Truth Seekers 1. évad

Hol és mikor: Amazon Prime és október 30.

Nick Frost wi-fi szerelőként járja a vidéket és a hálózati problémák mellett paranormális rejtélyeket is megold. Simon Pegg íróasztal mögül küldözgeti a kiszállásokra, amelyekre új társa, egy Elton John nevű fekete srác kénytelen elkísérni. Bár az angol duóhoz fűződő Cornetto-trilógia aprólékosságát és lendületét ne várjuk a 25 perces epizódokból, de így is szerethető humorral és az 5G-pánikra reflektáló összeesküvéssel nyújt élvezetes darálást a rövid évad. 


Napszállta

Hol és mikor: Cinego és november 1.

Szédítő ambíció, lehengerlő látványvilág és a sötétben való tapogatózás jellemzi Nemes Jeles László időutazását az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó békebeli évébe. A Saul fiából ismert rendezői stílus most is eléri, hogy a forgatag közepén érezzük magunkat, Jakab Juli csökönyös, enigmatikus, ezzel együtt érdekfeszítő útitársnak bizonyul. Mindig izgalmas, ha egy civilizáció összeomlását nézhetjük végig, hát még ha a sajátunkról van szó.

Akik maradtak

Hol és mikor: Cinego és november 1.

Egy családját gyászoló nőgyógyász (Hajduk Károly) és egy árván maradt kamaszlány (Szőke Abigél) megható kapcsolatáról mesél a II. világháborút követő években Tóth Barnabás filmdrámája, amely tavasszal megnyerte a legjobbnak járó Magyar Filmdíjat. A szeretet fontosságáról szóló alkotás olyan, amit együtt nézhet a család, amely minden generációnak tartogat valamit a kamaszoktól a nagyszülőkig.SpongyaBob: Spongya szökésben
(SpongeBob Movie: Sponge on the Run)

Hol és mikor: Netflix és november 5.

A mozikat itthon is elkerülte, így közvetlenül a Netflixen landol a tengeriszivacs újabb nagy kalandja. Spongyabob ezúttal elkóborolt házikedvence, Csigusz nyomába szegődik, útközben pedig feltűnik Bikinifenék minden népszerű lakója. Az alkotóknak végre CGI-animációval is sikerült eltalálniuk a korai bolondos stílust, így nem csak a Keanu Reeves-fanoknak, hanem azoknak is érdemes elindítani, akik időközben kinőttek az idén 21 éves rajzfilmsorozatból.


Vonal felett

Hol és mikor? Cinego és november 5.

Nagy Anikó Mária dokumentumfilmje Juhász Janka és Juhász Adél, két tehetséges úszólány és édesanyjuk történetét meséli el, ahogy haladnak előre a sikerekkel és kudarcokkal kikövezett úton. Az asszony minden erejével a lányok karrierjére koncentrál, a határok feszegetése, az élsporttal járó lelki és testi megterhelés mindannyiukat megviseli. A rendező két éven keresztül követte a családot, így egészen közel tudott kerülni azokhoz a drámákhoz is, amik a medencén kívül zajlottak.


A búcsú (The Farewell)

Hol és mikor? HBO GO és november 7.

Lulu Wang filmje frappánsan “egy megtörtént hazugságon alapszik”: egy kínai-amerikai lány (a komikus Awkwafina első drámai szerepe) hazautazik Kínába, mert szeretett nagymamája haldoklik, de a család nem osztja meg a diagnózist az öregasszonnyal, inkább összerántanak egy alibi-esküvőt, hogy mindenki el tudjon tőle búcsúzni. A két kultúrában felnövő nő történetének minden elemében átütő a személyesség, nagyszerűen egyensúlyoz a torokszorító dráma és vígjáték határán.

Ipar (Industry) 

Hol és mikor? HBO GO és november 10.

A 2008-as gazdasági világválság a mai napig jó forrásként szolgál a sorozat- és filmiparnak, ennek a legújabb hozománya a nyolc részes Ipar is, amiből az első epizódot a Csajok alkotója, Lena Dunham jegyzi. A válság után újraindult gazdasági versenybe friss diplomás brókerek is beszállnak, mindenki a rangos befektetési bank magas pozíciójáért teper. London kőkemény üzleti negyedében a magánéletüket, a becsületüket és az egészségüket is a vásárra viszik.


