Nem fogunk hazudni, ahogy a mozik, úgy a streaming szolgáltatók sem februárban indítják el a legerősebb versenyzőiket. Kivételek persze mindig vannak, ezekből válogatunk most, hazai és nemzetközi tartalmakat, a legújabb premiereket és online elérhetővé váló korábbi alkotásokat egyaránt ajánlunk. 

Folklór 2. évad

Mikor és hol? Február 15 és HBO GO

 

Az HBO négy évvel ezelőtt bemutatott antológiának sikere annak köszönhető, hogy egyszerre épített a modern ázsiai horrorfilmek népszerűségére és a keleti országok kísértethistóriákban gazdag tradícióira. Láthatólag a 2021-es második évad sem tér el ettől a bevált recepttől, ismét hat, különböző kelet-ázsiai országokból származó történetet elevenít meg ismert és kevésbé ismert alkotók segítségével: sötét családi titkok, rejtélyes betegségek és elátkozott románcok várnak ránk Tajvantól Japánon át Szingapúrig.

 

Jeen-yuhs: Kanye-trilógia (1. rész)

Mikor és hol? Február 16 és Netflix


Lehet őt szeretni és gyűlölni is, de az nem kérdés, hogy korunk egyik legmeghatározóbb előadóművésze Kanye West, vagy ahogy az utóbbi években hívja magát, Ye. A huszonkétszeres Grammy-díjas, bipoláris rapper karrierje az elmúlt húsz évben meredeken ívelt felfelé, amit csak időnként halványítottak el olyan botrányok, mint amikor a díjat átvevő Taylor Swift kezéből kitépte a mikrofont, vagy Make America Great Again sapkában Trumpot üdvözölte. Huszonegy évvel ezelőtt egy pályakezdő rendező egy szál kamerával követni kezdte őt, ezekből a soha nem látott felvételekből festi meg most a rapper portréját. Kanye persze most sem hazudtolta meg magát: mivel nem kapta meg dokumentumfilm végső vágásának jogát, nem egyezett bele a megjelenésébe. A három részes Jeen-yuhs most mégis itt van.


Toxikoma

Mikor és hol? Február 17 és Filmio

 

Ez nem az a Herendi Gábor, akit ismerünk. Simán megtehette volna, hogy élete végéig marad a kommersz szórakoztatás biztonsági zónájában, ő azonban kockáztatott, és egy súlyos, a drogfüggőséget néhol egészen naturalista módon drámával állt elő. És milyen jól tette! A drogmámort szemet gyönyörködtető pszichedelikus jelenetek hozzák érzéki közelségbe, az elvonási tünetek kínjai pedig gyomorforgató módon jelennek meg. És ez mégis az a Herendi Gábor, akit ismerünk, hiszen azzal, hogy ket kortárs hírességről, Szabó Győzőről és Csernus Imrével készített filmet, ismét rátapintott, mi érdekli a magyarokat, létrehozva a tavalyi év egyik legnagyobb hazai közönségsikerét.

 

Egészséges erotika

Hol és mikor? Filmio és február 17.

Sokszor pont a legelső nagyjátékfilmjek a legikonikusabbak. Pucérra vetkőző nők egy gyár öltözőjében, és az őket kamerán leső férfiak, egyikük kezében kefír. Tímár Péter Egészséges erotikájának emblematikus része mindannyiunk agyába beégett, ember legyen a talpán, akinek ezután a kefírről nem a szex jut az eszébe. A film jeleneteit a rendező fordítva vette fel, ami egyből Tímár kézjegyévé is vált. Az Egészséges erotika az ötvenes évek termelési filmjeit cincálja szét, az abszurd bohózatot használva a szocializmus rendszerszintű problémáinak kiemelésére.

 

A texasi láncfűrészes mészárlás

Hol és mikor? Netflix és február 18.

 

Érthető, ha valaki kétkedve fogadja a slasher műfaj egyik legikonikusabb alkotásának kilencedik (!) folytatását, főleg olyan hullámzó minőségű darabok után, mint az előző hét film. De érdemes esélyt adnunk a Netflixre érkező A texasi láncfűrészes mészárlásnak, méghozzá két okból: egyrészt a zseniális Vaksötét író-rendezője, Fede Álvarez írta a sztorit, másrészt visszatér a legelső rész túlélője, Sally Hardesty, már ami a karakterét illeti. A 2018-as Halloween olyan remekül sikerült, hogy bebizonyította: a sok gyatra folytatás után lehet még minőségi bőrt lehúzni egy franchise-ról 40 év után is. Ugyanezt reméljük az idei Bőrpofától.


Vadlovak - Hortobágyi mese

Mikor és hol? Február 21 és Filmio

 

Török Zoltán alkotása egy kiscsikó szemszögéből ragadja meg a Hortobágyon élő Przsevalszkij-lovak meglepően változatos mindennapjait, a lovak komplex társadalmi életét közérthetően, izgalmasan dramatizálva bontja ki. A film másik főszereplője maga a puszta és annak élővilága, amely évszakonként különböző arcait mutatja a lenyűgöző feltvételeken. Az utóbbi idők legszebb magyar természetfilmje, izgalmasan fényképezett és érzékenyen elmesélt történet a kihívásokkal teli pusztai létről.

 

A feleségem története

Mikor és hol? Február 23 és Cinego

 

Enyedi Ildikó közel 30 éves álmát valósította meg Füst Milán regényéből készült látványos kosztümös drámával, amely a Filmio után már a Cinego kínálatában is elérhető. A feleségem története egy 170 perces érzelmi hullámvasut, amely olyan témákba veti bele magát, mint a féltékenység, illetve a szerelem áldásos és toxikus természete. Störr, a magányos tengeri medve azt a tanácsot kapja, hogy gyomorbaj ellen nősüljön meg, ezért el is veszi feleségül az első nőt, aki belép a kávézó ajtaján. Ezzel kezdetét veszi egy viharos szerelmi történet, amely Rév Marcell képeinek hála élettel telik meg, leránt a tenger mélyére és elveszik Hamburg vagy Párizs forgatagában.

 

Annette

Mikor és hol? Február 24 és Cinego

 

Az egyik legőrültebb francia zseni, Leos Carax új filmje nyitotta a tavalyi cannes-i filmfesztivál. Monumentális rockoperájában Adam Driver és Marion Cotillard szeretnek végzetesen egymásba, és szinte végig énekelve kommunikálnak, veszekednek, szeretkeznek, még Annette nevű lányuk születése közben is szól a dal. A musicalek sajátosan giccses világa keveredik Carax sötét és bizarr univerzumával – elég annyit mondani, hogy a címszereplő kislányt egy fa marionettbábu alakítja – , de az igazi sztár Adam Driver, aki sosem volt még egyszerre ilyen vonzó és taszító. Carax a 80-as évek ikonikus popzenekarával, a Sparks-szal is összedugta a fejét, akik klasszikus és újonnan írt számaikkal is hozzájárultak a filmhez.

címlapkép: Török-Illyés Orsolya a Toxikomában | fotó: Gordon Eszter/ Vertigo Media