2017. 08. 18. filmhu

A repülő fiú ismét a Blaha Lujza tér fölé emelkedik

Magyarok a Háztetőn Különkiadás: Jupiter holdja

Az év leglátványosabb magyar filmjét, Mundruczó Kornél sc-ifi drámáját nézhetjük meg a Budapest Rooftop Cinema, a Filmhu és a MANDA közös, nyári vetítéssorozatának pénteki különkiadásában. Az alkalom különlegessége, hogy a film javarészt a Corvin tető közelében, a Blaha Lujza téren, a Keleti pályaudvaron, és persze a fejünk feletti égbolton játszódik. A vetítés előtt a film főszereplőjével, Jéger Zsomborral beszélgetünk.

A fiatal szír menekült, Aryan (Jéger Zsombor) apjával együtt próbál átjutni a zöldhatáron, amikor váratlanul meglövik. Azonban a sérülés hatására a fiúban megmagyarázhatatlan erő ébred: nem köti többé a gravitáció és a magasba emelkedik. Aryan elrepül üldözői elől, ám apjának is nyomát veszti. A határ menti menekülttáborban köt ki, ahol Stern doktor (Merab Ninidze), a hitétől és korábbi praxisától is megfosztott orvos látja el, aki titokban embercsempészettel foglalkozik. Miután a cinikus Stern tanúja lesz a fiú különleges képességének, megszökteti a táborból és egy fővárosi kórházban dolgozó barátnője, Vera (Balsai Móni) segítségével elbújtatja Budapesten.

 Merab Ninidze / Fotó: Pozsonyi Janka

A doktor megígéri Aryannak, hogy segít megkeresni az apját és még útlevélhez is juttatja őket, amennyiben anyagi haszonszerzésre használhatja a repülő ember csodás adottságát. Aryan elfogadja az ajánlatot, a furcsa pár pedig nekilát megkopasztani azokat, akiknek már csak az égi erőkben van az utolsó reményük. Mindeközben a fiatal szökevényt a határon meglövő rendőr (Cserhalmi György) bizonyítékot lel Aryan különleges erejére és városszerte hajtóvadászatot indít a fiú ellen.

Jéger Zsombor / Fotó: Intercom

Kritikánkban ezt írtuk a filmről: .,Egy keserű és ellenséges, ‘fiktív’ Magyarország felé sodorja az áramlat a szír menekültet, aki angyalként száll Budapest fölé, hogy felébressze a hitet a hitetlenné vált magyarokban és európai emberekben. Mundruczó Kornél minden eddiginél látványosabb és leginkább közönség-barát filmje egy csodával kiszínezett, szürrealista korrajz Európáról, és a válságról, ami meghatározza a mindennapjainkat.”

Mundruczó Kornél alkotása egyaránt bővelkedik aktuális társadalmi kérdésekben tárgyalásában és a lélegzetelállító jelenetekben (az egyik különösen hajmeresztő karambol felvételére mi is kilátogathattunk). Az eredetileg Felesleges ember munkacímű film előkészületei már jóval a menekültválság kitörése előtt kezdődtek, ám ahogy a rendező fogalmazott egy interjúban: ,,A történelem beért minket”. A forgatás javarészt a menekültválsággal kapcsolatos híradásokból ismert helyszíneken, a Keleti pályaudvaron és a Blaha Lujza tér környékén zajlott. Aryan szerepét Jéger Zsombor játssza, Stern doktorként pedig Merab Ninidzét láthatjuk, akit Bálint András szinkronizált. A film jelentős nemzetközi figyelemben részesült, a Cannes-i és a Karlovy Vary-i filmfesztivál is beválogatta idei versenyprogramjába.

Jupiter Holdja, 123 perc / 2017

Rendező: Mundruczó Kornél
Forgatókönyvíró: Mundruczó Kornél és Wéber Kata
Operatőr: Rév Marcell
Vágó: Jancsó Dávid
Producer: Michel Merkt, Petrányi Viktória, Michael Weber
Zene: Jed Kurzel
Szereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Cserhalmi György, Balsai Móni, Szabó Kimmel Tamás, Haumann Péter, Nagy Zsolt

Részletek a vetítésről a Facebook eseménynél találhatóak, a további vetítésekről pedig itt írtunk korábban.

A Filmhu filmklub (Magyarok a háztetőn) az NKA támogatásával valósul meg.

Szólj hozzá elsőként!

Még több magazin

magazin

Fullba nyomni a tesóságot - A Senki sem megy sehova forgatásán jártunk

Hartung Attila első nagyjátékfilmjét a Z-generáció világáról készíti

Egy szeles nyári estén a belvárosi rengeteg felé vettük az irányt, hogy meglessük, hogyan készül Hartung Attila első nagyjátékfilmje, a Senki sem…

tovább

magazin

Lauretta: A pénztárosnő áriája

Brauner Máté kisfilmje vasárnap este a tévében

Az 5. Friss Húson is versenybe szállt Brauner Máté Lauretta című rövidfilmje, ami vasárnap este először lesz látható a televízióban.

tovább

Karlovy Vary 2018

Az 53. Karlovy Vary filmfesztivál idén is tartogat nekünk izgalmakat: Csuja László Virágvölgye az East of the West szekcióban versenyez, Fabricius Gábor pedig első nagyjátékfilmjét pitcheli a Midpoint keretén belül. Rövid beszámolók, kritikák és interjúk a fesztiválról.

Karlovy Varyban díjazták a Virágvölgyet

Karlovy Vary 2018: Kolumbiai drogkartell és siket brutalitás

Virágvölgy: A békásmegyeri femme fatale útja a vadonba

a teljes dosszié

Magyar filmek a szabad ég alatt

Idén nyáron ismét Magyarok a háztetőn a város tetején, és emellett egy új helyszínen, a Várkert-bazárban is szabad ég alatt vetítjük az elmúlt évek legnagyobb sikereit és felújított magyar klasszikusokat. Kedden és szerdán tartsatok velünk!

Idén is a tetőn mozizunk

Egy hét múlva indul a VárKERTmozi!

Északi fény a Várkert felett

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
Néha olyan magányos vagyok, hogy elfelejtem, milyen nap van, és, hogy hogyan írom a nevem.

Plasztik szerelem

Oszd meg! Az összes idézet

Kiemelt támogatónk