Rákay Philip 4,5 milliárd forintból készülő Petőfi-filmje mellett épp forog egy másik Petőfi-film, méghozzá fillérekből. Szilasi Larion Petőfi – Legenda születik című kisfilmjéből a költő személyesebb, a köztudatban kevésbé élő oldalát ismerhetjük meg.

A történet két síkon játszódik: 1845-ben Petőfi sógora, Vachott Sándor és felesége, Csapó Mária házánál tölti az idejét, akiknek pápai diákéveiről mesél, miközben Csapó Etelkát gyászolja és lejárató cikkek hadával küzd. A másik síkon a költő ifjúkori visszaemlékezései elevenednek meg, melyből az is kiderül, hogyan ismerte meg Jókai Mórt.

A rendező Szilasi Larion, a Szegedi Tudományegyetem magyar-történelem szakos hallgatója, egyben az Egyetem TV operatőre és vágója. A stáb gimnázium óta ismeri egymást, korábban diákfilmfesztiválokra készítettek kisfilmeket és forgattak websorozatot is. A Gyula Televíziónak adott interjúból kiderül, hogy pár évvel ezelőtt már dolgoztak egy Petőfi kisfilmen, ami Csapó Etelka és Petőfi Sándor rövid kapcsolatát mutatta be.

Petőfi – Legenda születik

A most készülő alkotásról így nyilatkozott a rendező a Pécsi Egyetemisták Magazinjának: "Petőfi életének az a szakasza, amiről a filmünk szól, nagyon jól van dokumentálva. Pápáról fennmaradtak iskolai jegyzőkönyvek, amikből napra pontosan vannak arról adatok, hogy kikkel milyen konfliktusokba keveredett, mikor milyen verset szavalt, miért volt megbüntetve stb. Ezekhez hozzá jönnek az iskolatársak visszaemlékezései, így a száraz adatokhoz még izgalmas anekdoták is tartoznak, valamint ott vannak az egyidejűleg keletkezett levelezések is és ezeknek az egyvelegéből több nagyon cselekményes történet rajzolódik ki."

Petőfi Sándort Drotár Adrián, Vachott Sándort Tóth Balázs, Csapó Máriat pedig Jécsák Judit alakítja. A film operatőre Novák Tamás és Babus György. A stáb alulról szerveződött, közösségi összefogással készítik a filmet, mindenki azzal járult hozzá, amivel tudott. Az 1845-ben játszódó jeleneteket a gyulai Ladics-házban forgatták, a jelmezeket pedig a Békéscsabai Jókai Színháztól kapták kölcsön. A kisfilm gyártását a tervek szerint idén fejezik be.

 
Forrás: Pécsi Egyetemisták Magazin, Gyula Televízió