Hat idegen érkezik csoportterápiára, csakhogy a pszichiáter sehol. A három férfi és három nő viszont így is rengeteg meglepő felismerés és váratlan fordulat előtt áll, kiderül például, hogy küzd egy operaházi balett-táncos, meddig lehet bírni tíz méterrel a felszín alatt a jeges Dunában levegő nélkül, és hogy mi is történt Velencében 1985 nyarán.

Olyan darabot szerettünk volna filmre vinni, ami könnyed, szórakoztató, ami vidámságot, fényt hoz a szomorú, sötét pandémiás időszak után – akár egy terápia. Szente Vajk, Galambos Attila és Bolba Tamás Csoportterápiája tökéletes választásnak bizonyult” – tudtuk meg Cseke Pétertől, a Kecskeméti Nemzeti Színház igazgatójától.

Hajdú Melinda, Járai Máté, Aradi Imre / Fotó: FP Films

Az NFI színházaknak és filmeseknek szóló pályázatán A beszélő köntössel is elindultak, de a Csoportterápia lett a befutó. “Szimbolikus, mert gyógyulni és gyógyítani szeretnénk, a jókedv és a remény terápiájával. A filmmel azt üzenjük, hogy együtt vagyunk, és együtt mindenre képesek vagyunk.”

A Csoportterápia esetében ízig-vérig vígjátékról van szó, ami a lélekről, az esendőségről, a vágyakozásról és útkereséséről szól. “A szereplők jellemfejlődése végig fenntartja a nézők érdeklődését, izgalmasabbnál izgalmasabb szituációk kerekednek a terápia folyamán.” Mint elmondta, a színészek jól megírt karakterekben lubickolhatnak, a musical-komédiában pedig a szellemes szövegek és a fülbemászó dallamok kiegyenlített mértékben vannak jelen.

Cseke Péter / Fotó: FP Films

Folyamatosan rengeteg segítséget, támogatást kaptam a csapattól, hiszen a filmrendezésben én kezdő vagyok, de gyorsan tanulok. ” A 2015-ös, nagy sikerű kecskeméti előadáshoz hasonlóan a filmváltozatot is Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész jegyzi rendezőként. A film megvalósításába a lehető legtöbb színházi munkatársat vonta be, köztük Károly Kati zenei vezetőt, Barta Dóra koreográfust, és Tihanyi Ildikó látványtervezőt. A film vezető operatőre Dévényi Zoltán (Déva, Ostrom, Curtiz) volt.

A kecskeméti előadásból Hajdú Melinda, Aradi Imre és Dobó Enikő tért vissza korábbi szerepében (Natasa, Ervin Iván és Jetti), hozzájuk Szente Vajk (Lajos), Jankovics Anna (Trixi) és Járai Máté (Sziszi) csatlakozik a filmben. A karakterek viszont az “újak” számára sem voltak ismeretlenek, mivel Szente nagyjából tíz éve játssza a szerepet a Madách Színházban, ráadásul a darab és a forgatókönyv társszerzője is, míg Jankovics Szolnokon, Járai pedig Győrben játszott az előadásban.

Járai Máté és Jankovics Anna / Fotó: FP Films

Az eredetihez képest a forgatókönyvből kikerült néhány jelenet és egy dal is, ugyanakkor a legnagyobb változás, hogy a filmben a Kecskeméti Nemzeti Színház balett tagozata komoly feladatot kapott, a rendező szavaival a “zenés betétek kirobbanó energiájáért voltak felelősek.”

Megváltozott a történet helyszíne is, egy lepukkant szocreál művelődési ház helyett egy kongresszusi központ falai között zajlik a terápia. A tavaly decemberi felvételeknek a Four Points by Sheraton kecskeméti hotel biztosított modern, 21. századi miliőt.

 Fotó: FP Films

A forgatással valószínűleg megdöntöttük a tévéfilmforgatás világrekordját, mert két részletben, egyenként 4-4 nap alatt vettük fel a prózai és a zenés részt. Eszeveszett tempót diktáltunk, hajnaltól éjjelig tartott a munka”– idézte fel a rendező, hozzátéve, hogy a stáb óriási munkát végzett extrém rövid idő alatt.

A végén, amikor az egész stáb együtt állt és a rendező kezében van a csapó, készült egy nagy csoportkép. Ott tudatosult bennem – a nagy rohanás és feszített munkatempó után - hogy mennyi ember összehangolt, magas színvonalú munkája kellett az anyag dobozba tételéhez.”

Cseke Péter, Szente Vajk, Aradi Imre / Fotó: FP Films

A COVID-járvány miatt a lehető legnagyobb körültekintéssel, óvintézkedésekkel dolgoztak, minden nap tesztelték a munkatársakat, szereplőket és táncosokat. Ugyanakkor Cseke Péter szerint volt egy másik oldala is a helyzetnek: “A művészek szempontjából akár még előnynek is mondhatjuk a vírushelyzetet, hiszen így nem a színházból kellett átrohanni, hanem száz százalékban a forgatásra tudtak koncentrálni."

A Csoportterápia a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és az FP Films Kft. együttműködésében készül, támogatója a Nemzeti Filmintézet, producerei Fülöp Péter és Pop Geanina. A film vágása már befejeződött, jelenleg a hangmérnökök munkája és a fényeles zajlik. A film tévépremierjének időpontja még nem ismert, de az idei évben várható.

Címlapkép: Járai Máté, Hajdú Melinda, Dobó Enikő / Fotó: FP Films