Jihlavában gőzerővel folyik a pitchelés

A legnagyobb tetszést érezhetően a bulgáriai Stephan Komandarev rendező fimterve váltotta ki. A film háromperces trailere után érezhető volt a teremben, hogy megfagyott a levegő. A film egy falu történetét mondja el, ahova az asszonyok minden évben csak egyszer térnek haza Olaszországban, és a férfiak nevelik a gyerekeket. Hova mennek dolgozni az asszonyok, mit is csinálnak valójában idegenben? A biztos csak a sok pénz, amivel visszatérnek. Házaikat felújítják, ám ennek ára van: a gyermekeik anya nélkül nőnek fel, férjük magányban tengeti életét. Mire képes a szegénység, a munkanélküliség, mit meg nem teszünk a pénzért?

Általánosan elmondható, hogy a kelet-európai filmesek többsége a rendszerváltozások társadalmi hatását boncolgatja, mintha ez egyfajta elvárás is lenne a volt szocialista országok dokumentumfilmeseivel szemben. A bírálók igényeinek nem könnyű megfelelni, nemzeti, egyedi témát akarnak találni, nemzetközileg közérthető, egyetemes mondanivalóval.

East Silver

A Jihlavai Dokumentumfilm-fesztivál most rendezi meg harmadszor az East Silver közép- és kelet-európai dokumentumfilmes vásárt, és ehhez kapcsolódóan jelenteti meg az East Silver-katalógust. Ebbe azok a kiválasztott kelet-közép-európai dokumentumfilmek kerülnek, amelyek elérik azt a szakmai színvonalat, hogy a szakmában jártas „válogatók” érdemesnek tartsák őket a propagálásra, azaz a terjesztésre.
A katalógusban több magyar rendező (Sós Ági, Iván Attila, Bálinth Arthur, Böszörményi Zsuzsa, Domokos János, Feszt Judit, Forgács Péter, Hajdú Eszter, Kriza Bori, Molnár Attila Dávid, Mohi Sándor, Somogyvári Gergő, Szirmai Márton, Szuchy Zsuzsa) filmje szerepel.