A D-Vitamin lakoma Platón Lakóma című művének egy részletét, Arisztophanész beszédét dolgozza fel, sajátos stílusban. A tavalyi bemutató után a különleges hangulatú kisfilm nemrég online elérhető lett. Nagy Lili visszatérő szereplője a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválnak, 2018 óta minden évben bemutat egy kisfilmet: az Őszi utcán falevéllel táncolgat a szél, az Élesztő, a Halak a hálóban, és a D-vitamin lakoma is a magyar versenyben volt. 

Árva gyerekek játszanak a macskaköves úton, valamikor a szocializmus idején. A tanítójuk rájuk szól, és mint a kutyák, mindegyik gyerekre pórázt tesz, amit maga köré köt. Aztán hazaérnek, és kezdődhet a D-vitamin lakoma, amit szó szerint kell érteni: egy fényhasáb körül táncolnak a gyerekek.


A tanítónő (Szegedi Kata, divattervező, a hangját Pálmai Anna adja) közben Platón szerelemről szóló Lakoma című művével narrálja a körtáncot, közben pedig egyre szürreálisabb dolgok történnek. Nagy Lili őrületes filmeket készít (a Halak a hálóban című kisfilmjéről itt írtunk korábban) egy olyan játékos univerzumot épített ki magának, amiben mi nézők élvezettel veszünk el, és hagyjuk, hogy kibillentsen minket a komfortzónánkból, hogy élvezhessünk valami teljesen váratlant és emlékezetest.  

A film rendezőjétől pár kérdést is feltettünk a D-Vitamin lakoma kapcsán:

Hogy jutott eszedbe Platónt adaptálni?

Amikor először olvastam a Lakomát akkor nagyon megtetszett Arisztophanész beszéde benne. Arra gondoltam, hogyha ez egy velünk élő őstörténet lenne, akkor mennyivel szebb lenne a világ. Olyan tisztán és egyértelműen fogalmaz arról, hogy miért vonzódik egyik ember a másikhoz, hogy azzal aligha lehet vitatkozni.

Hogy jön össze a Kádár-korszak és a disztópikus jövő?

Ez az egyszerűség és "egy-szerűség" amiről Arisztophanész beszél korrumpálódik mindenféle ideológiák hatására, és ez az, ami aztán mindenkit érzelmi nyomorékká tesz. Nem feltétlenül a Kádár-korszakot akartuk megjeleníteni a film realitásában, inkább csak az volt a lényeg, hogy átjöjjön, Donna egy ideológiai rendszernek a kiskatonája, elnyomó és elnyomott. 

Nagy Lili és a stáb

Milyen reakciókat kaptál a filmre?

Az a kevés ember aki eddig látta – a Friss Húsnak hála, meg a Katának (Szegedi Kata) aki nagyon lelkesen segített promózni és, nem hagyta hogy a felejtés homályába vesszen – azoknak bejött. De azért alapvetően sajnos ritkán találkozom olyan nézőkkel, akik szeretnek fejtegetni, és nem tekintik a film hibájának ha nincs minden a szájukba rágva. Szerencsére a látvány amit Nagy Zágon, Csúcs Angéla, Horváth Réka és Pattantyus Dóra barátaim létrehoztak, megveszi azokat is, akik amúgy az gondolják, hogy semmi tartalma nincs a filmnek, azonkívül, hogy fura. 

Úgy tudom most New Yorkban tanulsz. Mit csinálsz, mit tanulsz kint? 

Igen, nemrég költöztem ki egy kétéves, filmes mester képzés miatt. A The New School ahová járok, egy nagyon progresszív, a határterületeket támogató iskola. Itt nem baj, ha a filmed igazából inkább egy festmény, vagy ha a beadandódat hexameterben írod. De közben komoly gondolkodók tanítanak olyan témákban amiről otthon még szinte nem is hallottam. Azért is kellett nekem ez a levegőváltozás mert olyan környezetben akartam lenni, ahol hozzá tudnak szólni a munkáimhoz azonkívül, hogy "furcsa és érthetetlen de legalább jól néz ki". 

A D-Vitamin lakoma az Új Közjáték pályázat keretében készült, melyet a Hamvas Béla Hagyatékkezelő írt ki rövid filmetűdök számára. A pályamunkákból egy könyv is született Anthologia Moderna címen, a benne szereplő minden munkához tartozik egy-egy QR-kód, ami a film linkjére vezet.