Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta animációs filmje disztópikus sci-fi-, road movie és szerelmi történet, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A film főszerepét Szamosi Zsófia és Keresztes Tamás alakítják.

A két főszereplő mellett Hegedűs D. Géza, Schell Judit, Znamenák István, Nagy Zsolt, Patkós Márton és Olasz Renátó is látható lesz. Az alkotók a rotoszkóp animációs technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenései is megjelennek a vásznon.

A magyar SALTO Film és a szlovák Artichoke animációs science fiction filmje a Nemzeti Filmintézet, a Szlovák Audiovizuális Alap és az Eurimages támogatásával a Proton Cinema és a RTVS - Rádió és Televízió Szlovákia koprodukciójában készült.

 

A Műanyag égbolt világpremiere ebben a hónapban lesz a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az Encounters szekcióban, majd március 30-án kerül a magyar mozikba a Forum Hungary forgalmazásában. A berlini fesztivál programjában másik két magyar alkotás is látható lesz: Fehér György Szürkület című filmjének felújított változata a klasszikus filmeket felvonultató szekcióban, Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs rövidfilmje pedig a Generation 14+ szekcióban.