Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, a MAX, az Apple TV+, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Furcsa játék

Hol és mikor? MAX és június 1.

Michael Haneke saját maga remakelte német nyelvű art-thrillerjét 2007-ben, és hiába működött ez a negyedik fal lebontásával kísérletező remekmű amerikai közegben is, az eredeti felülmúlhatatlan. A filmtörténet egyik ikonikus nyitányában a nyaralójukhoz tartó felsőosztálybeli család opera-kvízzel üti el az időt, a főcím megjelenésével pedig a komolyzenét könyörtelenül félbeszakítja a dübörgő thrash-metál. Hasonló hirtelenséggel ér véget az idill a család számára, amikor két ismeretlen, fehér golfruhába öltözött fiú kopog át hozzájuk, akik a kezdeti negédes stílust gyorsan erőszakra cserélik. A Furcsa játék a home invasion thriller és a torture porn elemeiből építkezik, azonban az egészet megcsavarja azzal, hogy az ártatlan család bestiális kínzását figyelő nézőt rendszeresen szembesíti saját gyarlóságával. A gyilkosok dramaturgiailag tökéletes pontokon néznek bele a kamerába, az egyik jelenetben pedig távirányítóval tekerik vissza az időt. Hanekét, ahogy több más filmjében, ezúttal is a befogadói pozíció, a szkopofília és a filmnézés aktusának pszichológiája érdekli. Életre szóló élmény lesz a jutalmunk, ha belemegyünk az osztrák mester furcsa játékába.

Smoka Sauna Sisterhood

Mikor és hol? Cinego és június 6.

Ha valamire mondhatjuk, hogy női film, akkor a Smoke Sauna Sisterhood biztosan az. Nők készítettek filmet éveken keresztül olyan ősi északi női rituáléről, amely egy-egy észt területen még mai napig fennmaradt és amely keretein belül nők segítenek más nőknek feloldani traumáikat. A dokumentumfilm behúz ebbe az intim és misztikus világba, ahol a füstös szauna több kikapcsolódásnál: az önmagunkkal való szembenézést segít. Kadi vezet minket át ebbe az ősi rituáléba, aki léket vág a befagyott tóba, befűti a kunyhó kályháját, növényeket gyűjt és hallgat. Kati hallgatja a női titkokat, a fájdalmas történeteket szülők meggondolatlan szavairól, érintésük hiányáról, coming outról, megerőszakolt kamasztestekről, vagy halva született babákról. És ennél többet nem is tehet, többet ér ez a hallgatás minden mondatnál, tanácsnál vagy sajnálkozásnál.

Senki szigete

Mikor és hol? Filmio és június 6.

Török Ferenc nevét leggyakrabban a kultikus Moszkva tér kapcsán emlegetjük, de érdemes újranézni a többi nagyjátékfilmjét is. A tíz évvel ezelőtt készült filmben három fiatal, egy esküvőről szökött menyasszony (Jakab Juli), egy távoli óceán szigetére vágyó taxisofőr (Bánfalvi Eszter) és egy nőfaló kosaras (Mohai Tamás) útjai keresztezik egymást, és ez a budapesti találkozás mindannyiuk életét megváltoztatja. A fiatalok meseszerű hétköznapjaiban sok a váratlan fordulat és a szerelmi zűrzavar, van maffia, titokzatos klub, sejtelmes énekesnő és rengeteg ananász.

Lefkovicsék gyászolnak

Hol és mikor? Netflix és június 12.


Lefkovics Tamás (Bezerédi Zoltán) nyugdíjas bokszedző elveszíti a feleségét. A nő halálát követően Izraelből hazautazik rég nem látott fia, Iván (Szabó Kimmel Tamás), és ötéves, magyarul megszólalni sem hajlandó unokája, hogy az ortodox zsidó hagyományoknak megfelelően gyászt üljenek a családi házban. Csakhogy a valást a sporttal helyettesítő Tamás és az időközben hithű zsidóvá vált Iván között régi konfliktus feszül, és évek óta nem beszéltek egymással, ami igencsak megnehezíti a kényszerű összezártságot. Lefkovicsék keserédes története idén tavasszal minden eddigi Inkubátor Programban született alkotásnál nagyobb nézettséget ért el a mozikban, és Breier Ádám bemutatkozó filmje a Cinego után már a Netflixen is elérhetővé vált. 

X - A rendszerből törölve

Mikor és hol? Filmio és június 13.

A várost felkavaró bűnesetek, brutális gyilkosságok rázzák fel, ezek után nyomoz egy tehetséges, de érzelmileg labilis nyomozónő (Balsai Móni), aki a munka nyomása mellett halott férjét gyászolja és tinilányának kitöréseivel is meg kell küzdenie. Ujj Mészáros Károly a Liza, a rókatündér sikerét követően készítette el ismét Balsai Móni főszereplésével az X-et, amely ugyan nem robbant akkorát a mozikban, mint a Csudapesten játszódó romantikus vígjáték, de a skandináv-stílusú film ettől még profin kivitelezett és feszültségteli krimi, amivel érdemes próbát tennie mindenkinek, akinek eddig elkerült a figyelmét.

Hogyan szexeljünk

Hol és mikor? Cinego és június 13.

Molly Manning Walker bravúros rendezői debütálása bulifilmként indul, azonban a brit tinilányok önfeledt nyaralását és szórakozását hirtelen felváltja az egzisztenciális krízis. A rendező benéz a Z-generáció instafilterei mögé, ahol magányt, kiüresedettséget és szorongást talál. Manning Walker hiteles arcokat talált a bulizó fiatalok szerepeire, a három barátnőt alakító Anna Antoniades, Lara Peake és Mia McKenna-Bruce kifinomult színészi eszközökkel érzékeltetik a nyaralós bandázás dinamikáját. McKenna-Bruce különösen nagy felfedezés, a színésznő akkor is helytáll, amikor a karakterre nehezedő traumákat kell érzékeltetnie a vásznon. ,,A Hogyan szexeljünk hosszan vizsgálja azt, milyen egy átlagos, életkorának teljesen megfelelő bulis nyáron a teljesen hétköznapi lány traumatikus életszakaszváltása, ami sajnos sokakat érintő tapasztalat. Ez a trauma friss és komoly, nem átugorható, fájdalmas, kompenzálhatatlan, örök” - méltattuk a filmet kritikánkban.