Kojot

Kostyál Márk nevét eddig leginkább a reklámfilmes berkekben ismerték, idén nyáron azonban első nagyjátékfilmjét, a Kojotot forgatja. A határon túli színházakban játszó színészek főszereplésével készülő alkotás az ígéretek szerint meglepő vizuális koncepcióval, amorf optikával készül. A felnőtté válás történetét feldolgozó film nagyvárosi élettől feszült főszereplője egy váratlan örökség folytán egy dunántúli kis faluban kezd új életet, ahol telekspekulációs ügybe keveredik, és kénytelen harcba szállni a vidék kiskirályával.

“Kiskorom óta vezettem egy 20 filléres félfamentes füzetet, tele filmcímekkel és témákkal, hogy mi mindenből lehetne filmet rendezni. Sok meg is valósult belőlük, igaz, nem én csináltam meg őket. Világéletemben erre készültem, csak amikor az ember felnő, rájön arra, hogy akkor kell filmet készíteni, ha mondanivalója is van. És ezt sokáig tologattam. Nem biztos, hogy huszonévesen készen álltam volna rá. Tíz éve írtam le az alapötletet, de csak mostanra töltődött meg tartalommal, főleg az utóbbi két évben.” - nyilatkozta nekünk a rendező nemrég, még a forgatás előtt. 

A forgatókönyv a Filmalap fejlesztésében készült, Kostyál Márk ötletéből Lengyel Balázs, Lovas Balázs és a rendező közösen írta. Július közepén kezdődött a 38 napig tartó, főként vidéki helyszíneken zajló forgatás, amelynek producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. A Filmalap 320 560 000 forinttal támogatta az alkotást, amely valószínüleg 2016 őszén kerül a mozikba.

Kostyal600

 

Kincsem

A nagy magyar lóról szóló filmről már régóta cikkezünk. Sőt, nem is csak egy filmről volt szó, hanem egyenesen kettőről. Először a Bereményi Géza által írt filmről szóltak a hírek, amelynek dramaturgja Szőcs Géza volt, majd közben képbe jött egy másik alkotás terve is, amely a csodaló életét varázsolná vászonra. Az utóbbi változatot Hegedűs Bálint írta és a kezdetekben még nem volt rendezője.

“2008-ban keresett meg Lajos Tamás és Mink Tamás producer, hogy szeretnének Kincsemről filmet íratni. Nagyon megijedtem a feladattól, ezért elkezdtem állatos filmeket nézni. Rájöttem, hogy az állatok hiába akár főszereplői a történeteknek, mégis az emberek fontosak igazán, hiszen a dráma mindig a változásról, az akadályok leküzdéséről szól, és ezekben mindig egy ember vett részt. Dolgoztam rajta egy ideig, ám eljött az a pont, amikor én kértem egy rendezőt, mert elképzelhetetlennek tartottam egy ilyen nagy nemzeti eposznál, hogy ne legyen a forgatókönyvírás utolsó szakaszában jelen valaki, aki képekben gondolkozik. Hatalmas örömömre Herendi Gábor fantáziát látott benne. Egy ilyen történetet nagyon jó ízléssel kell megfilmesíteni, csak akkor van értelme ezt a nagyszabású művet létrehozni, ha tud szólni a mai világról. Gábor nagyon jó ízléssel, nagy szívvel és érzékenységgel szállt bele a filmbe.” - nyilatkozta nekünk a forgatókönyv létrejöttéről Hegedűs Bálint

A Filmalap által 2 078 000 000 forinttal támogatott alkotás felvételei szintén júliusban kezdődtek,  fő helyszínei a dégi és a keszthelyi Festetics-kastélyok, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályája, a hazai filmgyártásban szokatlanul magas számú statiszta működik közre a filmben, a lóversenyeken játszódó jeleneteket pedig 10-15 kamera rögzíti majd.

herendi werk 600

A Kincsem operatőre a többszörös díjnyertes Szatmári Péter (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb - Méh, Liza, a rókatündér), a film producere Hutlassa Tamás (Kontroll, Dumapárbaj, Hurok), aki így mesélt a munka kezdeteiről a Filmhunak adott interjújában: “Gábor akkor hívott fel, amikor megkapták a Filmalap támogatását gyártás előkészítésre, mert úgy érezte, hogy producerként és rendezőként egyszerre nem tudná csinálni. Váratlanul ért a megkeresés, éppen síelni voltam, én pedig egészen más programot szántam magamnak erre az évre, de egyrészt nagyon jól esett, hogy Gábor rám gondolt, másrészt pedig amikor megkaptam a forgatókönyvet, úgy gondoltam, hogy minden elképzelést felülmúlóan jó anyag.” A producer azt is elárulta, a film jelmeztervezője Bárdosi Ibolya lesz, a díszleteket pedig Nánássy Zsolt és Horváth Viktória tervezi. 

