A hetvenes években játszódó Drakulics elvtárs humoros formában ugyan, de hitet tett a magyar és a vietnámi nép barátsága mellett, a vámpírfilm egy mellékszálában vért gyűjtöttek a vietnámi háború sebesültjei számára. A most készülő Budapest, ahol a szerelem kezdődik még szorosabbra fűzi ezt a kapcsolatot: magyar-vietnámi koprodukcióban készül, és egy szerelmi történetbe ágyazva mesél a két ország közös történelméről és jelenéről.

„2016 januárjában voltam kint először, dokumentumfilmet forgattam olyan vietnámiakról, akik Magyarországon tanultak” - mesélt a kezdetekről György Lea. A film a Dunának, Mekongnak egy a hangja címet kapta, a producert pedig elbűvölte az ország: „Háromszor voltam már ott, és még mindig vágyom vissza. Még mindig vannak olyan részei, amiket nem tudtam felfedezni.”

A játékfilm Dang Thanh Binh asszony ötlete volt, ő először Ho Si Minh-város (régi nevén: Saigon) akkori magyar konzulját, Balogh D. Tibort kereste meg, majd együtt kezdtek ötletelni rajta. „A Dunának, Mekongnak egy a hangja révén már ismertek engem, ezért 2017-ben megmutatták nekem a filmtervet. A fejlesztés Magyarországon folytatódott. Szűcs Dóra lett az egyik, Binh a másik a forgatókönyvíró. Dóra magyarul, Binh vietnamiul beszélt, volt egy tolmácsunk, aki fordított, és aki a mai napig velünk dolgozik.

Nari Nguyen és Koltai-Nagy Balázs a forgatáson (fotó: Soós Kata)

„Olyan forgatókönyvet akartak írni, amely mindkét országot autentikusan mutatja be, és tükrözi az egyediségüket” - mondta el György Lea. Mivel két idősíkban, 1974-ben és a mában, 2020-ban játszódik a történet, nagy munkát kellett elvégezniük, mert , azt akarták, hogy mindkét korszak hitelesen jelenjen meg a filmben. 1974-ben Vietnam északi részén már nem, de délen még folytak a harcok, az amerikaiak 1975-ben ürítették ki Saigont.

Szerelem a KGST idején

A film a jelenben kezdődik, egy fiatal vietnámi nő, Song Ha abból a célból érkezik Magyarországra, hogy felfedezze családi gyökereit. Megismerkedik egy magyar fiatalemberrel, és ketten kutatják a múltat. A hetvenes évek, Song Ha nagyapjának és nagyanyjának a kapcsolata flashbackekben jelenik majd meg” - vázolta fel a producer a Budapest, ahol a szerelem kezdődik történetét. „Egy nagyon szép érzelmi szál épül fel a filmben, ami nyomozással egészül ki. Egyszerre lesz romantikus film és krimi, amelyben Song Ha és Viktor, miközben a nagyszülők után kutatnak, különböző kalandokat élnek át.

A film történelmi hátterét a KGST-államok és Észak-Vietnam kölcsönös együttműködési megállapodása adja, amely a hatvanas években született meg, és lehetővé tette az arra érdemes vietnámi diákok számára, hogy a szocialista blokk európai országaiban tanulhassanak tovább.

Szűcs Dóra és Dzhulya Lam (fotó: Soós Kata)

Sokan megszerették Magyarországot, befogadónak tartottak minket, és az oktatás minőségével is elégedettek voltak. A tanulmányaik végeztével viszont kötelező volt visszamenniük Vietnámba, hogy a nálunk szerzett tudást ott hasznosítsák. Visszatérve hazájukba, segítettek az ország újjáépítésében. Ezek az emberek sokszor vezető pozíciókba kerültek.

Song Hát Nari Nguyen alakítja, aki születésétől kezdve Budapesten él, 2011-ben az Európában élő vietnámi nők szépségkirálynőjének választották. A Drakulics elvtársban mellékszereplőként tűnt fel, ez lesz az első főszerepe:

Nagyon izgult, amikor kiválasztottuk. Amiben csak lehet, támogattuk: színésztanárt fogadtunk mellé, hogy közösen átvegyék a jeleneteket, és egy tapasztalt színészt választottunk mellé társnak, Koltai-Nagy Balázst, hogy segítse kibontakozni. Ennek is köszönhető, hogy nagyon jól bele tudta magát élni a szerepbe.” Song Ha nagyszüleit Dzhulya Lam, illetve a Viharsarokból ismert Sütő András alakítja az 1974-es idősíkban.

Sütő András (fotó: Soós Kata)

A két vietnámi származású színésznő jól ért vietnámiul, de beszélni már csak kicsit tudnak. Szinte végig magyarul szólalnak meg a filmben. Dzhulya a Vietnámban játszódó jelenetekben vietnámiul fog beszélni, a tolmáccsal már átvették és sokat gyakorolták a szöveget.

