megfosztott orvos látja el, aki titokban embercsempészettel foglalkozik. Miután a cinikus Stern tanúja lesz a fiú különleges képességének, megszökteti a táborból és egy fővárosi kórházban dolgozó barátnője, Vera (Balsai Móni) segítségével elbújtatja Budapesten.

 Merab Ninidze / Fotó: Pozsonyi Janka

A doktor megígéri Aryannak, hogy segít megkeresni az apját és még útlevélhez is juttatja őket, amennyiben anyagi haszonszerzésre használhatja a repülő ember csodás adottságát. Aryan elfogadja az ajánlatot, a furcsa pár pedig nekilát megkopasztani azokat, akiknek már csak az égi erőkben van az utolsó reményük. Mindeközben a fiatal szökevényt a határon meglövő rendőr (Cserhalmi György) bizonyítékot lel Aryan különleges erejére és városszerte hajtóvadászatot indít a fiú ellen.

Jéger Zsombor / Fotó: Intercom

Kritikánkban ezt írtuk a filmről: .,Egy keserű és ellenséges, ‘fiktív’ Magyarország felé sodorja az áramlat a szír menekültet, aki angyalként száll Budapest fölé, hogy felébressze a hitet a hitetlenné vált magyarokban és európai emberekben. Mundruczó Kornél minden eddiginél látványosabb és leginkább közönség-barát filmje egy csodával kiszínezett, szürrealista korrajz Európáról, és a válságról, ami meghatározza a mindennapjainkat.”

Mundruczó Kornél alkotása egyaránt bővelkedik aktuális társadalmi kérdésekben tárgyalásában és a lélegzetelállító jelenetekben (az egyik különösen hajmeresztő karambol felvételére mi is kilátogathattunk). Az eredetileg Felesleges ember munkacímű film előkészületei már jóval a menekültválság kitörése előtt kezdődtek, ám ahogy a rendező fogalmazott egy interjúban: ,,A történelem beért minket”. A forgatás javarészt a menekültválsággal kapcsolatos híradásokból ismert helyszíneken, a Keleti pályaudvaron és a Blaha Lujza tér környékén zajlott. Aryan szerepét Jéger Zsombor játssza, Stern doktorként pedig Merab Ninidzét láthatjuk, akit Bálint András szinkronizált. A film jelentős nemzetközi figyelemben részesült, a Cannes-i és a Karlovy Vary-i filmfesztivál is beválogatta idei versenyprogramjába.

Jupiter Holdja, 123 perc / 2017

Rendező: Mundruczó Kornél
Forgatókönyvíró: Mundruczó Kornél és Wéber Kata
Operatőr: Rév Marcell
Vágó: Jancsó Dávid
Producer: Michel Merkt, Petrányi Viktória, Michael Weber
Zene: Jed Kurzel
Szereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Cserhalmi György, Balsai Móni, Szabó Kimmel Tamás, Haumann Péter, Nagy Zsolt

Részletek a vetítésről a Facebook eseménynél találhatóak, a további vetítésekről pedig itt írtunk korábban.

A Filmhu filmklub (Magyarok a háztetőn) az NKA támogatásával valósul meg.

Szólj hozzá elsőként!

Még több magazin

magazin

Egy anya mindennapi hőstettein ámulunk a Várkert Moziban

Július 17-én az Egy nap látható a szabadtéri moziban

Szilágyi Zsófia Cannes-ban is díjazott filmdrámája kerül műsorra a Várkert Mozi és Filmhu közös szabadtéri vetítésén szerda este. Az Egy nap egy…

tovább

magazin

Éjszakai portyázás a Dobozban

Tévéajánló 2019. július 15-21.

Álmatlanság a budapesti éjszakában, kemény pofonok vidéken, túlélés a háború poklában, rémálom a kertvárosban – ezen a héten Dési András György és…

tovább

Karlovy Vary 2019

Az 54. Karlovy Vary Filmfesztiválon Kovács István, a diák-Oscar díjas Ostrom rendezője fiatal európai tehetségek közt szerepel, a Midpoint Feature Launchban első nagyjátékfilmjét pitcheli egy alkotócsapat, Tarr Béla Sátántangója pedig gyönyörűen felújított változatban ülteti le hét és fél órára a fesztivál közönségét. Idén is maratonit mozizunk a gyönyörű cseh városban, több mint száz film közül próbáljuk kiszúrni a gyöngyszemeket.

Bolgár családi dráma kapta a Kristály Glóbuszt Karlovy Varyban

A Valami madarak a legjobb filmterv Karlovy Vary-ban

Karlovy Vary 2019: Anyák és fiúk a célkeresztben

a teljes dosszié

Az animáció hónapja

A június a magyar animáció idei legsűrűbb hónapjának ígérkezik. Magyar alkotók filmjei versenyeznek a rangos Annecy-i Animációs Filmfesztiválon, itthon pedig ismét jelentkezik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, amelyen felvonul az elmúlt két év alkotásainak színe-java.

Láng Orsolya diplomafilmje kapta a 14. KAFF nagydíját

KAFF 2019: Magyar vámpír jön vacsorára

Vándorló medvékért és afrikai rajzfilmekért megyünk idén Kecskemétre

a teljes dosszié
 
Mindannyian semmik vagyunk.

Habcsókok

Oszd meg! Az összes idézet
 
hirdetés
 
hirdetés

Kiemelt támogatónk