Az 1980-as évek Magyarországán egy magának való férfi a várostól távol, egy erdőszéli házban él a feleségével. A Nyuszinak becézett nő gyermeket vár, férje, Maci pedig már a kislányuk életét kezdi tervezni. Miközben számba veszi, hogy apaként mi mindenre kell felkészülnie, egy dologról megfeledkezik: mi van, ha a baba egy hónappal hamarabb akar megérkezni? Macinak és vajúdó feleségének minél hamarabb el kell jutnia a kórházba, de mintha összeesküdtek volna ellenük az égiek – a telefon elromlik, az autó lefullad. Maci elindul segítségért, de a vesszőfutása még csak most kezdődik.

A Korai menyegző címe egy régi, manapság alig ismert népszokásból ered, ami előrevetíti, mi vár később Maci kislányára, Annára: ha egy lány hajadonként távozik az élők sorából, temetése előtt kiházasítják a Halállal, és egy igazi lagzit csapnak neki. Vékes Csaba, a film egyik rendezője avatott be a részletekbe: “Erdélyben és Kelet-Magyarország régióiban még él ez a szokás, az elhunyt hozzátartozói és barátnői felmennek a városba menyasszonyi ruháért, a barátnők próbálják fel őket. A menyegző ugyanúgy zajlik, mint egy valódi lakodalom, van vőfély, megy a pezsgőzés.

A karakterneveket és a premisszát leszámítva nagyon kevés maradt meg a darabból, a hagyományból kiindulva megpróbáltuk teljesen újraépíteni” – mondta el a rendező arról, hogyan viszonyul a film a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásához. “Igyekeztünk figyelni rá, hogy az előadás érzékenysége, a humor és a dráma találkozásából adódó stílusa megmaradjon, de ez egy teljesen más történet. Szerepelnek benne olyanok, akik játszottak az előadásban, mint a főhőst alakító Fándly Csaba, de átmenteni ő sem tudott belőle, mert ez a sztori teljesen máshonnan indul és máshogy is teljesedik ki.

Vékes Csaba (fotó: Luthár Kristóf)

Ezt a főszereplő, Fándly Csaba is megerősítette: “Közös pont, hogy a családot mindkettőben veszteség éri, de ez a színházban teljesen más eszközökkel bomlik ki. A film dramaturgiája lehetőséget teremt időugrásokra, álomképekre, fantáziavilágra is, amíg a színpadon mindezt egy térben, egyszerre mutattuk be.

Fándly Csaba évek óta játszik színpadon, feltűnt Fekete Tamás Asszó című kisfilmjében is, de nagyjátékfilmben először szerepel: “Egy nagy kaland, színházban azért ritkán vezethet az ember ladát és robogót, vagy pattanhat lóhátra. Elmélyedés szempontjából az én habitusomnak inkább a színház való, de azt hiszem, itt is megtaláltam azokat a pillanatokat, amikor meg tudtam mutatni valamit a lelkemből. Egy elég komplex feladatról volt szó, egy sokrétű figuraként kellett odaállni a kamera elé.”

A filmbéli Macihoz máshogy is kellett megtalálnia a kapaszkodót, mint annak idején a darabban: “Mindenre elszánt apa, road movie-szerűen végig kajtatja a somogyi tanyavilágot, hogy orvost szerezzen a születendő kislányának. Az életét is képes lenne feláldozni azért, hogy megmentse a kislányát és a feleségét. Bármi történik, megszerzi, ami kell. Én csak szeretnék olyan lenni, mint ő, de így is az elszántsága miatt tudtam hozzá kapcsolódni.

A lovakkal már volt egy kis tapasztalata a kaposvári színmű óráiról, de a filmhez fel kellett elevenítenie a tanultakat, Kassai Lajossal (A lovasíjász főszereplőjével) készült fel. “Lovaglás közben az embernek folyamatosan a tartására kell figyelnie, nekem is ezzel volt először problémám, de aztán megtanultam szépen, peckesen ülni a nyeregben. Nagyon nevettem, amikor Vékes Csabi pont ennek az ellentétét kérte: legyek jó görnyedt, mert a Maci már sebesülten száll fel a lóra.

Trill Beatrix és Fándly Csaba (fotó: Luthár Kristóf)

A meredekebb helyzetekben kapott segítséget, de előfordult, hogy ő sem úszta meg szárazon: “A kaposvári főtéren álló szökőkútra ezentúl mindig másképpen fogok tekinteni, eszembe fog jutni, amikor Maci beleugrik és beránt egy rendőrt magával. Egy kaszkadőr ugrott bele helyettem lóhátról, de a közeli felvételben nekem is el kellett merülnöm benne Mucsi Kristóffal, aki a rendőrt alakítja.”

A lovas jelenetekről Vékes Csabával is beszélgettünk, kiderült az is, hogy Kaposvár sétálóutcáján egy kamerával felriggelt quaddal robogtak végig az egyik paripa nyomában. Az akciónál viszont sokkal jobban motiválják az érzelmes pillanatok a rendezőt, aki sokkal izgalmasabbnak érezte például azt a jelenetet, amiben a főhős szimplán csak sétálgat kislányával a zselici csillagvizsgálónál. Fándly Csaba szerint a rendező a színészvezetésben kerüli a bevált módszereket. “Mindig újfajta megoldásokat keres velünk. Ez a sémakerülés nagyon közel hozott minket egymáshoz a munka során.

