A Filmintézet támogatásával román-magyar koprodukcióban készült Libertate’89 - Nagyszeben című dráma lett a nagy nyertese a román filmdíjak gálájának hétfőn este a bukaresti nemzeti színházban. 700 román filmes döntött szavazás útján a Gopo-díjakról, melyeket április 29-én immár 18. alkalommal adták át 19 kategóriában, elismerve az elmúlt időszak kiemelkedő alkotásait. A gálán Lemhényi Réka vágó és Székely Tamás hangmérnök személyesen vette át az elismerést. A Libertate’89 – Nagyszeben többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőr díját is elnyerte. 

Lemhényi Réka és Székely Tamás a díjaikkal 


A Libertate’89 – Nagyszeben az 1989-es forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceaușescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval. A film első bemutatója Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) volt, ahol elnyerte a közönségdíjat, majd Szarajevóban a nemzetközi artmozi szövetség díjával jutalmazták, a miskolci Cinefesten pedig az ökumenikus zsűri díját kapta meg.

"Giurgiu biztos kézzel építi fel az egyre jobban elharapódzó világvége hangulatot, a felfordulásban pásztázó kézikamera mindig más szereplőt talál magának, akit követni próbál. A hosszú snittek koreográfiája olyan érzést kelt, mintha csak Az ember gyermeke akciójelenetei tértek volna vissza kelet-európai köntösben." - írtuk a filmről a premier idején.

 Libertate’89 – Nagyszeben


A Libertate’89 – Nagyszeben rendezője Tudor Giurgiu, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és koprodukcerként több magyar film elkészítésében is közreműködött (Aglaja, Spirál). A rendező a forgatókönyvet Cecilia Ștefănescuval közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka volt. A főbb szerepeket román és erdélyi magyar színészek alakítják, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán.


A film vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner a Mythberg Films részéről Berger József.

Tudor Giurgiu-nak már el is készült az új filmje, az idei cannes-i filmfesztiválon mutatják be az Ilie Nastase román teniszlegendáról szóló dokumentumfilmjét, a Nasty-t.