Az  Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Európai nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének tagjai Jeannine Oppewall amerikai látványtervező, Deák Kristóf Oscar-díjas magyar filmrendező és Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr voltak.

Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertese az Isten Földje (Godland) című izlandi-dán-francia-svéd dráma (kritikánk itt), látványtervezője, Frosti Fridriksson, aki videóüzenetben köszönte meg a díjat. A zsűri értékelte a látványtervező által választott szigorú és zord környezetet, ami hat a karakterekre, és kérlelhetetlen irányba tolja a történetet. Magyarországon a filmet a Vertigo forgalmazza decembertől.

Második helyezést a korai utópisztikus közösségben személyes és művészi szabadságot kereső nő visszafogott vizuális felfedezéséért érdemelte ki a Monte Verità című svájci-osztrák-német dráma. A díjat Katharina Wöppermann és Nina Mader látványtervezők kapták. A harmadik  díjat a Nem hagytak nyomokat (Leave No Traces) című lengyel-cseh-francia film kapta, egy morális válságban lévő társadalom elnyomásának zord és rideg környezetére való, teljesen nem romantizált betekintéséért. A látványtervező Pawel Jarzebski, a filmet Magyarországon a Mozinet forgalmazza.

Cyril Nehmé: Álmodtam Karthágóról

A fesztivál Képzőművészeti és Diákfilmes versenyprogram zsűrijének a tagjai: Ternovszky Béla animációs filmrendező, Traub Viktória animációs rendező és Csurka Eszter képzőművész voltak.

A Képzőművészeti versenyprogram első helyezett díját kapta a francia Cyril Nehmé Álmodtam Karthágóról című filmjéért, amely intim közelségbe hozza egy operaénekes felkészülését, lelki, fizikális megpróbáltatásait egy vágyott címszerep megformálása során, egy igazi őszinte vallomás a művészi pálya nehézségeiről. Második helyezett Gulyás Gyula Egy élő ember című portréfilmje Paulius Normantas litván származású magyar fotóművészről, aki a film befejezése előtt elhunyt. A film hitvallás a művészi munka értelméről a sok nehézséget,nélkülözést és mellőzését elszenvedő művész egész életen át vállalt kitartó munkájáról. A harmadik helyezett Peter Pahor Edward Povey Emotional Realism című angol festőművészről szóló portréfilmje lett. 

A Diákfilmes kategória győztese Dóczé Péter Parental Guidence című filmje, amelyben a rendező friss filmnyelvi megoldásokkal, precíz operatőri munkával és érzékenyen építkező dramaturgiával mutatja be az apró, de egyre fokozódó feszültségmorzsákból lassan felépülő pánikot. Az elvált szülők közötti kezdeti indulat, az elkóboroló kisfiú keresése és a feloldást nem hozó lezárás, egy lélektanilag is izgalmasan építkező történet figyelemről, feszültségről és kapcsolódásról.

Bogyó Péter: A Minta 

Megosztott második helyezésben részesült Bogyó Péter A Minta című MOME-diplomafilmje. A  történetben három főszereplőt ismerhetünk meg, akik külön szubjektív világokban élnek ugyan, de mindhármuknak ugyanarra a sárga virágra van szüksége a boldogság eléréséhez. A zsűri értékelése szerint jellegzetes grafikai megoldásaiban magával ragadó és érzékeny történet bontakozik ki. Szintén második helyezést ért el Michael Bohnenstingl Slouch című filmje, melyben érzékenyen és átélhetően foglalkozik egy igen aktuális kérdéssel: a függetlenség és a függés iránti paradox vággyal a felnőtté válás küszöbén.

A diákfilmes versenyprogram harmadik helyezettje Aglaja Filipovic Egyedül együtt című filmje. A költőien komponált képekkel, sejtelmesen építkező történetben mesél az alkotó a magányról, a két egymás mellé sodort ismeretlen között hirtelen feltámadó kötelékről.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíját idén a Csupó Gábor, a világhírű hollywoodi Klasky-Csupó animációs stúdió társalapítója, sokszorosan díjazott, hollywoodi csillaggal is büszkélkedő animációs alkotó kapta.

Csupó Gábor az ATAFF díjával (fotó: ATAFF)

Az idei fesztiválon öt nap alatt  közel 200 filmes képzésben résztvevő egyetemista hallgató fordult meg, filmes alkotók érkeztek az Egyesült Államokból, Angliából, Ausztriából, Lengyelországból és Csehországból. A díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal, könyvbemutatóval és kiállításokkal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága, a képzőművészeti és a diákfilmek voltak a fókuszban október 11-16. között.

A fesztiválon beszédet mondott Pataki András, művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár és Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere. A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel. A rendezvény főtámogatója a Nemzeti FIlmintézet. Kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap.

Forrás: ATAFF