A közkedvelt cseh filmszemle kerek évfordulót ünnepel: immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a hagyományos februári időpontban és a megszokott helyszínen, a Toldi moziban. A jegyelővétel február 7-én indul a Toldi moziban és a Toldi mozi weboldalán.    

„A tavalyi kényszerű szünet után hagyományos formátummal és megújult erővel térünk vissza, hogy bemutassuk a cseh filmművészet elmúlt két évének legjobb alkotásait. Az öt legerőteljesebb és a közönség számára legérdekesebb film kiválasztása talán még egy kicsit nehezebb is volt, mint eddig, hiszen kétségtelen, hogy a cseh filmművészet, köszönhetően a kiváló fiatal filmesek új, erős generációjának, ismét felemelkedőben van” – osztotta meg gondolatait Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője.  

Az ötnapos cseh moziünnep nyitófilmje az Áldozat, melynek főhőse a Csehországban élő ukrán Irina, akinek fia súlyos állapotban kerül kórházba. Izgalmas dráma egy nőről, aki a rasszista társadalmi közegben a családja és az igazság keresése között hányódik.A film vetítését beszélgetés követi Vita Smachelyuk főszereplővel és Jakub Medvecký  forgatókönyvíróval. A bemutatót követően a JUNO11 Distribution forgalmazza Magyarországon. 

A második napon a provokatív tartalmairól ismert tinédzserkorú influencer, Anna eltűnésének történetét ismerhetjük meg. Az #annaismissing izgalmas thriller – a nemzetközi sikerű, Emmy-díjas #martyisdead című websorozat szabad folytatása, és egy aktuális témára, a kiskorúak online jelenlétének csapdahelyzeteire hívja fel a figyelmet.

A harmadik napon az Éjjel érkezett alkotói olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon az anyáknak és az anyósoknak mindig igazuk van-e. Vajon jót akarnak nekünk? A fekete humor és a horror határán egyensúlyozó filmdráma fiatal főszereplői még nem sejtik mi vár rájuk, amikor hívatlanul betoppan hozzájuk egyikük  édesanyja. A vetítést beszélgetés követi Jan Vejnar és Tomáš Pavlíček rendezőkkel.  

A pszichológiai feszültséget egészen más irányban, de a legvégsőkig  fokozzák a negyedik napon vetített Néma titkok, amelyben a főszereplő történetét az életében fontos szerepet játszó nők mesélik el, mindenki természetesen és kizárólag a saját szemszögéből.

A Filmkarnevál zárófilmje a Pogányok, amelyben egy vallásos nagymama szeretné „megmenteni" boldogtalan családját. A film a tragikusan elhunyt Anna Jablonska azonos című színdarabja alapján készült, a hit, a hagyományos család és a társadalmi erkölcs lényegét és értelmét keresi.   

Filmkarnevált első alkalommal 2012-ben, Miloš Forman 80. születésnapja alkalmából szervezett a budapesti Cseh Centrum. Az első tíz évad mérlege: 68 film került vetítésre, ezek közül 50 alkalommal magyarországi premierről volt szó. A Filmkarneválok vendégei voltak többek között: Jiří Menzel, Petr Zelenka, Tomáš Pavlíček, Andrea Sedláčková, Zdeněk Viktora, Adam Sedlák, Jan Novák, Oliver Malina-Morgenstern rendezők; Iva Janžurová, Zuzana Krónerová, Bárdos Judit, Ha Thanh Špetlíková, Kerekes Vica színművésznők és nem utolsó sorban Bán János és Jiří Konvalinka színészek.  

A jegyelővétel február 7-én indul a Toldi moziban és a Toldi mozi weboldalán. A filmek magyar és angol felirattal kerülnek vetítésre.

Az esemény szakmai partnere a Budapest Film. A Cseh Filmkarnevál főtámogatója a kezdetektől a Staropramen.

Időpont: 2024. február 21–25.       

Helyszín: Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)  

További részletek a Facebookon.

Borítókép: #annaismissing