Budapest, ahol a szerelem kezdődik címmel magyar-vietnámi koprodukcióban készül a Nemzeti Filmintézet 298,9 millió forintos támogatásával Szűcs Dóra mozifilmje. Évtizedeken, országokon és kontinenseken ível át a Nari Nguyen és Medveczky Balázs főszereplésével készülő szerelmes film története. A Budapest, ahol a szerelem kezdődik egy mai kapcsolat kibontakozásáról szól, másrészt egy, a múltban be nem teljesült kapcsolatról, mely a jelenben tud beteljesedni. 

A fiatal Song Ha múltja kutatására indul Vietnámból Budapestre. Útja során megismeri családja múltját, saját gyökereit, valódi hovatartozását és rátalál a szerelem. A párhuzamos történetekben az 1970-es évek szocialista világa is megjelenik, amikor a kölcsönös együttműködés keretében Magyarország segített a vietnami egyetemistáknak, hogy hazánkban tanulhassanak és a háború után a rendszerhez hű, képzett diplomások hazájukba visszatérve újjáépítsék Vietnámot. A Magyarországon eltöltött évek kitörölhetetlen nyomot hagytak az egykori ösztöndíjasokban, akik gyökereiket hűen őrizve, mind a mai napig a két nép barátságának őrzői. A készülő film betekintést nyújt a két ország fiataljainak mai világába, melyhez látványos hátterül szolgál Magyarország mellett Vietnám nálunk alig ismert mai arca. 


Nari Nguyen és Borbély Alexandra a Drakulics elvtárs véradó promó videójában (Itt egy másik közös videójuk a sorozatból!)

A Song Hat alakító Nari Nguyen születésétől kezdve Budapesten él, 2011-ben az Európában élő vietnámi lányok szépségkirálynőjének választották, a mozinézők először Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című mozifilmjében láthatták. A férfi főszerepet Medveczky Balázs játssza, akit a Vígszínház előadásaiból, köztük a Pál utcai fiúk-ból ismer a közönség, és jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja. 

A Budapest, ahol a szerelem kezdődik októbertől forog magyarországi helyszíneken, majd a vietnámi metropoliszban, Ho Si Minh-városban és környékén a Saigon folyó partján. A film operatőre Csepeli Eszter (A kivégzés, Magyar bajusz), forgatókönyvírója Bak Zsuzsa és Szűcs Dóra. 

Szűcs Dóra a Patthelyzet forgatásán / Forrás: Patthelyzet Facebook

Szűcs Dóra, aki egyben a film rendezője, mintegy két évtizede dolgozik a filmszakmában, az SZFE rendezői mesterkurzusát végezte el, producerként jegyzi többek között az Intim fejlövés és a Most van most című mozifilmeket. Első mozifilm rendezése, a Patthelyzet című krimi, mely augusztustól látható. 

A Budapest, ahol a szerelem kezdődik producerei György Lea (Patthelyzet, Szimpla manus, Magyar lapát – portréfilm Wichmann Tamásról, Dunának, Mekongnak egy a hangja – Partizán szerelem) és Sípos Anna (Báb, A narancs útlevél diplomafilmek). 

A Filmszakmai Döntőbizottság 60 millió forint támogatást szavazott meg a Polonia akció 1920 címmel készülő dokumentumfilm gyártására, mely Kiss Sándor és Kussinszky Kornél rendez. A film a lengyel-bolsevik háború döntő pillanatát és annak előzményeit dolgozza fel. A Varsó alatt 1920 augusztusában készülő összecsapásnak összeurópai tétje volt, hiszen lengyel vereség esetén Lenin tervének megfelelően a kommunizmus könnyedén terjedt volna tovább egész Európában. A fikciós jelenetekben bővelkedő dokumentumfilm az ide vezető politikai, diplomáciai és katonai eseményeket mutatja be nemzetközi szakértő és szereplőgárda közreműködésével. 

A Polonia akció 1920 a Titánia-Master Pro gyártásában készül, producerei Fényes András és Détári Géza. 

Forgatókönyvfejlesztésre kapott támogatást az Elveszett csillagok című filmterv is, rendezője Nyitrai Márton, írója Bíró Szabolcs és Nyitrai Márton, producere Ferenczy Gábor (Focusfox Kft.). Tovább fejlesztheti Hofi című filmtervét Tóth Barnabás is (amelyről karantén-interjúnkban is említett), melynek forgatókönyvírója Petrik András és Horváth Áron, producere Mécs Mónika (M&M Film Kft.) lesz. Szintén támogatást kapott a Lesz ahogy lesz című filmterv is, amely Horváth Áron és Petrik András János forgatókönyve, társírójuk Radnai Péter, producerük Lajos Tamás (Szupermodern Stúdió Kft.) lesz. 

Tovább fejlesztheti A nap című forgatókönyvét Kis-Szabó Márk, Szente Vajk és Rákay Philip, mellettük készülhet tovább a Fut a család című filmterv is, melynek írója Miklya Anna, producere Kárpáti György és Berta Balázs lesznek. 

Szász Attila Árnyék című filmterve, melyet Veres Attilával közösen írt, nem kapott támogatást a további fejlesztésre. A film producere Hidasi Dalma. 

További részletek az NFI pályázatai közt olvashatók.

Borítófotók: Nari Nguyen (Fotó: Blaubacher Mihály Photography) / Medveczky Balázs (Fotó: Papp Endre)