2017. 08. 18. filmhu

A repülő fiú ismét a Blaha Lujza tér fölé emelkedik

Magyarok a Háztetőn Különkiadás: Jupiter holdja

Az év leglátványosabb magyar filmjét, Mundruczó Kornél sc-ifi drámáját nézhetjük meg a Budapest Rooftop Cinema, a Filmhu és a MANDA közös, nyári vetítéssorozatának pénteki különkiadásában. Az alkalom különlegessége, hogy a film javarészt a Corvin tető közelében, a Blaha Lujza téren, a Keleti pályaudvaron, és persze a fejünk feletti égbolton játszódik. A vetítés előtt a film főszereplőjével, Jéger Zsomborral beszélgetünk.

A fiatal szír menekült, Aryan (Jéger Zsombor) apjával együtt próbál átjutni a zöldhatáron, amikor váratlanul meglövik. Azonban a sérülés hatására a fiúban megmagyarázhatatlan erő ébred: nem köti többé a gravitáció és a magasba emelkedik. Aryan elrepül üldözői elől, ám apjának is nyomát veszti. A határ menti menekülttáborban köt ki, ahol Stern doktor (Merab Ninidze), a hitétől és korábbi praxisától is megfosztott orvos látja el, aki titokban embercsempészettel foglalkozik. Miután a cinikus Stern tanúja lesz a fiú különleges képességének, megszökteti a táborból és egy fővárosi kórházban dolgozó barátnője, Vera (Balsai Móni) segítségével elbújtatja Budapesten.

 Merab Ninidze / Fotó: Pozsonyi Janka

A doktor megígéri Aryannak, hogy segít megkeresni az apját és még útlevélhez is juttatja őket, amennyiben anyagi haszonszerzésre használhatja a repülő ember csodás adottságát. Aryan elfogadja az ajánlatot, a furcsa pár pedig nekilát megkopasztani azokat, akiknek már csak az égi erőkben van az utolsó reményük. Mindeközben a fiatal szökevényt a határon meglövő rendőr (Cserhalmi György) bizonyítékot lel Aryan különleges erejére és városszerte hajtóvadászatot indít a fiú ellen.

Jéger Zsombor / Fotó: Intercom

Kritikánkban ezt írtuk a filmről: .,Egy keserű és ellenséges, ‘fiktív’ Magyarország felé sodorja az áramlat a szír menekültet, aki angyalként száll Budapest fölé, hogy felébressze a hitet a hitetlenné vált magyarokban és európai emberekben. Mundruczó Kornél minden eddiginél látványosabb és leginkább közönség-barát filmje egy csodával kiszínezett, szürrealista korrajz Európáról, és a válságról, ami meghatározza a mindennapjainkat.”

Mundruczó Kornél alkotása egyaránt bővelkedik aktuális társadalmi kérdésekben tárgyalásában és a lélegzetelállító jelenetekben (az egyik különösen hajmeresztő karambol felvételére mi is kilátogathattunk). Az eredetileg Felesleges ember munkacímű film előkészületei már jóval a menekültválság kitörése előtt kezdődtek, ám ahogy a rendező fogalmazott egy interjúban: ,,A történelem beért minket”. A forgatás javarészt a menekültválsággal kapcsolatos híradásokból ismert helyszíneken, a Keleti pályaudvaron és a Blaha Lujza tér környékén zajlott. Aryan szerepét Jéger Zsombor játssza, Stern doktorként pedig Merab Ninidzét láthatjuk, akit Bálint András szinkronizált. A film jelentős nemzetközi figyelemben részesült, a Cannes-i és a Karlovy Vary-i filmfesztivál is beválogatta idei versenyprogramjába.

Jupiter Holdja, 123 perc / 2017

Rendező: Mundruczó Kornél
Forgatókönyvíró: Mundruczó Kornél és Wéber Kata
Operatőr: Rév Marcell
Vágó: Jancsó Dávid
Producer: Michel Merkt, Petrányi Viktória, Michael Weber
Zene: Jed Kurzel
Szereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Cserhalmi György, Balsai Móni, Szabó Kimmel Tamás, Haumann Péter, Nagy Zsolt

Részletek a vetítésről a Facebook eseménynél találhatóak, a további vetítésekről pedig itt írtunk korábban.

A Filmhu filmklub (Magyarok a háztetőn) az NKA támogatásával valósul meg.

Szólj hozzá elsőként!

Még több magazin

magazin

Balsai Móni sorozatgyilkost kerget a Dobozban

Tévéajánló 2019.10.14-20.

Ujj Mészáros Károly tavaly bemutatott alkotása, az X – A rendszerből törölve című thriller landol a tévéképernyőn. A heti programban Kern András és…

tovább

magazin

A dokumentum és fikció vegyítésével érdekes igazságokra lehet bukkanni

Interjú Varga Noémi filmrendezővel

Varga Noémi Anglia és Magyarország között ingázó rendező, aki valahol a dokumentum és a fikció közötti vékony határon alkot. Egy előkelő angol…

tovább

FOMO - Megosztod és uralkodsz

Hartung Attila első nagyjátékfilmjében az ezredforduló után született, Z-generáció tagjait mutatja be testközelből. Féktelen bulik a budapesti éjszakában, Youtube-kihívások és botránykeltés a Falka nevű csapat lételeme, de egy videóra vett bántalmazás felborítja az összhangot. Pörgős, fiatalos, tele alternatív magyar zenekarok zenéivel, tehetséges fiatal arcokkal és néhány súlyos tanulsággal.

Lesokkol, amit a mai tinik telóra vesznek

Diákokat érzékenyít a FOMO

Féktelenül tombol a Z-generáció az új magyar tinifilm videoklipjében

a teljes dosszié

Akik maradtak

Az Akik maradtak egy lélekemelő, könnyedséggel és melegséggel teli történet a szeretet gyógyító erejéről a második világháború utáni Budapesten. Idén a nemzetközi film kategóriában Tóth Barnabás filmje képviseli hazánkat az Oscar-versenyben.

Már a repülőn azt beszélték, a rettenetes című magyar filmet kell megnézni

Az Akik maradtak című filmet nevezzük idén az Oscarra

Akik maradtak: Az egymásra találás szépsége

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
Azt akarom, hogy tudja, mit tudok. Azt akarom, hogy tudja, azt akarom.

Menyasszony / Kill BIll

Oszd meg! Az összes idézet

Kiemelt támogatónk