A MOME Anim a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma, a MOME-ról kikerült animációk sorra hódítják meg a világ fesztiváljait. Sőt, a második magyar animációs újhullám elindulásában is kiemelkedő szerepe volt, különösen a Nyuszi és Őz díjözönének és a Symphony no. 42. Oscar shortlistre való jutásának. A VárKERT Mozi és a Filmhu idei első vetítésén a MOME Anim legfrissebb munkáiból lesz látható válogatás.

A nyolc kisfilm mind a MOME Anim mesterszakon készült diplomamunkaként. Ászity Boglárka Alvások című animációját a rendező személyes tapasztalatai inspirálták: a filmben bemutatott emlékmozaikok olyan tapasztalatokat közvetítenek, amelyekhez mindenki kötődhet és valami univerzális élményre tapintanak rá az alvási szokásainkkal kapcsolatban. Darabos Éva szintén személyes élményeiből merített a Pá, kis panelom! című szürreális alkotásában. A kisfilmben egy fiatal nő megtudja, hogy hamarosan el kell költöznie abból a panelházból, amelyben addig élt. Miután megkapta a felkavaró hírt a lakás tulajdonosától, elöntik az érzelmek, búcsúzó könnycseppje betonmonolittá nő. Amikor a csepp a földet éri, szürreális panoráma tárul a tömbház környékére.

Szöllősi Anna: Helfer

Debreczeni Zoltán Sola című kisfilmjében egy IT szektorban dolgozó nőnek kell egyedül csatát vívnia a munkahelyi stresszel, majd a lassan valósággá váló rémálmaival is, míg Szöllősi Anna Helfer című kék-fehér látványvilágú animációja egy szorongásokkal küzdő fiatal nő és egy segítő kapcsolatát mutatja be egy szürreális világban szimbolikus eseményeken keresztül. A nőt folyamatosan visszatérő rémálmok gyötrik, amelyre végleges megoldást szeretne találni. A segítő alternatív lehetőséget ajánl neki, amely során legmélyebb félelmeivel szembesíti.

Győrfi Ágnes Szélfogó című kisfilmjének főhőse egy kisgyermek, akinek vidéki nagyszülőknél töltött élményei haiku-szerű képekben elevenednek meg. A gyermeki lélek és a természet kapcsolata egyszerre személyes és univerzális, általános és szimbolikus. A film jelenetei mozaikdarabok, melyek az alkotásban egy egésszé olvadnak össze. Orosz Judit Odakint című alkotásának főhőse szintén egy kisgyerek: egy kislány bújócskázás közben elmerül a kertben, majd egészen távolra keveredik onnan.

Kádár Melinda asszociatív jellegű kisfilmet készített A forrás és a torony címmel. Amikor az ökoszisztémát éltető forrás elapad, segélykérése beindít egy folyamatot, mely a világ összes erőforrását egy torony megépítésére fordítja. Ez látszólag romboló hatással van a környezetre, a toronynak azonban nincs más célja, mint a forrást újraindítani.

Kádár Melinda: A forrás és a torony

Natália Azevedo Andrade három unatkozó, elhanyagolt gyermekről készített kisfilmet Tövisek és szálkák címmel, akiknek mindentől elzárt életét képzelt kalandok töltik ki, mígnem eljön a nap, amikor megpróbálnak kijutni a külvilágba. Elfoglalt anyjuk érzelmileg teljesen közömbösnek tűnik. Ahogy a gyerekek nőnek és az anya napi rutinja egyre kimerítőbbé válik és lassan fény derül a rejtélyes ház titkaira.

A vetített filmek:

  • Ászity Boglárka: Alvások (6'57")
  • Darabos Éva: Pá, kis panelom! (8'42")
  • Natália Azevedo Andrade: Tövisek és szálkák (9'45")
  • Debreczeni Zoltán: Sola (8'19")
  • Győrfi Ágnes: Szélfogó (7'18")
  • Kádár Melinda: A forrás és a torony (7'27")
  • Orosz Judit: Odakint (8'51")
  • Szöllősi Anna: Helfer (9'35")

A vetítésre érdemes előbb érkezni, mert öt rendező is jelen lesz a helyszínen: Ászity Boglárka, Darabos Éva, Debreczeni Zoltán, Kádár Melinda és Szöllősi Anna fognak a Filmhu munkatársával, Pozsonyi Jankával beszélgetni.

Helyszín: Várkert Bazár, Szárazárok színpad

Időpont: június 15., szerda (esőnap: június 22.)

Kapunyitás: 19:00

Beszélgetés kezdete: 20:00

A vetítés kezdete: 21:00

Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Vendégek: Darabos Éva, Kádár Melinda, Szöllősi Anna, Ászity Boglárka és Debreczeni Zoltán rendezők

Jegyek válthatók a Várkert Bazár oldalán

Facebook esemény itt.