Az ismeretterjesztő filmek között a Fővárosi Állat- és Növénykert történetéről készít filmet Kocsis Tibor Sissi zsiráfjától a biodomig címmel. Novák Emil a Magyar Operatőr Iskola múltjával foglalkozik Vili és Laci című filmjében, amely olyan ismert művészeket is megszólít, mint Koltai Lajos, Sára Sándor vagy Vittorio Storaro. A Magyar Föld című alkotásban a készítők arra keresik a választ, miért tűnik el 100 millió tonna termőtalaj évente Magyarországon.

A gondolkodás művészete / Fotó: NMHH

Folytatódhat a Reformáció hétről hétre című sorozat Hevér Zoltán rendezésében, amelyből újabb 16 darab ötperces epizód támogatását szavazta meg a testület a reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából. Jön a második évad Szirmai Márton Gondolkodás művészete című sorozatából is; ezúttal hat eredeti magyar termékkel, projekttel ismerkedhetnek meg a nézők. Jazz, avagy a szabadság szimbóluma címmel Bokor Attila forgat majd a műfaj magyar nagyságairól. Tóth Artin Egodetox című alkotása a Magyarországon kivételesnek számító kutyaszánhúzásról és Drahos Istvánról szól, aki teljesítette az 548 kilométeres non-stop versenyt, a norvégiai Finnmarkslöpetet. A tánctörténeti háttér megrajzolása és a jellemző stílus- és karakterjegyek elemzése a célja A magyar csárdás című, Sztanó Hédi rendezésében készülő alkotásnak, amelyben közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes és a Magyar Táncegyüttes is.

Novák Tamás Emlékezet című filmjében Buzsáki György agykutató és csapata arra keresi a választ, hogyan befolyásolja a digitális világ az emberi agy működését. Emellett a tanács támogatásával Miezmiaz? címmel mozgóképes enciklopédia, ismeretterjesztő animáció is készülhet a gyerekeknek olyan szócikkekkel, mint állatkert, baba vagy bűvész. A Rövid magyar bitkorszak című film pedig az 1986-ban négy hónap után máig tisztázatlan körülmények között leégett Mikroelektronikai Vállalatról (MEV) szól majd Mátyássy Áron rendezésében.

Mikroelektronikai Vállalat (MEV)

A Neumann János-pályázat nyertesei között egy határon túli alkotás is található: a Fundatia Rex-Video filmje egy erdélyi barnamedve, Lekvár maci történetét meséli el, miközben tisztázza a Kárpátok nagyemlőse körüli hiedelmeket is. A vadon termő, ehető, egészségmegőrzést segítő növények felhasználása a témája a Természetes egészség címmel tervezett háromszor ötperces sorozatnak, amelyet a Magyar Idők online oldalán láthatnak majd a nézők.

Mint írják, az Echo Tv internetes verziójára készül a T-lakások című sorozat a Kádár-korszak titkos "hajlékairól", amelyeket a hálózati személyek és állambiztonsági tisztek találkozóinak tartottak fenn. Ugyanitt mutatják be A Kilencedik átka című ötrészes sorozatot, amely arról szól, hogy miként kapcsolódik össze Beethoven, Bruckner, Schubert, Dvorák és Mahler IX. szimfóniája. Ugyancsak az echotv.hu portálon érheti majd el a közönség a külhoni kortárs magyar szerzők költeményeit bemutató Versfilmek című sorozatot.


Újabb évad készül a Folk című zenés portréfilm-sorozatból: az újhullámos népzenei formációk epizódjait a valasz.hu internetes oldalon teszik közzé. Nyolc lángelmét hoz közelebb a nézőhöz az Elfeledett magyar informatikusok című sorozat, amelyet a karpatpress.hu internetes oldalon mutatnak be, a Neumann János-pályázat ötödik fordulójára június 15-ig várják a pályázatokat. Az elbíráláskor előnyben részesülnek a kifejezetten gyermekeknek szóló, médiaműveltségük növelését célzó online tartalmak.

Forrás: MTI / Borítókép: Reformáció hétről hétre