A felszabadító (The Liberator) 

Hol és mikor? Netflix és november 11.

Egy amerikai katona szemszögéből követhetjük végig a szövetséges erők előrenyomulását a nyugati fronton. Megsebesül, hazaküldik, de ő inkább maradna az osztagával, és a közösen átélt szörnyűségek hatására szoros kötelék alakul ki az indiánokból, mexikóiakból és fehérekből álló csapat tagjai között. Láttunk már ilyet, ez a minisorozat viszont rotoszkóp-eljárással készült animáció, ami máris egyedülállóvá teszi a háborús filmek népes mezőnyében.

Folyékony arany

Hol és mikor: Cinego és november 12.

A bort inni szokás, jóval kevesebb élvezetet ad, ha azt nézzük, hogy készítik. Almási Tamás rendezőnek ennek ellenére sikerült megtalálnia a drámát a tokaji aszú készítésében. Magam is meglepődtem, de együtt izgultam a borászokkal, hogy megfelelő időben jöjjön a fagy, hogy kotródjanak arrébb a szőlőszemekre éhező madarak, közben pedig arról ábrándoztam a csodás képeket látva, hogy már régen voltam a tokaji borvidéken, ideje lenne megint ellátogatni.

Előttem az élet (The Life Ahead)

Hol és mikor? Netflix és november 13.

Sophia Loren 86 évesen ismét elvállalt egy filmszerepet. Utoljára hat éve tűnt fel egy kisfilmben, az utolsó mozifilmjéig pedig 11 évet kell visszamenni az időben. Már emiatt is szenzáció az Előttem az élet, hát még ha hozzávesszük, hogy ez Romain Gary világsikert aratott regényének a legújabb feldolgozása. Loren egy holokauszttúlélő asszonyt játszik, aki a társadalom peremén létező gyerekeket fogd be, köztük Momót, aki korábban kirabolta. Szívszorító élmény lesz.

Kis fejsze (Small Axe)

Hol és mikor? HBO GO és november 15.

Steve McQueen (Shame - A szégyentelenNyughtatlan özvegyek) bebizonyította, hogy oda kell figyelni a filmjeire. Legújabb munkájában a saját és a családja múltjához nyúlt vissza, 6 önálló történetet mesél el London karibi közösségéről olyan világsztárok segítségével, mint John Boyega (Star Wars) vagy Letitia Wright (Fekete párduc). Hivatalosan antológia sorozatnak nevezik, a rendező önálló filmeknek tekinti az egyes részeket. Akármi is ez, mi biztosan nézni fogjuk.

Üdvözöljük Csecsenföldön (Welcome to Chechnya)

Hol és mikor? HBO Go és november 15.

A 17.Verzió fesztiválon is versenyző dokumentumfilm nyers és sokkoló felvételekkel ad betekintést a szélsőségesen meleg-ellenes Ramzan Kadirov kegyetlen rendszerébe. Az állam etnikai tisztogatáshoz hasonló kampánnyal lép fel a csecsen LGBTQ közösséggel szemben, a megrázó filmben szemtanúi lehetünk, ahogy egy aktivista csoport saját életét kockáztatva próbál meg segíteni az üldözötteknek. 

A korona (The Crown) 4. évad

Hol és mikor? Netflix, november 15.

A Netflix egyik első és legjobban ünnepelt, saját gyártású sorozata elképesztő részletességgel követi végig II. Erzsébet királynő, közel 70 éve tartó uralkodásának eseményeit és alakjait. A negyedik évad minden korábbinál feszültebbnek ígérkezik: azt az 1977 és 1990 közötti hektikus időszakot dolgozza fel, amikor nem csak Diana Spencer és a Falkland-szigeteki háború robbant be a család életébe, de Margaret Thatcher is megkezdte a mandátumát. A The Crown varázsa abban mutatkozik meg, hogy olyan nézőket is a tévé elé ragaszt, akiket egyáltalán nem érdekel a monarchia működése.

Borító: Előttem az élet (Fotó: Netflix)