Mi a művészet célja? Hátborzongatóan komplex kérdés, és pontosan ezért érdemes újból és újból feltenni. A Szuvenír második részének (The Souvenir Part II) a főszereplője, aki egy fiatal rendező, traumái és nehezen megfogható érzései, az elhunyt szerelme által hagyott űr feldolgozására használja fel az első filmjét.

Láthattunk már több személyes hangvételű játékfilmet, amelyek a filmkészítésről szólnak, tulajdonképpen Tarantino Volt egyszer egy hollywoodja is beleillik ebbe a kategóriába, de Joanna Hogg önéletrajzi ihletésű alkotása ezzel együtt is egy különleges és kitárulkozó élménynek igérkezik.

 

A Szuvenír első részét nem mutatták be a magyar mozik, egyedül a CineFestre járó közönség kaphatta el a nagyvásznon. "Joanna Hogg rendező fiatalkori tapasztalataiból merítve, ítélkezés helyett finom távolságtartással, nagy kihagyásokkal alkotta meg egy egészségtelen szerelem kórrajzát. A film ereje szenvtelen őszinteségében, illetve a színészi játékban rejlik" - írtuk róla két éve. A film egy önmagát kereső egyetemista és egy nála idősebb, világlátott, a külügyminisztériumnál dolgozó férfi kapcsolatának a történetét meséli, és fokozatosan lebbenti fel a fátylat a férfi démonairól, és arról, mennyire manipulatív és önző tud lenni a legrosszabb pillanataiban

Az első rész Anthony halálával végződött, most pedig tovább követhetjük Julie-t a rendezővé válás útján, miközben a múltjával hadakozik, és keresi a saját művészi hangját. A film a filmben formátum minden bizonnyal izgalmas és látványos módját adja Julie önvizsgálatának, és ezzel párhuzamosan arról is képet kaphatunk, milyen volt pályakezdő filmesnek lenni a 80-as évek Angliájában.

A főszerepet ismét Honor Swinton Byrne játssza el, aki már az első részben is levett a lábunkról törékenységet, elveszettséget sugalló, és mégis átható jelenlétével. Mellékszerepben tűnik fel az édesanyja, Tilda Swinton, illetve az ismert komikus-színész-rendező, Richard Ayoade. Bízunk benne, hogy hozzánk is mihamarabb el fog érni Joanna hogg Cannes-ban debütált drámája, az amerikai mozik október 29-től vetítik, az Egyesült Királyságba jövő januárban ér el.