Kapcsolódó anyagok

Short story of EUShorts

"Az a cél, hogy a rövidfilm magyarországi státuszán emeljünk egy kicsit" - ecsetelte a nem kis vállalást az EUShorts igazgatója, Tarkovács András. Az EUShorts megálmodója a Sorbonne-on tanult managementet, és mellette egy párizsi filmfesztiválon vállalt munkát. A fesztivál szervező csapata itt verődött össze, egy filmes felsőoktatásban tanuló fiatalok számára szervezett workshopon. "Ezen a fesztiválon arcul ütött, hogy mennyire jók tudnak lenni a rövidfilmek. Nekem is voltak prekoncepcióim, azt gondoltam, hogy a rövidfilmes műfaj egy alapvető művészieskedéssel jár együtt" - mondta Tarkovács András.

A fesztivál főszervezője hazatérve ráeszmélt, hogy rengeteg jó kisfilm készül a nagyvilágban, amelyek a magyar közönséghez nem jutnak el - ezért kezdett bele a fesztivál szervezésébe 2007-ben, a Szindbád moziban. "Be kell csábítani az embereket a moziba, ki kell alakítani a rövidfilmes kultúrát, felébreszteni az igényt a műfaj iránt, és csak ezután lehet a kevésbé mainstream, elvontabb alkotásokat bemutatni" - beszélt a fesztivál első embere a misszió részleteiről.

Játékország (r.: Jochen Alexander Freydank)

A szervezők minden évben felbukkannak a fontosabb fesztiválokon, a legtöbb EUShortson vetített filmet a műfaj Mekkájában, a clermont-ferrand-i filmfesztiválon szerzik be , ahol elmondásuk szerint elképesztő a felhozatal. A kisfilmes mustra költségvetése szponzori támogatásokból, kulturális intézetek támogatásából és EU-s pályázati pénzekből tevődik össze; az NKA-hoz és az MMKA-hoz nem pályáznak az EUShorts szervezői.

"Nagyrészt prezentáció kérdése, hogy szponzorokat szerezz egy filmfesztiválhoz. Nem mondom, hogy könnyű feladat, de nagyon nagy szerencsénk volt a támogatóinkkal, mert innovatív és lelkes marketingesekkel hozott össze a sors" - mondta a közgazdász szakot végzett fesztiváligazgató. A hatnapos fesztivál november 18-án, szerdán este ért véget, a koncertekkel és bulikkal kiegészült program rengeteg embert vonzott, szinte minden vetítésen megtelt a Toldi mozi nagyterme.

Haver (r.: Teemu Nikki)

Horrotól a musicalig

Az EUShorts programjában 50 rövidfilm szerepelt, a legtöbb európai ország képviseltette magát a mezőnyben. A beszédes nevű tematikus blokkok összeállításakor a szervezők több szempontot is figyelembe vettek: "Olyan filmeket válogattunk ki, amelyek egy szélesebb közönségréteg igényeit is kielégítik, ugyanakkor törekedtünk arra a világ fesztiváljain bevett gyakorlatra, hogy minden blokk változatos legyen, legyenek bennük megosztó filmek" - mondta Tarkovács András, a fesztivál első embere.

A programot olyan hívószavakkal igyekeztek még csábítóbbá tenni a szervezők, mint az 'Oscar' vagy 'Cannes' - a tavalyi Oscar-nyertes Játékország is szerepelt az Ez itt Európa című összeállításban, ahogyan A vonal mentén című versenytársát is láthatta a nyitóvetítés közönsége, amelynek cseh rendezője, Reto Caffi személyesen vezette fel a felelősség témakörét boncolgató filmjét. A 'beetetésre' szolgáló filmblokk a klasszikus történetvezetésű, drámai filmekre koncentrált, amelyek egyetemes gondolatokat fogalmaznak meg. Az Ez itt Európa legizgalmasabb darabja a Skhizein volt, amelynek főhőse 91 centiméterre kerül önmagától egy meteor becsapódásának következtében.

A Pearce testvérek (r.: Louis Cook)

A tematikusan összerendezett kisfilmek közt találtunk 80 percnyi borzongást előidéző horrorblokkot (Csak egy kis sokk), a szerelmet és az emberi kapcsolatok kifürkészhetetlenségét középpontba állító kisfilmcsokrot (Temegén), az abszurd humort és a férfi nemet előtérbe helyező alkotásokat (Tesztoszteron huszárok), választ kaphattunk az élet fontos és kevésbé fontos kérdéseire (Beszéljünk másról), és megnézhettünk egy válogatást az utóbbi két évben Budapesten és Párizsban megrendezett EUShortsok legjobbjaiból (Kell ennél több? Nincs.)

Az animáció műfaja szinte minden összeállításban képviseltette magát, az élőszereplős rövidfilmek egyenjogú társaként. A Pearce nővérek egy hihetetlenül erős vizuális világot teremtő, fekete humorú angol animáció két vénlányról, akik egy szigeten  tengetik napjaikat. A Temegén blokkban helyet kapott John és Karen egy végtelenül emberi film, azzal együtt, hogy egy jegesmedve és egy pingvin életébe enged betekintést. Az animációk egyik legüdítőbb darabja a Prokrasztináció, amely a halogatás művészetének világába kalauzolja el a nézőt, remek humorral és asszociatív képsorokkal.      

Skhizein (r.: Jérémy Clapin)

A város újragondolása

Az EUShorts Fesztivál 2009-ben, a vetítéseken túl egy audiovizuális workshopot is szervezett, öt európai ország fiataljainak részvételével. A kezdeményezés célja az volt, hogy a Budapestre érkező pályakezdő művészek próbára tehessék kreativitásukat, alkotói affinitásukat és hasznos tapasztalatokra tehessenek szert. Lehetőségük nyílt továbbá a fesztiválra meghívott európai rendezőkkel való közös munkára, kapcsolatépítésre, és magyar rendezőkkel, valamint fiatal magyar színészekkel való együttműködésre. A workshop résztvevői az egyhetes program során az audiovizuális alkotóművészet több területének ötvözésével (film, fényképészet, grafikai tervezés, új média) kreatív és produktív módon fogalmazták meg, milyen gondolatokat, asszociációkat, benyomásokat hív elő belőlük Budapest.

Budapest, a Thinktwice résztvevők szemével (Fotó: Maja Atterstig)

A workshop célja a szervezők elmondása szerint a fantázia, a spontaneitás és a szakmai leleményesség kiaknázása volt. Végigkövetni, hogy a résztvevők milyen hatást gyakorolnak egymás szakmai és kulturális fejlődésére, valamint alkotásaikkal mennyiben képesek megváltoztatni saját maguk és a helyiek Budapestről kialakult képét. A workshop első napján az Alkotó Nyócker elnevezésű program során örökítették meg a résztvevő fiatalok a hirhedt budapesti kerület ismeretlen arcát, Reto Caffi Oscar-jelölt svájci filmrendező a színészvezetésről tartott mini-workshopot a Thinktwice keretein belül, néhány magyar önkéntes pedig romkocsma-túrára vitte a fiatal alkotókat. Az elkészült alkotások az EUShorts záróeseményén voltak láthatóak november 18-án szerdán este, a Toldi moziban.

A Thinktwice-ról további információk a workshop blogján, a fesztiválról pedig az EUShorts honlapján olvashatóak.