Rebeka (Stefanovics Angéla) lefekvés előtt mesét mond fiának, Daninak (Sótonyi Bálint). A történet főhőse egy Aranyoskám nevű kisfiú, aki szüleivel, a Tündérrel és a Vadásszal lakik egy erdei házikóban, és akinek sorsa estéről estére egyre sötétebb, és félelmetesebb irányt vesz. Rebeka és Dani mindeközben a budai hegyeket járják, hogy megtalálják a lány beteg édesanyját, aki a kórházi kezelései után nem tért haza. A valóság és az esti mese szálai szépen lassan összeérnek, és végül Dani számára is világossá válik, kiről is szól valójában Aranyoskám története.

A rendezés mellett, a film forgatókönyvét és zenéjét is Fliegauf jegyzi, szerzői filmes kézjegyét a film legapróbb részletein is rajtahagyja. A félelemmel és kérdésekkel teli múlt feldolgozása rövid- és nagyjátékfilmjeiben is visszatérő elem – a Dealer főhőse múltbeli függősége elől menekül, a Hypnos-ban pedig transzban lévő, sérült felnőttek térnek vissza a gyerekkorukba a gyógyulás reményében. A Liliom ösvény is hasonló utat választ: Rebeka terápiás jelleggel osztja meg kisfiával a családjának történetét.

Liliom ösvény (Forrás: Berlinale)

Mindkét főhős a felnövést, a továbblépést keresi. Rebeka szembe akar nézni a múlttal, hogy legyőzze a démonait, miközben Danitól is feloldozást vár, mert labilis állapota miatt az apjára kellett hagynia a fiút. Dani szerepe is kettős: anyjánál bátrabb és bölcsebb a fiú, elfogadja a hibáit és segít neki továbblépni, miközben kisfiúból fiatalemberré cseperedik – a felnőttek sötét világával együtt saját testével is elkezd ismerkedni.  


A film egész világára jellemző ez a fajta kettősség. Az emlékek és a valóság, két különböző technika segítségével, párhuzamosan futnak egymás mellett Lovasi Zoltán operatőr képein. Rebeka és Dani útkeresése egy hétköznapi térben és időben játszódik (annak ellenére, hogy szinte ők az egyetlen emberpár), a bevillanó emlékképek viszont torzak és zaklatottak. Egy kézikamerás, zseblámpával megvilágított világ ez, amiben a játékok félelmetesek, a fák ijesztők, és sosem lehet tudni mi bújik meg a sötétben. Ezeket a jeleneteket (valószínűleg) mobiltelefonnal készítették, de a rosszabb minőség és a szemcsésség éppen, hogy segít elkülöníteni egymástól a két világot: a felvillanó képek olyan állapotban vannak, mint az éveken át elnyomott és elhomályosult emlékek.

A stáb tagjai, a szombati premieren: Muhi András Pires (producer), Budai Balázs (vágó), Kovalik Natasa (sminkes), Sótónyi Bálint, Stefanovics Angéla és Fliegauf Bence

Fliegauf Bence filmje egyszerre sötét és varázslatos, a valóság és torzított mesevilág különleges, megrázó keveréke. A Berlinale Fórum szekciója a költői és kísérleti filmek melegágya, így a Liliom ösvény nagyszerűen megállja a helyét az idei programban is. A film premierjét szombat este tartották a helyszínen, a rendező mellett a film főszereplői is felvonultak a színpadra. Bár ebben a szekcióban szereplő filmek között nem osztanak ki Arany- és Ezüst-medvéket, számos különdíjjal is jutalmazhatják Rebeka és Dani kalandját. A film hazai premierje áprilisban lesz a 23. budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.

Liliom ösvény
színes, magyar dráma

szereplők: Stefanovics Angéla, Sótonyi Bálint, Székely B. Miklós
rendező: Fliegauf Bence
forgatókönyvíró: Fliegauf Bence
fényképezte: Lovasi Zoltán
vágó: Budai Balázs
zene: Fliegauf Bence
producer: Muhi András Pires

forgalmazza: Hímpor Film

bemutató: 2016. április