Februárban hunyt el Melis László díjnyertes zeneszerző, filmzeneszerző, hegedűművész. Mintegy 20 játék- és kisjátékfilmhez írt kísérőzenét (többek között Anarchisták, Presszó, Nyomozó). A halál kilovagolt Perzsiából című alkotásban főszereplő volt. Jeles Andrással is több filmet készített, az 1983-ban forgatott Álombrigád zenéjét Darvas Ferenccel együtt jegyzi. Ő komponálta Nemes Jeles László Oscar-díjat nyert Saul fia című filmjének zenéjét, haláláig a rendező Napszállta című filmjének zenéjén dolgozott, amelynek bemutatóját sajnos már nem élhette meg. 

Tragikus hirtelenséggel, balesetben vesztette életét Kiss József, aki az Argo két részében vált ismerté Tyson szerepében. Pályáját Hajdu Szabolcs Necropolis című kisfilmjében kezdte és szerepelt Jancsó Miklós Kelj fel, komám, ne aludjál című filmjében is.

Melis László (1953-2018) / (Fotó: Zenekar.hu)

A hónap végén vettünk búcsút Tahi Tóth László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésztől. Számos színpadi szerepe mellett több mint negyven filmben játszott, többek között a Szerelmes biciklisták-ban és az Egri Csillagok-ban is. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, Pierre Richard, Dustin Hoffman és Alan Rickman állandó magyar hangjaként is ismerhettük. Májusban, 54.életévében hunyt el Magyar Péter, az Európa Kiadó és a Balaton egykori dobosa, aki zenélt a Trabantban és az URH-ban is. Az underground zenei színtér meghatározó alakjaként több játékfilmben is szerepelt, ezek közé tartozik az Eszkimó asszony fázik és Werckmeister Harmóniák is.

A hónap végén egyidejűleg két gyászhír is érkezett: életének 80.évében, hosszan tartó betegség után örök nyugalomra tért Szokolay Ottó, Jászai Mari-díjas színművész és szinkronszínész. Ugyanaznap, életének 72.évében hunyt el a legnevesebb magyar reklámfilmrendezők egyike, Sas István. A Balázs Béla-díjas alkotó több mint kétezer reklámfilmet jegyzett íróként és rendezőként.

Kósa Ferenc (1937-2018) / (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Júliusban Paudits Béla Jászai Mari-díjas színművésztől búcsúztunk, aki számos tévéfilmben, a Hamvadó cigarettavégben és egy kisebb szerepben a Sorstalanságban is látható volt. Augusztus végén, súlyos betegség után elhunyt Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész, rendező. A színpad mellett számos filmből is emlékezhetünk rá, többek között szerepelt a Napos oldalban, A néma leventében, a Csak semmi pánikban. Hangja milliók számára cseng ismerősen, hiszen a Vili, a veréb-ben és Az erdő kapitányában is megszemélyesített egy-egy szereplőt, ő keltette életre Karakot a Vuk-ban, valamint ő volt Homer magyar hangja a Simpson család-ban. 71 éves volt.

Decemberben vesztettük el a magyar filmművészet kiemelkedő alkotóját, Kósa Ferencet. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező életének 82. évében járt. Pályáját a hatvanas években kezdte és fontos szerepet játszott a magyar filmművészet korabeli megújításában. Főiskolai diplomamunkája, az évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i nemzetközi filmfesztiválon. Életművét a későbbiekben is jelentékeny, drámai erejű művek jellemezték.

Nyugodjanak békében!