2017. 08. 18. filmhu

A repülő fiú ismét a Blaha Lujza tér fölé emelkedik

Magyarok a Háztetőn Különkiadás: Jupiter holdja

Az év leglátványosabb magyar filmjét, Mundruczó Kornél sc-ifi drámáját nézhetjük meg a Budapest Rooftop Cinema, a Filmhu és a MANDA közös, nyári vetítéssorozatának pénteki különkiadásában. Az alkalom különlegessége, hogy a film javarészt a Corvin tető közelében, a Blaha Lujza téren, a Keleti pályaudvaron, és persze a fejünk feletti égbolton játszódik. A vetítés előtt a film főszereplőjével, Jéger Zsomborral beszélgetünk.

A fiatal szír menekült, Aryan (Jéger Zsombor) apjával együtt próbál átjutni a zöldhatáron, amikor váratlanul meglövik. Azonban a sérülés hatására a fiúban megmagyarázhatatlan erő ébred: nem köti többé a gravitáció és a magasba emelkedik. Aryan elrepül üldözői elől, ám apjának is nyomát veszti. A határ menti menekülttáborban köt ki, ahol Stern doktor (Merab Ninidze), a hitétől és korábbi praxisától is megfosztott orvos látja el, aki titokban embercsempészettel foglalkozik. Miután a cinikus Stern tanúja lesz a fiú különleges képességének, megszökteti a táborból és egy fővárosi kórházban dolgozó barátnője, Vera (Balsai Móni) segítségével elbújtatja Budapesten.

 Merab Ninidze / Fotó: Pozsonyi Janka

A doktor megígéri Aryannak, hogy segít megkeresni az apját és még útlevélhez is juttatja őket, amennyiben anyagi haszonszerzésre használhatja a repülő ember csodás adottságát. Aryan elfogadja az ajánlatot, a furcsa pár pedig nekilát megkopasztani azokat, akiknek már csak az égi erőkben van az utolsó reményük. Mindeközben a fiatal szökevényt a határon meglövő rendőr (Cserhalmi György) bizonyítékot lel Aryan különleges erejére és városszerte hajtóvadászatot indít a fiú ellen.

Jéger Zsombor / Fotó: Intercom

Kritikánkban ezt írtuk a filmről: .,Egy keserű és ellenséges, ‘fiktív’ Magyarország felé sodorja az áramlat a szír menekültet, aki angyalként száll Budapest fölé, hogy felébressze a hitet a hitetlenné vált magyarokban és európai emberekben. Mundruczó Kornél minden eddiginél látványosabb és leginkább közönség-barát filmje egy csodával kiszínezett, szürrealista korrajz Európáról, és a válságról, ami meghatározza a mindennapjainkat.”

Mundruczó Kornél alkotása egyaránt bővelkedik aktuális társadalmi kérdésekben tárgyalásában és a lélegzetelállító jelenetekben (az egyik különösen hajmeresztő karambol felvételére mi is kilátogathattunk). Az eredetileg Felesleges ember munkacímű film előkészületei már jóval a menekültválság kitörése előtt kezdődtek, ám ahogy a rendező fogalmazott egy interjúban: ,,A történelem beért minket”. A forgatás javarészt a menekültválsággal kapcsolatos híradásokból ismert helyszíneken, a Keleti pályaudvaron és a Blaha Lujza tér környékén zajlott. Aryan szerepét Jéger Zsombor játssza, Stern doktorként pedig Merab Ninidzét láthatjuk, akit Bálint András szinkronizált. A film jelentős nemzetközi figyelemben részesült, a Cannes-i és a Karlovy Vary-i filmfesztivál is beválogatta idei versenyprogramjába.

Jupiter Holdja, 123 perc / 2017

Rendező: Mundruczó Kornél
Forgatókönyvíró: Mundruczó Kornél és Wéber Kata
Operatőr: Rév Marcell
Vágó: Jancsó Dávid
Producer: Michel Merkt, Petrányi Viktória, Michael Weber
Zene: Jed Kurzel
Szereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Cserhalmi György, Balsai Móni, Szabó Kimmel Tamás, Haumann Péter, Nagy Zsolt

Részletek a vetítésről a Facebook eseménynél találhatóak, a további vetítésekről pedig itt írtunk korábban.

A Filmhu filmklub (Magyarok a háztetőn) az NKA támogatásával valósul meg.

Még több magazin

magazin

A háború bennü(n)k zajlik - Alina Gorlova filmjei a Verziótékában

Semmi sem mutatja és Örökké esni fog

Borzalmas képek és riasztó videók tömegével találkozunk, ha kíváncsiak vagyunk, hogy mi történt az elmúlt években és hónapokban az orosz-ukrán…

tovább

magazin

MADOKE: A dokumentumfilm minden típusának megvan a létjogosultsága

A MADOKE elnökségével beszélgettünk

Szorosabbra akarják fűzni a kapcsolatot a hazai alkotók között, közben aktív párbeszédre törekednek a szakma és döntéshozók között, és utat…

tovább

Karlovy Vary 2022

Tizenkét alkotás méretteti meg magát az idén az 56. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójában. Július 1-jétől 9-ig tart a filmes seregszemle.

Ők nyerték a Karlovy Vary-i Filmfesztivált

Bocsáss meg nekem, ártatlan embereket kínoztam

Gyomorbajokról nem készült még ilyen filmes ínyencség

a teljes dosszié

A játszma

2011-ben hatalmas sikert aratott A vizsga, és most Fazakas Péter rendezésében végre megérkezett a mozikba Köbli Norbert kémthrillerének nagyszabású folytatása, amely hat évvel később veszi fel a fonalat. Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Kulka János és Scherer Péter mellé érkezik Staub Viktória is ebbe a fordulatos történetbe.

Kulka Jánoshoz fűződik A játszma legizgalmasabb talánya

A játszmával nyit a Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben

Hosszú előzetesben emeli a tétet A játszma

a teljes dosszié

Zanox

Baranyi Gábor Benő első nagyjátékfilmjében egy kísérleti gyógyszer és egy üveg pálinka kombója időutazóvá varázsolja az érettségi előtt álló főhőst. Az időcsavaros sci-fi május 26-tól látható a mozikban.

Ez a szocreál időutazás gyógyír minden bajra

Mindenki jól érezte magát, mi viszont nem bulizhattunk, csókolózni kellett

Így nőtt ki a dunaújvárosi vasműből az új magyar időutazós sci-fi

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
Oroszország nem Moszkva. Moszkvában jelen van a civilizáció.

A szovjet levelezőpajtás

Oszd meg! Az összes idézet