Ez a hét sem maradhat magyar filmtörténeti klasszikus nélkül: 1941-ben mutatták be Kalmár László filmrendező romantikus filmjét, a Szűts Mara házasságát, amit kedd éjjel tűznek műsorra. A 75 éves film főszerepében a korszak nagy filmsztárjai - Simor Erzsi, Kürthy György, Páger Antal és Perényi László láthatóak. Párválasztás, kiházasítás, szerelmi civakodás, féltékenység és boldog befejezés - a jól bevált romantikus séma semmit sem változott több mint fél évszázad alatt.

Szűts Mara házassága

Két évvel ezelőtt nagyon pozitív kritikai visszhangot, és számos nemzetközi díjat kapott Szász Attila tévéfilmje, A berni követ, ami Nagy Imre kivégzése után két hónappal játszódik. Két fiatal magyar emigráns túszul ejti a berni magyar nagykövetet, a feszültség pedig egyre csak nő - nem csak a szobán belül, hanem azon kívül is. A főszerepben Kulka János, Szabó Kimmel Tamás, Kádas József és Balsai Móni láthatóak, a filmről így írtunk a bemutató idején: „Hogy feszültség és feszültség között is lehet különbség, az itt egyértelműen kiderül. A filmeleji készülődés, a nézőpontok gyors váltakozása, az óra, amely percről percre mutatja, ahogy egyre közelebb kerülünk az akcióhoz, azonnal beránt a sztoriba. Maga a dráma azonban mégis a széfszobában zajlik majd – ez azonban már egy teljesen másfajta feszültség, amely igazán csak ebben a nyomasztó, szűk térben működik. A kezdeti akciófilmes közeg átcsap egy háromszemélyes kamaradarabba, amely egyértelműen Kulka János karaktere körül kulminálódik."

A berni követ

És ha már politikai dráma, akkor hasonló témánál maradva ajánljuk Kerekes András és Huth Gergely 2015-ös Lejáratás és bomlasztás - A hálózat örök című dokumentumfilmjét, ami a III/III.-as ügyosztály tevékenységét, és a jelenünkre tett hatását dolgozza fel. A port.hu hivatalos leírása szerint „a kommunista állambiztonság eddig kevésbé ismert módszerét mutatja be két, egymástól politikailag távol álló megfigyelt esetén keresztül a dokumentumfilm. A pártállami titkosszolgálat a megfigyelés és a megfélemlítés mellett a rendszer ellenségeit ügynökök beépítésével saját barátai, társai, családja előtt igyekezett lejáratni, sokszor képtelen vádakat terjesztve. A legtöbb esetben ez sikerült is, évtizedekre megbélyegezve embereket, tönkre téve életüket.”


Tavaly ünnepelte 10. születésnapját Hajdu Szabolcs nagyszerű sport drámája, a Filmszemlén hat díjat (Arany Olló-, Közönség-, Rendezői-, Produceri-, Gene Moskowitz-, Operatőri-díj) elnyerő Fehér tenyér. A cannes-i premier után a filmet nagy sikerrel vetítették Amerikában, a New York Times kritikusa szerint egy „kemény és gyönyörű dráma", amely 2006-ban Magyarország hivatalos Oscar-nevezettje volt. A történet egy fiatal fiú, Dongó rögös élsportolói útját mutatja be, 10-től, egészen 30 éves koráig. A pozitív kritikai hullámba annak idején mi is beszálltunk: „A Fehér tenyér nem „üzenős” film, és a legkevésbé sem moralizál, politizál. A direktor senkiről, semmiről nem mond ítéletet, legyen szó akár a szadista hajlamú, gyomorforgatóan sunyi, képmutató edzőről („Erőt, egészséget Feri bácsi!”), vagy a gyereküket az apa főnöke előtt produkáltató, tekintélytisztelő szülőkről. Hajdu alkotása ijesztően pontos kor- és kórrajz, amely a versenysporton keresztül szól a zsarnokság természetéről."

Szűts Mara házassága (r. Kalmár László) / November 29. Duna World, 2:30

A berni követ (r. Szász Attila) / November 30. Duna televízió, 21:40

Lejáratás és bomlasztás - A hálózat örök (r. Kerekes András, Huth Gergely) / December 4. Duna World 21:30

Fehér tenyér (r. Hajdu Szabolcs) / December 2. TV2, 3:15