A Nemzeti Filmintézet 2023-ban országos filmklubhálózatot indított Moziklub néven, amely eddig 180 vidéki településre juttatott el klasszikus és mai magyar filmeket, továbbá évek óta dolgozik együtt felsőoktatási intézményekkel, az ELTE és az NFI közös filmklubja, amely helyileg az Állam- és Jogtudományi Karon működik,  például az idei vizsgadószakra már a 46. alkalmához ér el.

Vendégeink igen különböző területekről érkeztek a filmklubok világába, mégis mindketten szenvedélyesen szervezik hétről hétre az összejöveteleket. Rácz Annának új kihívásokat jelenetett, Lukácsy György azonban már fiatal korában is tartott vetítéseket, akár saját baráti társaságának is.

Utánajártunk, mit nevezhetünk filmklubnak. Van-e relevanciája a filmkluboknak egy olyan korban, amikor a buszon ülve, a telefonjukat pörgetve is nézhetnék filmeket az emberek, abban az időszakban, amikor gyakorlatilag bármilyen régi vagy mai filmhez néhány kattintással hozzájuthatunk? Más filmek érdeklik az egyemistákat, mint a kistelepülésen élőket? Inkább a közelmúlt filmjei népszerűbbek, vagy a régi alkotások, amelyekhez nehéz hozzájutni?

A Filmintézet által összeállított filmkínálat 25 klasszikus és 25 kortárs magyar filmet tartalmaz, amelyből a filmklubvezetők a helyi közösségek igényei alapján állítják össze a filmklub programját. A filmek között szerepelnek könnyedebb, szórakoztató művek és rajzfilmek is, továbbá komoly társadalmi és morális kérdéseket feszegető, fajsúlyos alkotások.

A vendégek meséltek arról is, hogy mennyire könnyű meghívni az alkotókat a vetítések utáni beszélgetésekre, hogy mi történik, amikor egy kis faluban megrendezett filmklubban egyszer csak leáll a vetítés, vagy hogy milyen filmet vetítettek egy település templomában. Továbbá azt is megosztották velünk, hogy milyen trükköket vetnek be a filmklub vezetők annak érdekében, hogy minél többeknek kedvet csináljanak egy-egy eseményhez, és azt is, hogy ők mit kapnak a filmklub mozgalomtól.

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, elérhető a népszerű podcast alkalmazások keresztül, illetve ezeken a felületeken találjátok meg az adásainkat: Spotify, iTunes és Google.