A tavalyi Berlinálén bemutatott film Frankfurtban játszódik, 1946-ban. A főhős David Bermann (Moritz Bleibtreu), aki túlélte a holokauszt borzalmait, és minden vágya maga mögött hagyni Németországot. Amerikába emigrálna, de mivel nyomozás folyik ellene, nácikkal való kollaboráció vádjával, megtagadják tőle az engedélyt. Néhány sorstársának is pénzre van szüksége az új élethez, ezért egymással összefogva, látszólag házaló kereskedőnek csapnak fel, valójában azonban con artist-ok – csalók, akik különféle trükköket bevetve, színészi adottságaik segítségével drágán adnak el kevéssé értékes fehérneműket, miközben gyakran rájátszanak a németek bűntudatára is.

Forrás: Cirko Film

Idővel azonban Bermann társai megneszelik, hogy valami nem stimmel vele, a férfi nyaka körül szorul a hurok, ugyanis kihallgatója, egy amerikai tiszt, Sara Simon nem hisz neki, és meggyőződése, hogy a férfi lepaktált a nácikkal. A film végéig, sőt talán még azon túl is nyitott kérdés, hogy mi történt, a férfi ugyanis megbízhatatlannak bizonyul, saját bevallása szerint vicceket tanított személyesen Hitlernek. Sokáig nem tudjuk, hogy Bermann, aki egész családját elveszítette, csak túlélni próbált-e a haláltáborban azzal, hogy humorral szórakoztatta a német tiszteket.

A film legközelebbi rokona Az élet szép című Benigni-klasszikus, ami egy koncentrációs táborban játszódó tragikomédia. A Volt egyszer egy Németországnak is igencsak merész a humora, hiszen szintén egy haláltáborban túlélni kényszerülő mókamestert állít a középpontba. A cselekmény ötletes átverések sorozata, hasonlítható akár Ridley Scott Trükkös fiúkjához is.

Antje Traue és Moritz Bleibtreu / Forrás: Cirko Film

"A film valóságon alapul, de amiben eltér a történtekről, az is igaz." - olvasható a nyitó tételmondatban, a film pedig sokat elmond a korról, amelyben játszódik. Sam Garbarski rendező megmutatja, hogy voltak holokauszt-túlélő zsidók, akik a történtek ellenére Németországban maradtak, ám ezt a döntésüket “sosem tudták megmagyarázni gyermekeiknek”. Ami a film számunkra legizgalmasabb mozzanatát, Mácsai karakterét illeti, ő is tagja a csalók csapatának, és testhez álló szerepet, egy magyar zsidó színészt alakít. Szoros deportálása előtt a szegedi színház tagjaként egy színpad alatt elhelyezett koporóban bújkált, klausztrofóbiás lett, sokat van rosszul. 


Mácsai kifogástalanul beszél németül, fiatalos és sármos, a Terápia higgadt mentorához képest egy egészen másik arcát mutatja meg. Egyik emlékezetes jelenete a filmben, amikor a csapatával együtt szétver egy drága autót, miután annak tulajdonosa kirabolta az üzletüket, hogy leszámoljon a textilipari konkurenciával. A Volt egyszer egy Németország nem remekmű, de eredeti és érzékeny alkotás, ami egyben szórakoztató is, ezért bátran ajánljuk megnézésre. Európai sorsokról szól, így aztán remek választás volt a soknemzetiségű színészgárda, amivel Mácsai Pál filmográfiája is egy példás alakítással bővült.


Volt egyszer egy Németország (Es war einmal ein Deutschland…) német film, magyar felirattal, 2017, 102’

Rendező: Sam Garbarski

Forgatókönyvíró: Michel Bergmann

Zeneszerző: Renaud Garcia-Fons

Operatőr: Virginie Saint-Martin

Vágó: Peter R. Adam

Főszereplők: Moritz Bleibtreu, Antje Traue, Mácsai Pál, Tim Seyfi, Mark Ivanir, Anatole Taubman

Forgalmazza: Cirko Film