Éden (r.: Kocsis Ágnes)

Kocsis Ágnes új filmjének októberre tervezett mozipremierjét jövő tavaszra halasztották, így jóval korábban lehet megnézni a fesztivál nyitófilmjeként. Egyedi, steril képivilága tökéletes alapozás a látványtervezők munkájára fókuszáló programhoz. Főhőse (Lana Baric) allergiás a kémiai anyagokra, a légszennyezésre, a rádióhullámokra és az elektromos mezőre, ezért teljes izolációban kell élnie. Az Éden kényszerű elzártságban élő főhősének helyzetére az elmúlt hónapok fényében talán mindannyian nyitottabbnak fogunk bizonyulni, mint korábban hittük volna.

Vetítik: október 13-án, 18.00-tól

Nincs gonosz (r.: Mohammad Rasoulof) 

Egy nappal az országos mozipremier előtt mutatkozik be Szolnokon a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nyertese. Az Arany Medve-díjas német-iráni filmdráma több provokatív történetet mutat be, főszereplői az iráni hadsereghez kötődnek, közös bennük, hogy mind kivégzésekkel lettek megbízva. Rendezője, Mohammad Rasoulof politikai okokból évek óta nem hagyhatja el hazáját, még Berlinben sem vehette át személyesen a díjat – pedig a kritikusok szerint a négy provokatív történet közül bármelyik önállóan is megnyerhette volna az elismerést. 

Vetítik: október 14-én, 18:30-tól

Most hazudok (r.: Pawel Borowski)

Rendhagyó, futurisztikus látványvilággal és sötét intrikákkal kecsegtet a lengyel Pawel Borowski thrillerje, amely sci-fi elemekben is bővelkedik. A Most hazudok középpontjában egy labirintusszerű gyilkossági ügy és egy furcsa téves vetélkedő áll, amelyben a résztvevő sztárok az egész világ előtt élőben vallanak legféltettebb titkairól.

Vetítik: október 16-án, 15:30-tól.

Pilátus (r.: Dombrovszky Linda)

Szabó Magda regényének modernizált feldolgozása tavaly óta járja sikerrel a nemzetközi filmfesztiválokat, Milánóban 5 díjat gyűjtött, legutóbb pedig a Golden Globe-jelölésre is esélyessé vált. Miután vidéken élő édesanyja megözvegyül, a Budapesten orvosként dolgozó Iza (Györgyi Anna) úgy dönt, hogy magához költözteti az idős asszonyt (Hámori Ildikó). Ám az otthoni közegből kiszakított Anna nem találja a helyét a nagyvárosban, elhidegült lányával pedig nem képesek valódi kapcsolatot teremteni. A fesztivál elszalaszthatatlan alkalmat kínál arra, hogy a filmdrámát a nagyvásznon lássuk, mert novemberben már a kisképernyőn fog debütálni.

Vetítik: október 16-án, 19:00-tól 

Szolgák (r.: Ivan Ostrochovský)

Ivan Ostrochovský szlovák rendező legutóbbi, egyben eddigi legsikeresebb munkája a 70. Berlinale Encounters programjában volt, itthon elsőként a szolnoki közönség láthatja. A valós eseményeken alapuló, fekete-fehér filmdráma a kommunista állam és a csehszlovák katolikus egyház viszonyát boncolgatja. Középpontjában egy olyan szervezet áll, ami a papokat a párt ideológiájának megfelelően próbálta átnevelni.

Vetítik: október 17-én, 15:00-tól
 

Történetek a végtelenségről (r.: Roy Andersson)

Az Ezüst Oroszlánt hozta el a velencei versenyprogramból Roy Andersson, akinek nevéhez olyan vaskos kultfilmek kötődnek, mint a Dalok a második emeletről és az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről. A jelek szerint a svéd rendező ismét hozza a formáját, a Történetek a végtelenségről egymást követő vicces, banális és abszurd helyzetek sorozata, hitevesztett papról, erőltetett menetben haladó hadifoglyokról vagy épp a cipőbefűzésről. A fekete-humorral átitatott, filozofikus szituációk Pálos Gergely kameráján keresztül kelnek életre, az operatőr közönségtalálkozón is részt vesz a vetítést követően.

Vetítik: október 17-én, 16:30-tól

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválnak a szolnoki TiszaPart Mozi ad otthont, 2020. október 13. és 18. között. A helyszínről mi is beszámolóval jelentkezünk!

Borító: Éden