Schwechtje Mihály díjjal tért haza Kolozsvárról, legújabb filmtervét a Transilvania Pitch Stop-on tüntették ki, ahol 15 projektet mutattak be Romániából, Moldovából, illetve a kelet-európai régióból. A Democracy Work in Progress a TPS koprodukciós platformján vett részt és a Eurimages koprodukciós fejlesztési díját (Eurimages Co-production Development Award) nyerte el, amely 20 ezer eurót jelent az alkotóknak.

A rendezővel tavaly ősszel interjúztunk az RLSM premierének alkalmából, akkor még Hajtűkanyar autósiskola munkacímmel futott a projekt: „Ez egy bűnügyi fekete komédia, ami abból az alaphelyzetből indul ki, hogy Magyarországon, ahhoz hogy megszerezd a jogosítványt, le kell fizetned a vizsgabiztost és az oktatót. Egy vizsgabiztos találkozik egy politikai aktivista lánnyal, aki erősen hisz abban, hogy a korrupciót fel kell számolni az országban, ezért nem hajlandó fizetni. Konfiktus alakul ki köztük, ami aztán gondolkodásra készteti a férfit, aki soha nem gondolt a demokráciára, közéletre, csak ügyeskedéssel szeretne jó pénzt keresni.

Schwechtje Mihály az RLSM forgatásán

A zsűri nagyra értékelte, hogy a filmterv egy hétköznapi helyzetből indul ki, "de idővel jóval szélesebb távlatba helyezi a korrupció jelenségét, reflektálva annak pusztító hatására és társadalmi beágyazottságára". Azt is kiemelték, hogy ez a film "széles körben érvényes állításokat fogalmaz meg", tehát a koprodukciós országokon kívül is be lehet majd mutatni. Az idei zsűri Ada Solomon romániai producerből, Katriel Schory-ból, az izraeli filmalap tanácsadójából és egykori igazgatójából, valamint Audrius Stonys litván rendezőből állt össze.

A Transilvania Pitch Stopot hatodik alkalommal rendezték meg a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál keretében, a díjakat június 8-án, a rendezvény záróceremóniáján adták át a kolozsvári nemzeti színházban, ahol Schwechtje Mihály és a film producere, Petrovits Genovéva is jelen volt.

Az alkotókkal interjút készített a Cineuropa, melyben Genovéva elmondta, hogy a testvérével nagyon hasonló dolog történt meg, mint ami a film kiinduló helyzete: anélkül akart jogosítványhoz jutni, hogy bárkit lefizetne. Így is tett, nem adott senkinek pénzt, átment a vizsgán, megkapta a hivatalos papírt. Aznap este azonban az oktató elment a lakására, és pénzt kért tőle, mivel ő lefizette a vizsgabiztost, anélkül, hogy erről tájékoztatta volna a vizsgázót. „Borzasztó helyzet volt” - emlékezett vissza a producer, aki mindezt elmesélte Mihálynak.

Képkocka a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című filmből

A rendező a történetben meglátta egy film lehetőségét, amely humorral dolgozná fel a korrupció témáját és reflektálna a mai társadalmi-politikai viszonyokra. Szerinte az ilyen helyzetek nagyon viccesek tudnak lenni, de nem szabad elfelejteni, hogy az egész országra hatással vannak: „Lehet, hogy jelentéktelennek tűnnek ezek az esetek, de a hétköznapi korrupció minden megnyilvánulása mérgezi a demokráciánkat.” A filmben mindez úgy fog megjelenni, hogy a női főszereplő döntése, hogy nem fizet le senkit, emberrablásba torkollik, ami aztán még nagyobb horderejű eseményeket vált ki.

A rendező nagy kitartással áll hozzá a filmterveihez, az RLSM-et állami támogatás nélkül hozta össze, és hiába utasította el a Filmalap a Democracy Work in Progress-t is, ezt a tervét sem adja fel. „A kezdetektől fogva hittem abban, hogy univerzális érvényű az a történet, amit el akarunk mesélni, hiszen hasonló dolgok történnek egész Európában. Ez a győzelem azt mutatja, hogy nem csaptak be az ösztöneink” - mondta el a Cineuropa interjújában.

Hogy a díj mennyivel visz közelebb a film megvalósításához, az ezen a ponton nehezen megjósolható” - válaszolta a Filmhu megkeresésére. „A díjat az Eurimage adja, ami egy koprodukciókat támogató alap. A pitch és a díj hatására vannak külföldi érdeklődők a terv iránt, ami jó hír, de azt még nehéz lenne most megmondani, hogy ebből a filmre elegendő költségvetés össze tud-e majd állni.” Szurkolunk, hogy összejöjjön a Democracy Work in Progress.

Mihály elmesélte nekünk, hogy életében először vett részt a TIFF-en, ahol „nagyon intenzív napokat” élt meg. „Lenyűgözött, hogy milyen nagyszabású, profi, nagyvonalú és izgalmas eseményt hoztak létre.” A Remélem legközelebb sikerül meghalnod című tinithrillerét a fesztivál magyar napján vetítették, ősszel forgalmazni is fogják a romániai mozik.

forrás: Cineuropa

borítókép: Schwechtje Mihály és Petrovits Genovéva a díjjal (fotó: Cineuropa)