1848. március 15. történéseit meséli el a Most vagy soha! című történelmi kalandfilm, ami Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készül. A producerek Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László és Rákay Philip, operatőr Dobos Tamás, a film rendezője pedig Lóth Balázs (Pesti balhé). A Petőfi és a márciusi ifjak 24 óráját követő mozifilm készítésére 4,5 milliárd forintos támogatást szavazott meg az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága, melyből 2 milliárd forint egyedi kormányhatározat alapján nyújtott támogatás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódva.

A rendszerváltás óta mozifilmet nem támogatott ilyen magas összeggel az állam. A filmalapos időszak legnagyobb projektje, a Herendi Gábor rendezésében készült Kincsem 2,9 milliárdból készült el, amiből 2 milliárd 78 millió forintot állt a Filmintézet elődje. A HVG.hu összesítése alapján, a Hídember 1,8 milliárd forintos költségvetésébe 1 milliárd forinttal szállt be az állam, a Sorstalanság 2,5 milliárdos büdzséjéből 900 millió volt állami támogatás.

A Nemzeti Filmintézet osztott már ki korábban ennél nagyobb támogatást: a 10 részes Hunyadi-tévésorozat készítéséhez 3,6 milliárd forinttal járult hozzá, amely kiegészült a magyar kormány további 6,9 milliárdos támogatásával. A sorozat utolsó két epizódját a tervek szerint moziforgalmazásban is bemutatják.

Az 1848-as Pest-Buda korhű ábrázolásához a produkció új díszletkomplexumot épít a Nemzeti Filmintézet fóti filmgyártó bázisán, ami a forgatást követően a Filmintézet tulajdona lesz, és további produkciók is használatba vehetik majd. Az áprilisban induló forgatást 106 naposra tervezik, a film Petőfi Sándor születésének 200. jubileumi évében, 2023-ban lesz látható a mozikban.

A vízilabda-válogatott Athénban / Fotó: MTI

A döntőbizottság 585,4 millió forint támogatást szavazott meg a magyar férfi vízilabda-válogatott legsikeresebb éveit felelevenítő Egy, két, há’… Hajrá magyarok! munkacímű, egész estés dokumentumfilm gyártására. A Kásás Tamás, Benedek Tibor, Kiss Gergely, Biros Péter, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán és további legendák nevével fémjelzett csapat 1997 és 2008 között három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga és egy világkupa győzelmet szerzett. A film az ő tehetségüket, csapatmunkájukat és alázatukat hivatott bemutatni archív felvételek, visszaemlékezések és új beszélgetések segítségével. A dokumentumfilm rendezője és producere Zákonyi S. Tamás, várhatóan 2023 elején a Fórum Hungary forgalmazásában mutatják be a hazai mozik. 

 77,8 millió forintos gyártás előkészítési támogatást kapott Koltai Lajos A láthatatlan gyilkos című filmje, melynek forgatókönyvírója Maruszki Balázs és Kormos Anett, producere Lajos Tamás és Vida József, gyártója a Szupermodern Stúdió. Kezdetek és végzetek című forgatókönyvét fejlesztheti Divinyi Réka, támogatást kapott Goda Krisztina Hogyan tudnék élni nélküled?, és dr. Kurucz Dániel és Noll-Batek Kristóf Áron Zrínyi Naplója című forgatókönyve is. Szikora János és Dyga Zsombor gyártás alatt lévő Hadik-filmje további 20 millió forintos támogatást kapott.

A Filmintézet döntőbizottsága 15 millió forinttal támogatja a Filmhu tartalomfejlesztését és működését. A 2022. január 11-ei döntések teljes listája itt érhető el.

Forrás: NFI / Címlap: Petőfi Sándor