Láthatunk még többek közt metawesternt, egy meleg párról szóló road movie-t, megismerhetjük egy, a valóságban is létezett fiatal orosz nő úri csalásait, és beleláthatunk a horrorkirály, James Wan fejébe. 

 

Ítélet

Hol és mikor? Filmio és február 3. 

Kósa Ferenc: Ítélet

A Dózsa-féle parasztfelkelésnek állít emléket Kósa Ferenc történelmi drámája, amely a forradalmak általános érvényű kérdéseit vizsgálja. Bessenyei Ferenc alakítja a felkelés leverése után börtönben raboskodó Dózsa Györgyöt, akit vallatói próbálnak rávenni arra, hogy életéért cserébe tagadja meg az eszméit. A kihallgatások szüneteiben Dózsa képzeletben feleleveníti a forradalom eseményeit. Kósa olyan jeles alkotótársakkal dolgozott a filmen, mint a forgatókönyvet társíróként jegyző Csoóri Sándor és Sára Sándor operatőr.

 

Soha többé nem fog havazni

Hol és mikor? Cinego és február 3.

 

A lengyel Malgorzata Szumowska eddigi leglíraibb filmjében egy titokzatos, a csoda ígéretével házaló masszőr misztikumban és hipnotizáló képi kompozíciókban gazdag történetét meséli el. Az ukrán származású angol színész, Alec Utgoff rendkívüli energiákat felszabadítva formálja meg Zsenyát. A Stranger Things egyik sztárját, illetve Andrej Tarkovszkij és Stanley Kubrick szellemét segítségül hívva nyugtalanító kérdéseket fogalmaz meg a film a közelgő klímakatasztrófáról és a társadalmunkat eluraló közönyről.

 

Murderville 1. évad 

Hol és mikor? Netflix és február 3.

 

Zseniális alapötleten nyugszik Az ítélet: családból és a Bojack Horsemanból ismert Will Arnett új sorozata: a felszínen egy epizodikus krimiről van szó, ahol minden rész egy-egy gyilkosság felderítéséről szól. Csakhogy a tökkelütött nyomozót játszó Arnettnek minden alkalommal más-más, a forgatókönyvet nem ismerő híresség lesz a társa. A vendégeknek tehát végig kell improvizálni magukat a nyomozáson, amihez nem árt, hogy olyan talpraesett komikusokról van szó, mint például Conan O'Brien és Kumail Nanjiani.

 

Tegnap

Hol és mikor? Filmio és február 3.

 

Kenyeres Bálint rendező merészet húzott első nagyjátékfilmjében, egészen Marokkóig ment, hogy megtalálja azt a közeget, amiben hitelesen és látványosan veszhet el a középkorú, régi szerelmét kereső főszereplője. Vlad Ivanov egy évekkel ezelőtti szenvedélyes kapcsolat egyszerre vonzó és őrjítő emlékét kutatja. A Tegnap nem tesz engedményeket a nézők felé: önfejű, saját útját járó road movie, amely úgy tud emlékezetes lenni, hogy közben kizárja a könnyen jövő katarzis lehetőségét. Ez a sivatagi utazás nehéz porral vonja be az ember lelkét.

 

Rango

Hol és mikor? HBO Go és február 5.

 

Nemcsak Tarantino ért a meta westernekhez, Gore Verbinski is belekóstolt a műfajba, méghozzá animációs formában. Rango egy házigyík, aki utazás közben egy erős fékezés miatt kirepül a kocsiból és a semmi közepén találja magát. A forró sivatagban mindenhonnan veszély leselkedik rá, egyedül kell megpróbálnia túlélni. Barangolása során egy kisvárosba téved, melynek lakóit rettegésben tartják a sivatag félelmetes vadjai, akik a víz megvonásval próbálják sarokba szorítani őket. De jön a lúzer Rango (Johnny Depp), aki minden bátorságát összeszedve hőst akar magából faragni, Clint Eastwood szellemének segítségével.  

 

Eltörölni Frankot

Hol és mikor? Filmio és február 7.

 

Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje egy fiatal punkzenész kálváriáján keresztül nyújt hiánypótló betekintést a szocialista rendszer egyik legaljasabb, elnyomó gyakorlatába. A balhés Frankot (Fuchs Benjámin) a szinte orwelli disztópiaként ábrázolt 80-as évek elején politikai okokból ítélik kényszergyógykezelésre. A fullasztó atmoszférájú alkotásban láthatjuk, milyen eszközökkel próbálják megtörni a lázadó fiút a pszichiátrián és odakint, ő viszont csak nem hajlandó lejjebb csavarni a hangerőt. 

 

Hasadék

Hol és mikor? Cinego és február 9.

