Nagyon régi álmom, hogy legyen végre egy magyar karácsonyi film. Voltak persze az ünnepi időszakhoz kötődő tévéjátékok, illetve Gárdos Péter Igazi Mikulását is lehet még említeni, de igazán karácsonyi közönségfilm még nem készült itthon. Szemben mondjuk a lengyelekkel vagy az olaszokkal, ahol ennek nagy hagyománya van” - magyarázta Tiszeker Dániel a Nagykarácsony hiánypótló mivoltát.

Azt is hozzátette, hogy nem piaci okokból választotta ezt a potenciálisan sok nézőt bevonzó műfajt: "Gyerekként voltak jól és kevésbé jól sikerült karácsonyaim, ha békés volt, a filmnézés volt a közös program, ha viharosabb, akkor abba menekültem." Később, amikor elköteleződött a rendezői pálya mellett, megfogalmazódott benne, hogy ő is szeretne egy karácsonyi filmet készíteni.

Tiszeker Dániel és Pataki Ádám

Azt elkerülhetetlennek tartja, hogy a filmje kapcsán felvetődjön az Igazából szerelem, de amiben csak lehet, próbál más úton járni, a Nagykarácsony története például nem fog több szálon futni. „Tíz éve, szenteste végignéztem, ahogy egy öngyilkosságra készülő lányt a tűzoltók lehoztak a Szabadság-hídról" – innen jött az ötlet, hogy egy tűzoltó legyen a film főszereplője. Arnold egy nagyon hősies és romantikus fickó, aki egy kosaras kocsiban felemelkedve akarja megkérni a barátnője kezét. A lánykérés azonban balul sül el, ráadásul még tériszonya is lesz, ami egy tűzoltónak elég nagy hátrány.

Arnold élete egyik pillanatról a másikra összeomlik. A filmben egy hosszú és küzdelmes utat jár végig a főhős, amelynek a végén megcsillan annak a lehetősége, hogy ismét higgyen a szerelemben, a karácsonyban, és még a munkáját is visszaszerezze. „A szerelem, épp ahogy a karácsony, lehet stresszes, kiábrándító, szorongásokkal és kötelezettségekkel teli. Vagy lehet varázslatos, meghitt és romantikus - attól függ, mi hogy állunk hozzá.

Sem nőre, sem gyerekekre, sem karácsonyra nem vágyik, és belekeveredik egy olyan helyzetbe, hogy ezeket egyszerre mind megkapja” - vázolta fel a rendező Arnold komikus tragédiáját.

Hangulatkép a filmhez - Pálmai Tamás illusztrációja

Ezen a ponton már nem az Igazából szerelem, hanem a Tapló Télapó jutott az eszembe. Tiszeker azonban elmondta, hogy nem lesz tapló a főszereplő, inkább csak morcos, Billy Bob Thornton flegma, kiállhatatlan karakteréhez képest Arnold sokkal rokonszenvesebb habitussal bír. Ettől persze még lesznek vígjátéki elemek a filmben, és lesznek olyan részek, amikor Arnold a maga módján széttrollkodja a karácsonyt. A korhatár ennek megfelelően alacsonyabb lesz, az egész családnak szóló ünnepi vígjátékot akarnak készíteni.

"A főszereplők egy klasszikus szerelmi történetbe kerülnek bele, ami a film motorja lesz, a tipikus magyar karácsonyi hangulat pedig a mellékszereplők révén fog megjelenni" - foglalta össze Tiszeker. Jelen lesznek a filmben az ünnepi hagyományaink, a ránk jellemző panaszkodás, és sok olyan finomság, amelyeket látva magunkra ismerhetünk.

Ahogy a karácsonyi romkomokban általában, úgy a Nagykarácsonyban is fontos szerepet fog kapni a zene: "Két éve készülünk erre Balázs Ádámmal, aki lassan a magyar filmgyártás első számú zeneszerzőjévé válik. Nagyon gazdag lesz a film zenei világa, sokféle módon fogjuk a zenét használni, el akarjuk kerülni, hogy a néző ugyanazt hallja, mint amikor bemegy a plázába vásárolni ünnepek idején. Egyedi legyen, de azért hordozza a karácsonyi stílust - ez a célunk. Az iskolai előadás miatt lesz a filmben diegetikus zene, emellett közkedvelt dalokat fognak ismert zenekarok feldolgozni, sőt, karácsonyi slágereket is írnak majd a filmhez. Még a hetvenes, nyolcvanas évek mára elfeledett magyar karácsonyi dalaihoz is visszanyúlunk."

Balázs Ádám

Felvetettem, hogy a karácsonyi filmek sokszor elviselhetetlenül nyálasak tudnak lenni, de a rendező megnyugtatott: "Írás közben az volt a fő szempont, hogy ne csússzunk ebbe bele. Én egészséges, jó értelemben vett hatásvadásznak hívom azt a kategóriát, ameddig el lehet menni. A Nagykarácsony színvilágában, zenéjében, fordulataiban, mindenben nagyon tudatosan azt próbáljuk elérni, hogy szép legyen, de ne lépjen át egy határt. A főszereplők kiválasztásakor is olyan tehetséges fiatalokat gyűjtöttem össze, akik az öniróniájukkal és a humorukkal árnyalják a karácsonyhoz sokszor kapcsolódó érzelmi túlcsordulást."

"Ez a film akkor azokhoz is fog szólni, akiket hidegen hagy a karácsony, és azokhoz is, akik imádják?" - tettem fel az utolsó kérdésem, amire Tiszeker rögtön rávágta, hogy "igen, pontosan ez a célunk. Azért fejlesztettük sok-sok éven át a könyvet, hogy ezt a köztes állapotot elérjük."

A színészek kilétét még nem akarta elárulni Tiszeker, a neveiket egy későbbi időpontban hozza nyilvánosságra a produkció. A rendező állandó munkatársaival fog dolgozni: Pataki Ádám operatőrrel, Mészáros Attila vágóval, Keszei Borbála jelmeztervezővel, Horváth Viktória és Nánássy Zsolt látványtervezőkkel, valamint Kálmán Eszter díszlettervezővel. A forgatókönyvet a #Sohavégetnemérős írócsapata írta (Horváth András Dezső, Fehér Gáspár, Fehér Boldizsár), kiegészülve Angyalosy Eszterrel. A zeneszerző Balázs Ádám (Mindenki, Testről és lélekről), a film producerei Lévai Balázs (#Sohavégetnemérős, Like a Child - Fábián Juli, Pécsi szál) és Osváth Gábor (Balaton Method, Foglyok, Szép csendben). A Nagykarácsony várhatóan 2021 november második felében kerül majd a mozikba az InterCom forgalmazásában.

borítókép: Tiszeker Dániel