"Vajon mit tud a bűn lényegéről az, aki csak a gyónásokból ismeri?" – hangzik el a kérdés rögtön a film trailerének elején, és valóban, Sopsits filmje a beharangozó alapján nem csupán hőseinek szövevényes, drámai fordulatokkal teleszőtt kapcsolatait, de a bűn lélektanát is kutatja.

A Mellékszereplők a rendező megfogalmazása szerint társadalmi dráma, mely három család párhuzamos történetét meséli el napjaink vidéki Magyarországán. Egy gazdag üzletember, Árpád, felesége, Franciska, kislányuk, egy kiállítás-rendező fotós és keramikus felesége, valamint egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. A hat főszereplővel kapcsolatban a rendező korábban kiemelte, mindannyian más társadalmi háttérrel rendelkeznek, sorsuk mégis összefonódik: többen ugyanabban a városban élnek, vagy éltek, s életüket alapvetően borítják fel a film folyamán feltáruló titkok és bűnök.  

Az ember gyakran érzi úgy, hogy mellékszereplő a saját életében. Kicsit erről az érzésről is szól ez a film” – mondta Sopsits Árpád korábban a Filmhu-nak. A rendező hét évvel A martfűi rém bemutatója után állt elő a következő fikciós filmjével.

A történet egy nemrégiben elhunyt fotós emlékkiállításával kezdődik, amit tanítványa, Gábor nyit meg. A kiállításon Franciska egy képen felismerni véli húgát, Lilit, aki sok évvel ezelőtt öngyilkos lett, s akinek kilenc éves gyermekét Árpáddal együtt nevelik. Az inkriminált fotón egy ismeretlen alak öleli át Lilit.  

A filmbeli nyomozás során kiderül, hogy Lili a képen egy pap mellett látható, akivel a lány viszonyt kezdett, ám a kapcsolat váratlan fordulatot vett. Lassan fény derül Árpád és Franciska lányának valódi történetére, amelyből a családi viszonyok teljes felborulása következik.    

A történet két idősíkban játszódik, párhuzamos szerkezetű: a jelenben történő nyomozást álmok, bevillanó múltbeli emlékképek és a fotóműteremben történt „gyónások”, vallomások alatt készült fotók tördelik. A film színes és fekete-fehér, a fotók szokatlan módon ritmizálják az anyagot.   

A film "furcsa személyességéről" a rendező korábbi riportunkban azt is elmondta, hogy a történetet egy barátja, a fiatalon elhunyt Telek Balázs fotóművész személye és képei inspirálták: “Jó barátom volt, 41 évesen, betegségben halt meg. A film bizonyos fokig in memoriam, ezért játszik benne a testvére és a kislánya is. A fotóalanyai vallomásként meséltek neki az életükről.

A Mellékszereplők forgatókönyvét együtt jegyezte Maruszki Balázs és Sopsits Árpád, aki rendezője, egyik főszereplője, producere és zeneszerzője is a filmnek. Jászberényi Gábor, Farkas Franciska, Dömök Edina és a rendező mellett két amatőr, Telek Zoltán festő és zenész, Telek Balázs testvére és az elhunyt fotóművész kislánya is szerepel a filmben.

A produkció a Nemzeti Filmintézet és a Filmiroda 50 millió forintos (gyártási) támogatásával, a Soart Kft. gyártásában készült. Operatőre Tímár Gergely és Vajda Gergely, gyártásvezetője Valkony Zsolt, rendezőasszisztense Ganzer Olivér, fevételvezetői Berger Sára és Magyar Gyula, hangmérnöke Gyöngyössi Ádám, fővilágosítója Pethő Kristóf, jelmeztervezője Kiss-Matyi Mónika. Vágói Kovács Zoltán és Barsi Béla, Sopsits Árpád pedig látványtervezőként és a Latte Maffiato együttes közreműködésével zeneszerzőként is jegyzi a filmet.

Mellékszereplőket június 9-én a veszprémi Fotonban, a Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatják be, előreláthatólag ősszel jön a széleskörű premierje.