Mundruczó Kornél Cannes-ba jár, Karlovy Varyban Nemes Gyulát kedvelik, Berlin viszont Fliegauf Bence terepe. Először 2003-ban hívták meg, Rengeteg című első nagyjátékfilmjével, a Fórum szekcióban indult, ahol a mostani Liliom ösvénnyel is szerepel. A programba kísérletező jellegű  filmeket válogatnak be, és gyakran érintenek aktuálpolitikai témákat. A berlini fesztivál mindig is politizált, épp ezért a közönség és a szakma minden évben nagy érdeklődéssel várja a Fórumban meghirdetett programot.  

Fliegauf 2003-as berlini debütáslása a dán Dogma-filmek stílusát idézi: amatőr színészekkel, alacsony költségvetéssel, dokumentum- és játékfilm határán egyensúlyozva mutatja be hétköznapi emberek történeteit. A Rengeteg elhozta a legjobb elsőfilmért járó Wolfgang Staudte-díjat. A film  a dokumentarista és realista forma egyedi ötvözésével és a rendező egyedi stílusával indokolta a zsűri a döntést.

Fliegauf Bence, a Csak a szél díjával

Egy év múlva, 2004-ben a Dealer-rel tért vissza Flieaguf Berlinbe, ismét a Fórumba. Az itthon is nagy sikert arató film (a 35. Magyar Filmszemlén négy díjat vitt el, köztük a rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járót), közel három órában mutatja be egy exfüggő drogdíler egy napját. A film elnyerte a Berliner Zeitung olvasóinak különdíját, és még ebben az évben számos másik filmfesztiválon is jutalmazták, köztük Athénban és Argentínában is.

A 2007-es Tejútat és a 2010-es Méhet sem válogatták be, Locarnóban viszont mindkettőt kitüntették. Berlinbe 2012-ben tért vissza Fliegauf, ahol rögtön duplázott: a Fórumba meghívott Csak a szél mellett a Magyarország 2011 című szkeccsfilm egyik társrendezője volt. A filmet jegyző 11 alkotó, Tarr Béla meghívására szállt be a projektbe, többek közt Jeles András, Jancsó Miklós, Mészáros Márta és Török Ferenc voltak Fliegauf Bence rendezőtársai. Az etüdfilm a Berlinale Shorts egyik speciális programjában szerepelt.

jelenet a Liliom ösvény című filmből (Fotó: Szőke Bogdán Dániel)

Négy filmje közül a Csak a szél volt az egyetlen, amit a hivatalos versenyprogramban szerepelt. A filmet romagyilkosságok ihlették, főszereplői egy folyamatosan félelemben élő család tagjai: egy anya és két gyereke. Fliegauf a játékfilmes és dokumentarista elemeket ötvözi, nyomasztóan valóságos és hatásos atmoszférát teremt és realista és minimalista eszközökkel fokozza a feszültséget. A film három díjjal, és egy nagyon fontos jelöléssel tért haza a fesztiválról: az Amnesty International emberjogi csoportjának Film Békedíja mellett elnyerte a zsűri nagydíját, az Ezüst Medvét, és Arany Medvére is felterjesztették.

A Liliom ösvény egy anya és kisfia útját kíséri végig, ami egy traumatikus családi sorsot követ végig. Rebeka (Stefanovics Angéla) egy mesebeli világon át tárja fel saját édesanyjához kötődő múltjának részleteit Dani (Sótonyi Bálint) előtt, aki ezeken keresztül néz szembe először az élettel és halállal. A filmet tegnap a fesztivál sajtóvetítésén láttuk, beszámolónk hamarosan érkezik.