A magyar rész kipipálva, irány Hanoi

A produkció vietnámi partnere Ho Si Minh-város Filmszövetsége, amelynek a vezetőjével, illetve a Vietnámi Kommunista Párt képviselőivel a dokumentumfilm forgatásakor ismerkedett meg György Lea. Az országról tudni kell, hogy ott a mai napig a szocializmus ideológiájára épülő – hivatalosan legalábbis - egypártrendszer van. „Az állam hagyja, hogy kisebb magáncégek, egyéni vállalkozások működjenek, de egy ilyen szintű produkciót csak az állam együttműködésével lehet megvalósítani” - festette le a helyi viszonyokat György Lea.

2019-ben írták alá a koprodukciós megállapodást a filmszövetséggel, és 2020 elején született meg a végleges szerződés. A forgatókönyvet jóvá kellett hagyatni az illetékes hatósággal: „Úgy kellett megírnunk, főleg a hetvenes évekbeli részeket, hogy ne legyen benne olyan, ami sérti őket. Néhány módosítást kértek: ne azt írjuk, hogy egy adott dolog tiltva volt, hanem fogalmazzunk finomabban. Az eredeti forgatókönyvben volt egy izgalmas kém-szál, de ezt nem engedélyezték, ki kellett vágnunk. Végül hivatalos papírt kaptam a forgatókönyv elfogadásáról.

A költségvetés magyar hányadának az elnyerése az alapos előkészítésnek köszönhetően gyorsan végbe ment. A hazai viszonyokhoz képest szokatlan módon nem volt forgatókönyv-fejlesztés a Filmintézetnél, rögtön gyártási pályázatot adtak be július elején, és két hétre rá meg is ítélték a támogatást.

Nari Nguyen (fotó: Soós Kata)

Nagyon megtetszett nekik a forgatókönyv, és nem kértek benne javítást. Volt egy érvényes koprodukciós megállapodásunk, és szinte mindent előkészítettünk: fő stábtagokkal megegyeztünk, megvoltak a jelmez-, díszlet- és látványtervek, amikkel azt támasztottuk alá, hogy képesek vagyunk megvalósítani ezt a filmet. Ez az első magyar-vietnámi koprodukciós filmalkotás, sőt, ez az első olyan koprodukció, amely egy Európai Unió-tagsággal bíró ország és Vietnám között jött létre."

A film Magyarországon játszódó jeleneteit október 16. és november 27. között leforgatták, a vietnámi rész van még hátra. Forgattak Budapest belvárosában, a Budapesti Műszaki Egyetemen, Martonvásáron, Lovasberényben és különböző lakásokban.

György Lea elmondta, hogy hasznosítva a többi produkció tapasztalatait és betartva a biztonsági előírásokat nem volt rájuk komolyabb hatással a járvány, azt forgatták le, amit előzetesen elterveztek. Így például a romantikus filmekhez elengedhetetlen intimebb jeleneteken sem kellett változtatni, egymáshoz érhettek, csókolózhattak a színészek.

Dzhulya Lam (fotó: Soós Kata)

A vietnámi forgatást viszont módosítani kellett a járvány miatt: eredetileg januárban akartak kimenni, ebből úgy néz ki, hogy március lesz. Mindenképpen el akarják kerülni, hogy 14 napos karanténba kelljen vonulniuk az 5 napos forgatás miatt. Úgy tervezték, hogy Saigonban és Hanoiban is vesznek fel jeleneteket, jelenleg úgy készülnek, hogy a saigoni részeket is Hanoiban rögzítik. Emiatt azonban nem aggódik a producer: „Budapest is sok más várost helyettesített filmekben, erre Hanoi is alkalmas.” A vietnámi fővároshoz közel eső hegyvidéken is forgatnak majd.

Ez nem a háborúról szól

A legtöbb Vietnámmal foglalkozó film a háborút mutatta be, a harctéri eseményekre koncentrál, mi viszont nem a háború szemszögéből mutatjuk be az országot, legyen szó 1974-ről vagy 2020-ról” - mondta el a producer. Úgy érzi, hiteles képet adnak majd az autókkal, robogókkal teli, nyüzsgő városokról, az ottani emberek életéről.

Reményeink szerint oda-vissza hat majd magyarokra és vietnámiakra” - felelte a producer, amikor arról kérdeztem, kedvet kapok-e az utazáshoz a film láttán. „Nem csak úgy hathat majd, hogy a magyarok el akarnak majd utazni Vietnámba, hanem fordítva is, ők is kíváncsiak lesznek Budapestre. Megismerhetik, hogyan éltek itt a vietnámiak a hetvenes években.

Szűcs Dóra, Koltai-Nagy Balázs és Nari Nguyen (fotó: Soós Kata)

A Budapest, ahol a szerelem kezdődik teljes költségvetése 515 millió forint, és a Solve Art kft. illetve Ho Si Minh-város filmszövetségének koprodukciójában jön létre. 315 millióval támogatta a Nemzeti Filmintézet, 70 milliót a vietnámi partner adott bele, ami a külföldi forgatás költségeit fedezi, a fennmaradó rész pedig közvetett állami támogatás.

A film társírója és rendezője Szűcs Dóra, akinek Patthelyzet című bankrablós thrillerjét augusztusban mutatták be, operatőre Csepeli Eszter, producere és gyártásvezetője Sípos Anna. Előreláthatólag 2022 februárjában nézhetjük meg Song Ha és Viktor nyomozását a mozikban.