Beyond (r.: Kopasz Milán)

Az erdőben természetbúvár bogarászik, a parton egy nő tornázik, pedellus söpröget a színpadon, földalatti járatban kúszik egy barlangász – csupa olyan pillanat, amiben önmagában nem lenne semmi rendkívüli, ám kontextusából kiragadva mégis megmagyarázhatatlanul furcsává válik. Mielőtt azonban összeállhatna a kép, egy titokzatos gravitációs örvény a kirakós minden apró darabkáját magába szippantja, nekünk pedig marad a kíváncsiság, hogy mi lehet a túloldalon. Kopasz Milán 2015-ös diplomafilmjének nem evilági hangulatát a 3D-s nyomtatóval készült figurák és pixillációs technika ötvözése fokozza (a film után érdemes megnézni az Így készült-videót). Az aprólékosan kidolgozott látványvilágért a 2016-os Friss Húson különdíjat nyert, az éteri hangkulisszát pedig a Primanimán részesítették különdíjban.

Kötelék (r.: Wunder Judit)

Fernando Botero vásznára kívánkozóan gömbölyded asszonyság gabalyodik össze éjszakánként egy behemót fekete kandúrral. A szerelemre éhes asszony és az árnyakból kilépő macska kapcsolatát vörös fonál jelképezi, ám ez a gombolyag csak kettőjük számára elég. Meg is változik minden, amikor egy reggelen a nő életében új szereplők bukkanak fel, akik legalább annyira fontosak lesznek számára, mint az esti látogató. A Kötelék érzéki, keserédes történet az egyoldalú kapcsolatokról és a szeretet iránti szűnni nem akaró vágyódásról. A 2016-ban készült diplomafilmet a kecskeméti és a hirosimai animációs fesztiválokon is nagydíjjal jutalmazták, a Primanimán pedig Wunder Judit elnyerte vele a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat.

Out of Order (r.: Carlson Hanna)

A vegyes technikával (rajzanimációval, papírbábokkal, videofelvételekkel) dolgozó kísérleti alkotásban különböző élőlények, köztük elefántok, majmok, lazacok és pillangók jelenítik meg egy kislány lelkében felgyülemlett szorongásokat. Carlson Hanna 2015-ös diplomafilmje lírai hangvételben beszél a generációk által átörökített traumákról, és arról, hogyan érdemes feloldani őket.

Ujj a ravaszon (r.: Kántor Péter)

A majdnem tízperces történetben egy kiöregedett titkos ügynök préseli bele magát a búvárszkafanderbe, hogy alámerüljön fiatalkori emlékeibe. Odalent egy fájdalmas kaland mementói várják, ami fokozatosan bontakozik ki előttünk. Kántor Péter 2015-ös diplomafilmje bővelkedik az akcióban és a kalandban, a receptből pedig nem hiányozhat az árulás sem.Hugo Bumfeldt (r.: Bognár Éva Katinka)

Bájos stílusa miatt meglepő, hogy a Hugo Bumfeldt a nyári válogatás legmegrázóbb darabja. Hugo, a földönkívüli kisfiú rendkívüli ajándékot kap a papájától, amivel nem tud betelni. Egész nap játszik vele, dobálja, nyomorgatja, magával viszi az iskolába, estére pedig akváriumba teszi. Csakhogy az akciófiguraként és aranyhalként is kezelt játékszer valójában a Földről elrabolt búvár, érző emberi lény, aki egész máshogy éli meg az eseményeket. Bognár Éva Katinka mesefilm formájában beszél egy kényelmetlen témáról, amit a mesék általában kerülgetnek, mint a forró kását: a gyermekei ártatlanság és kegyetlenség egyazon érme két oldala is tud lenni. 2016-os diplomafilmjét az Austini Filmesztiválon és az íroszági Kerry Filmfesztiválon is díjjal jutalmazták.

Házibuli (r.: Bárány Dániel)

Bárány Dániel Boris Vian által inspirált filmje egy bevaduló házibuli forgatagában merít nyakig. A party alapjáraton is magas hőfokon pörög, de az alkohol és a tánc mámora groteszk orgiába csap át. Ötletes képi megoldásokkal, képlékeny animációs stílusban a testek szó szerint egymásba olvadnak, minden pillanatban változnak. A fekete-fehér-vörös, kreatív képi világ teszi igazán feledhetetlenné ezt a féktelen estét, bármennyit is verik közben a szomszédok a plafont a seprűnyéllel.

Gorgon (r.: Felvidéki Miklós)

A kisfilm a magyar animációs kánonban alulreprezentált zsánert, a horrort képviseli, méghozzá nem is akármilyen módon: a narratív szinten egyszerű rabló-pandúr kergetőzésnek induló, dinamikus eseménysor egy elhagyatottnak tűnő, elátkozott bérházba tereli a tetten ért zsebmetszőt és a nyomában kitartóan loholó fakabátot. Innentől egyértelműen az alapos részletességgel kidolgozott, kísérteties ornamentikájú épület válik a főszereplővé, amely számos veszély rejt a férfiak számára.

Mimik (r.: Varga Petra)

A 2016-os diplomafilm két pantomimes láthatatlan párharcát örökíti meg, amit egy kósza galamb robbant ki. A szórakoztató és ötletes alkotás olyannira klasszikus burleszk elemekből építkezik, hogy a két szereplő egyenesen Stan és Pant idézi, vicces trükkjeiket pedig a Bolondos dallamok hősei is megirigyelnék. Varga Petra a legjobb animációs munkának járó különdíjat vehette át a 2017-es KAFF-on érte.

A körömágyszaggató (r.: Király Krisztián)

Nem sokan akadnak, akik rutinos könnyedséggel képesek eltávolítani egy egész körmöt a kézfejről, ezt a technikát bármely titkos rendőrség sokat látott vallatótisztje megirigyelhetné. Főhősünk azonban nem egy elnyomó rezsim szolgálatába állítja páratlan képességét, hanem a saját, magánéletbeli botlásaiért bünteti magát kényszeresen. Király Krisztián kiválóan animált kisfilmje szerez néhány nehéz pillanatot a fizikai fájdalom képi ábrázolására érzékeny nézők számára. A diplomafilm a 2017-es KAFF-on a gyerekzsűri díját kapta meg, 

Cosmic Jacuzzi (r.: Takács Anikó)

Takács Anikó animációja az elképzelhető legkellemesebb harmadik típusú találkozást nyújtja. A kamionsofőrök kalandja az őket elraboló kozmikus delfinekkel a teljes ufóhívő-szubkultúra abszurd mitológiáját sűríti néhány rendkívül szórakoztató percbe, amit legfeljebb csak Mulder ügynök tudna megállni nevetés nélkül.

Forrás: MOME Anim