A Te tíz éved hogy telt? – teszi fel a kérdést a 2024 januárjában 10. jubileumát ünneplő BIDF.  

A mi 10 évünk, a mi országunkban, a mi harcunkkal, a mi vágyainkkal, a mi titkainkkal és a mi hitünkkel azzal telt, hogy Magyarországra hoztuk a világ legrangosabb filmjeit – a közönségnek. Az eltelt 10 évet 10 éves gyerekek szimbolizálják felületeinken, mert nem mindegy, hogy egy társadalom, vagy egy ember életében 10 év hogyan telik el.”– mondják a szervezők.

A 10. BIDF alkalmával, ahogy a korábbi években is, ismét Oscar- díjas rendezők új filmjeit, valamint Oscar- díjra jelölt filmeket (Defiant, Total Trust) hívott meg a fesztivál. A közönség minden vetítés után a filmek alkotóival és szakértőkkel beszélgethet.

A 40 versenyfilm 5 szekcióban versenyez majd, melyek az alábbi neveket kapták: A Te országod, A Te harcod, A Te titkod, A Te hited, A Te vágyad.  

 

A magyar szakma előtt az elmúlt 10 év magyar filmjeiből készült válogatással (Best of BIDF) tiszteleg a fesztivál. GÁZA címmel a korábbi évek izraeli- palesztin témájú filmjeit láthatja újra a közönség, szakértői beszélgetésekkel együtt.  

Budapest mellett Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben várja tízezres közönsége mellett újabb nézőit a fesztivál. 30 gimnázium jelezte szándékát, hogy diákjaival ismét látni szeretné a valóságról művészi erővel mesélő történeteket, az egész világból.

December 10-től indul a bérletvásár mindazoknak, akik filmes fesztiválélményt szeretnének ajándékozni karácsonyra. Aki igazi filmélményre vágyik, 10. alkalommal sem fog csalódni.

További információk a fesztivál honlapján, valamint a Facebook- és Instagram oldalakon olvashatók.  

Forrás: BIDF
Címlapon: Defiant