Kaposvárnak remek adottsága, hogy a színház mellett itt van az egyetem is. Mivel a film több síkon játszódik, Olt Tamással (az előadás megalkotójával, a film társrendezőjével és a Csiky Gergely művészeti igazgatójával) kitaláltuk, hogy a színészgárdát is próbáljuk meg több kaposvári generációból összerakni” – mondta el arról Vékes Csaba, hogyan hozza össze a film a színház társulatát a kaposvári színmű hallgatóival.

Nyuszit, Maci várandós feleségét Trill Beatrix alakítja: “Erős nő, sokkal erősebb, mint amilyennek én tartom magam. Támasza Macinak, és talán jobban is kezeli a történteket mint ő. Komoly, nehéz jelenetei voltak, duplán kihívásnak éreztem eljátszani, egyrészt mert filmszerepről van szó, és minimális tapasztalat van mögöttem, másrészt pedig élet helyzetemből adódóan is egy picit távol áll még tőlem az anyaszerep” – mondta el a végzős színészhallgató” – mondta el a végzős színészhallgató, akinek eddig ez volt a leghosszabb forgatása, korábban Baranyi Benő Hol a nyuszi? című vizsgafilmjében és egy Mátyássy Áron által rendezett sorozat-pilotban dolgozott néhány napot.

Trill Beatrix (fotó: Luthár Kristóf)

Nyuszi nem túl ideális körülmények között ad életet kislányának, és Beatrix szerint ezt felvenni sem volt könnyű: “Kikecmereg a kocsiból és egy bokorban megszületik Annuska. Természetesen nem igazi kisbabával dolgoztunk, mínusz hét fok lett aznap éjjelre, amikor ezt vettük. Igazából a stábot sajnáltam, mert én hajnali fél háromra értem ki a helyszínre, de tudtam, hogy ők már tegnap délután öt óta kint vannak, és nem is mennek be tíz percenként a melegedőbe. Én már öt perc után sem értettem, hogy bírják. De így utólag, a meleg lakásból visszagondolva szép emlék.

Maci és Nyuszi lánya, Anna több életkorban, köztük tinédzserként is megjelenik a filmben. Német Klára, az egyetem másodéves hallgatója először az apai félelmekről mesélt, amiket képzeletbeli karaktere megtestesít: “Mi lesz, ha elveszi a kislányomat tőlem ez a fiú? Mi van, ha belecsúszik a szerekbe, nem tudom megvédeni tőle, hogy függő legyen? Kicsit szélsőségesen vannak bemutatva ezek a gondolatok, de szerintem minden apa fejében megszületnek, természetes, hogy minden szülő félti ezektől a gyermekét.

Előbb teljes dühkitörés, aztán visszaugrunk oda, ahol még nyugodt, majd az egésznek a végét vesszük” - idézte fel Klári Anna drogos jelenetét, amit a legnagyobb kihívásnak élt meg. Klári korábban még nem filmezett, a castingra főképp kíváncsiságból ment el, a forgatásból pedig rengeteget tanult. “Teljesen más, mint ahogy elképzeltem, pillanatok alatt kell megteremtened magadban az adott lelki állapotot és folyamatosan ugrálsz közöttük.

Arról, hogy a “korai menyegző” egy mai napig élő hagyomány, Klári is megyőződhetett: “A menyasszonyi ruhapróbán, a tulajdonos megosztotta velem személyes élményét, amikor is ilyen alkalomra rendeltek tőle ruhát ezzel bizonyítva, hogy ez a szokás a mai napig él.” Kíváncsi voltam, ő részt venne egy ilyen szertartáson, ha meghívják rá: “Szép hagyomány, becsülöm hogy ápolják, ugyanakkor engem teljesen befeszítene, már a szertartás felénél kimenekülnék. Mégis ez az első hallomásra morbid és megrendítő hagyomány lehet, hogy valakinek segíti az elengedést, egymás gyászfolyamatát pedig tiszteletben kell tartanunk.

Német Klára (fotó: Luthár Kristóf )

Vékes Csaba elárulta, hogy a filmben Maci időskori énje Koltai Róbert alakjában fog megjelenni, aki egykor Csiky Gergely Színházban kezdte pályáját. “Elképesztően pozitív kisugárzású ember, mindenhez jó humorral áll hozzá. Még ahhoz is, hogy nem mer már rendesen lehajolni jelenet közben, és ezért ketté kell vágni a snittet. Egyszer lent van, egyszer fent, a kettő között pedig 25 perces átállás. Nagyon jól kijöttünk, és azóta is írogatunk egymásnak.

A rendező arról is mesélt, milyen volt a harmadik hullám alatt dolgozni a filmen: “A covid olyan, mint egy időzített bombán forgatni. Olt Tamás társrendező az első nap pozitívat tesztelt, mehetett szegény haza, streamelve követte a folyamatot, szinte a forgatás végéig, ami megadta az alaphangot. Utána is voltak a stábban, akiknek karanténba kellett vonulni. Viszont megvolt minden szükséges óvintézkedés: a különböző szekciók jól el voltak szeparálva egymástól, minden nap teszteltünk, és szinte már alap volt, hogy az orromból kilógó pálcikával megyek le kajálni, mert elfelejtettem kivenni.

A Korai menyegző a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a kaposvári teátrum és a Blue Duck Arts koprodukciójában készül. Producere Roskó Péter, koproducere Dr. Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója. A bemutató időpontja még nem ismert, de valószínüleg az MTVA egyik csatornáján lesz látható.

Címlap: Német Klára (werkfotó: Luthár Kristóf)