 Brazilok

Még egy elsőfilmes vág bele játékfilmforgatásba a nyáron. M. Kiss Csabát szerkesztő-riporterként ismerhették meg a tévénézők, most pedig Brazilok címmel készít könnyes, humoros, „etno-mesét”, a film társrendezője Rohonyi Gábor. A történet egy kis vidéki településen, Acsán játszódik, ahol az új, fiatal plébános elintézi a polgármesternél, hogy a romák focicsapata, a Brazilok is indulhassanak a falubajnokságon.

A Brazilok szintén régóta érlelődik az alkotókban, Kovács Gábor már 2005-ben mesélt nekünk a filmről, amely M. Kiss Csaba fejéből pattant ki legalább tíz éve, aki azóta gondolkodott a forgatókönyv fejlesztésén. Végül a rendező Muhi Klárival és Huszár Péterrel írta meg a filmet, közösen rendezi Rohonyi Gáborral, a producere Mécs Mónika (Csak a szél, Konyec, Kaméleon) és Mesterházy Ernő lett. A Filmalap 361,875 forint gyártási támogatással járult hozzá a film elkészítéséhez.

A filmben fiatal színésztehetségek - Farkas Franciska, Mészáros Blanka, Nagy Dániel Viktor, Dóra Béla -, ismert színészek, többek között Bánki Gergő, Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Kaszás Gergő, Schell Judit Rezes Judit, Dobó Kata, Gryllus Dorka játszanak együtt amatőr roma szereplőkkel. A Brazilok-ban Gáspár Laci is feltűnik, az énekes sztár önmagát alakítja.

brazilok 9899

Kút

A Nyomozót imádtuk, ezért hatalmas izgalommal várjuk Gigor Attila második nagyjátékfilmjét, a Kút című alkotást. A rendező természetesen azóta sem tétlenkedett, az HBO Magyarország sikeres sorozatát, a Terápiát rendezte Enyedi Ildikóval közösen."Szerintem nincsen olyan, hogy rossz színész. Bár lehet, hogy csak nagyon színészközpontú vagyok, és mindent alájuk rendelek. Emiatt fordulhat elő például, hogy türelmetlenebb vagyok az operatőrökkel, rajtuk csattan az ostor” – mesélte a rendező a BKF Fényíró Filmklubjában néhány hónapja a sorozatról.

A Kút egy elhagyott benzinkúton játszódik, valahol az osztrák határ közelében. A pusztulásra ítélt lerobbant helyet egy budapesti vállalkozó üzemelteti, aki lányok svájci futtatásából él, és kis háremét a kútról indítja útnak alvállalkozó sofőrjeivel. “A szeretet fogalmát és őszinte emberi érzelmeket állítja a film a középpontba” - vallja éppen forgó filmjéről Gigor. A főbb szerepekben Trokán Nóra, Kurta Niké, Pokorny Lia, Jankovics Péter László Zsolt és Horváth Csaba tűnnek fel majd a vásznon, az operatőr Herbai Máté (Utolsó idők, A nyomozó), a látványtervező pedig Pater Sparrow lesz, aki rendezőként többek között az 1 című filmet is jegyzi.

A KMH gyártásában készülő film producere Pusztai Ferenc, a Filmalap 314,619.552 millió forint gyártási támogatást ítélt meg az alkotásnak. Előreláthatóan jövő tavasszal nézhetjük majd meg a Kút című filmet, amelynek forgalmazója a Vertigo Média lesz.

Gigor1

1945

Nemrég láthattuk a Senki szigetében, hogy egy kis időre hogyan verődik egy csapattá Bánfalvi Eszter, Jakab Juli és Mohai Tamás, Török Feri a Moszkva tér, a Szezon és az Apacsok után ismét történelmi témához nyúl. “Van egy teória erről, amely szerint, ha van egy olyan hely, amelyre vágyakozol, akkor a valóságban nem szabad elmenni oda, mert akkor a vágyaknak és az álmoknak vége szakad. De számomra a filmcsinálás és ez a filmem a képzeletbeli sziget, amelyre azonban azért mégiscsak jó néha ellátogatni.” - nyilatkozta nekünk a rendező a Senki szigete premierjén, és úgy tűnik, igen hamar elutazhat a képzeletbeli szigetére, mert néhány hete ismét filmet forgat. 

Az alkotás 1945 augusztusának egy napján játszódik, helyszíne egy felbolydult állapotú Tokaj-hegyaljai kisváros, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül, miközben már jelen vannak a szovjet csapatok tankjai. A dráma Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájának feldolgozása, Török a szerzővel közösen írta a forgatókönyvet.

senki szilagyi7 600

A rendező most nem újoncokkal, hanem egy jól ismert színész házaspárral Rudolf Péterrel és Nagy-Kálozy Eszter látott neki nemrég a forgatásnak, a további főszerepeket Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra és Tasnádi Bence játsszák. A film operatőre Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László. A Katapult Film gyártásában, Angelusz Iván és Reich Péter producerek irányításával készülő film jövőre kerülhet a mozikba, a Filmalap 316 millió forinttal támogatta a gyártást.