Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertese A festett madár című II. világháborúban játszódó film lett, ami a zsűri szerint meghökkentően művészien és realisztikusan tárja elénk a film fő témáit, a brutalitást, az embertelenséget. Második helyezett lett a lengyel Most hazudok című sci-fi, a fegyelmezett és feszesen felépített vizualitásáért díjazott alkotás látványtervezője Daria Dwornik. A harmadik díjat Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb munkája, az osztrák-német koprodukcióban készült Szolgák kapta, elegáns és pontos kompozícióiért. A különdíjat Vinnai Petraaz Éden című film látványtervezője vihette haza, aki a részletekben rejlő erő koherens, steril világot hozott létre.

Kocsis Ágnes: Éden / Látványtervező: Vinnai Petra

A Képzőművészeti versenyprogram animációs kategóriájában Rófusz Ferenc Az Utolsó vacsora című alkotása nyerte el Leonardo da Vinci híres művének animációs festményfilmes feldolgozásával, amelyben a kétezer éves szent titok eseményét megjelenítő falkép titokban megelevenedik. A második helyezett M. Tóth Géza MATCHES című animációs rövidfilmje, amelyben az egyik legtermészetesebb használati tárgyat kelti életre, azonosulva a mesélő kisfiú tiszta és őszinte lényével. Harmadik helyezett lett Klingl Béla ReMake című alkotása, amely gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült, és ami pár percbe és egy snittbe sűrítve mesél el egy egész életet. 

Klingl Béla: ReMake

A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről, Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film kapta, amelyben a kortárs művész az ősi észak-amerikai kultúra foszlányait vizsgálja. Egy rendkívül színes és termékeny zeneművész életpályáját mutatja be a Péter Eötvös 75 című dokumentumfilm, amely a második helyezést érte el. Megosztott harmadik helyezést kapott Gulyás János Manna című alkotása, amely lebilincselő visszaemlékezés Supka Magdolna művészettörténészről, valamint Gulyás Gyula Tóth György fotóművész életét és munkásságát bemutató dokumentumfilmje. A Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatának díját Ulrich Gábor Dűne című thrillere kapta, amely hullámzás a képzelet és a valóság között. 

Almási Zsolt: Figyelj már oda!

A Diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című filmjével. A tízperces gang-odüsszeia szívszorító családi dráma egy apa és fia generációs szakadékáról és egy elszalasztott kapcsolatról. Második helyezett Marek Głuszczak Close2U című filmje, két nemzedék közötti keserédes internetes randevú története. Megosztott harmadik helyezést kapott Baranyi Benő Anja című filmje, amely erős látlelet a hétköznapi rasszizmus aktuális társadalmi problémájáról, valamint az Opál – rendezők: Marion Aknin, Basile Delille, Vincent Leclerc, Iliès Machou, Léopold Prengére – egy bájos és lenyűgöző képi világú számítógép-animációs kisfilm egy ökológiai disztópiáról. 

A záróünnepségen életműdíjat kapott Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtője és ügyvezető igazgatója, „az utolsó bástya védelmezője”.

TOVÁBBI DÍJAZOTTAK

A Képzőművészeti zsűri különdíja: November1st – Rendező: Charlie Manton 

A Képzőművészeti zsűri elismerő oklevelei: 

  • Nekem közöm van a világhoz - Rendező: Mohi Sándor
  • A szörny és a művész - Rendező: Thibaut Bertrand 
  • Új fauszti világ - Rendező:  Piero Passaro

Futó Tamás zsűritag különdíja: Papa -  Rendező: Bakos Fanni 

A fesztiválon öt nap alatt  124 vetítést tartottak. Ezek közül 10 filmet az Európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 114-et a Képzőművészeti és a Diákfilmes versenyprogramban mutattak be. A vetítések és díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága állt a fókuszban október 13-18. között. 

A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel. 

Forrás: ATAFF