 

Bálint (Molnár Levente) egy budapesti orvos, aki édesapja halála miatt tér vissza a Máramarosi-havasokban fekvő szülőfalujába. Itt él tizenhét éve nem látott fia, Simon (Babai Dénes), akit az öreg nevelt, de most gyám nélkül maradt. A fiú dolgát Bálintnak kéne megoldania, de ezt az is megnehezíti, hogy a srácnak komoly tartozása van a helyi maffiózó (Orbán Levente) felé. Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje félig apa-fiú dráma, félig túlélő thriller, amit a sűrű erdőhöz és meredek hegyekhez hasonlóan nem könnyű megközelíteni, viszont számos értéket rejt, ami miatt megéri a fáradtságot.

 

Szerelmi álmok - Liszt 

Hol és mikor? Filmio és február 10.

 

Keleti Márton, magyar-szovjet koprodukcióban, Sinkovits Imre főszereplésével forgatott grandiózus életrajzi filmet a világhírű magyar zeneszerző és zongoravirtuóz gazdag pályájáról. A gyönyörűen fotografált, változatos helyszínek (Szentpétervár, Weimar, Velence) látképei Hildebrand István tehetségének bizonyítékai, a XIX. századi Európa előkelő és pezsgő szalonjai és koncerttermei mellett Liszt regénybe illő szerelmi kalandjaiba is bepillanthatunk. A női főszerepben Ariadna Sengelaját láthatjuk.

 

Szupernóva (Supernova)

Hol és mikor? Cinego és február 10.

 

A zongorista Sam és a regényíró Tusker ütött-kopott lakóautójukkal utaznak keresztül a gyönyörű angol tájon, hogy meglátogassák a családjukat és az évtizedek óta tartó szerelmük legfontosabb helyszíneit. Az út apropója az ünneplés, és egyben búcsú is, Tusker egyre súlyosbodó demenciája miatt minden közösen átélt pillanat felértékelődik. A Szupernóva megrázó és elgondolkodtató film a szeretetről, méltóságról és az élet ünnepléséről. Stanley Tucci és Colin Firth párosa szívettépő, az alakításuktól szem nem marad szárazon.

 

Az örökösnő álarca mögött (Inventing Anna)

Hol és mikor? Netflix és február 11.

 

Jó hírünk van a szélhámosokkal és botrányokkal teli igaz történetek szerelmeseinek – a legnépszerűbb sorozatokért felelős Shonda Rhimes most nekik kedveskedik. Új sorozatának főhőse Anna Sorokin, aki egy német multimilliomos örökösnő álcájában éveken át mozgott a New York-i felső tízezer köreiben, gazdag barátaiból és hatalmas banki hitelekből pedig több tízmillió dollárt csalt ki magának. 2019-ben, 28 éves korában 4 év börtönbüntetésre ítélték, szabadulása óta rendszeresen nyilatkozik az ártatlanságáról. Nagyon várjuk az Annát alakító, sugárzóan tehetséges Julia Garner ármánykodását és parádés kamu-akcentusát.

 

Eleven kór (Malignant)

Hol és mikor? HBO Go és február 11.

 

James Wan visszatért! A Fűrésszel berobbant rendező miatt kezdett a horrorfilmekre fordulni a figyelem, a futószalagon gyártott, megkérdőjelehető minőségű horrorok és folytatások pedig Wan rendezői renoméját is megtépázták. Ezért is vártuk annyira új filmjét, mert végre megint elengedte magát és egy nagyon laza, szórakoztató, látványos és para horrort hozott nekünk. Az Eleven kór főszereplője Madison, akinek furcsa látomásai lesznek, miután a férje meglöki és falba veri a fejét. A látomásaiban borzasztó haláleseteknek lesz tanúja, a gyanú pedig lassan ráterelődik. De hogy jön a képbe egy elmegyógyintézet, egy ismeretlen gyerek, kísérletekkel teli VHS kazetták, a skizofrénia és a metál? James Wan retro horrormotívumokat gyúrt össze nagyon üdítő módon, ráadásul a film csúcsjelenete a legjobb akciószekvenciák egyike, amit az utóbbi években láttunk.  

 

Egy házasság helyzete 2. évad

Hol és mikor? HBO GO és február 14.

 

Nick Hornby és Stephen Frears zseniális minisorozata egyszerű koncepcióra épít: egy válságban lévő férj és feleség párterápia előtt a szemben lévő kocsmában találkozik, hogy átbeszéljék a múlt hét tanulságait, és felkészüljenek az ülésre. Tízszer tízpercben sokkal többet megtudunk róluk és a problémáikról, mintha végigülnénk az egész terápiát. A maró humorú első évadban Rosamund Pike és Chris O’ Dowd harcait követtük, a folytatásban pedig két hasonlóan nagy kaliberű színész, Patricia Clarkson és Brendan Gleeson dönti el a kocsma asztalánál, hogy megéri-e megmenteni a házasságukat.